Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»

Κυκλοφόρησε το τεύχος 97-98 «Θέματα Παιδείας» (άνοιξη - καλοκαίρι 2024). Η επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής ξεκινά από τα επίκαιρα θέματα των συγχωνεύσεων τμημάτων - σχολείων, που κρύβονται πίσω από τις εξαγγελίες για «ψηφιακή εκπαίδευση» και προσλήψεις οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Στα νέα από το μέτωπο της Παιδείας ξεχωρίζει η άνοδος που κατέγραψε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στα τελευταία συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, με πρωτιά στους δασκάλους και κατάκτηση της δεύτερης θέσης στους καθηγητές, άνοδος που θεωρείται αφετηρία για νέους, πιο μεγάλους και νικηφόρους αγώνες απέναντι στην πολιτική του κατηγοριοποιημένου σχολείου της αγοράς, με τη δυναμική των αποδεδειγμένα άξιων συναδέλφων που αντιστέκονται στην «αξιολόγηση» και τιμούν την αγωνιστική παράδοση των «κόκκινων δασκάλων», όπως ήταν ο Νίκος Πλουμπίδης. Την αναφορά στον «κόκκινο δάσκαλο» συνοδεύει το αναλυτικό αφιέρωμα στο διδασκαλικό κίνημα του Μεσοπολέμου, το οποίο επιμελήθηκε ο αφυπηρετήσας καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Τζήκας.

Επίκαιρη είναι επίσης η ιστορική αναφορά στην υπογραφή του Συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ. Το άρθρο, βασισμένο στα ιστορικά τεκμήρια, απαντά στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας που γίνεται και μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. Η αναφορά στην Ιστορία συνεχίζεται με τις μελέτες της Φλώρας Σιδερή για το μάθημα της Ιστορίας στο Δημοτικό Σχολείο και την αναδρομή του Σωτήρη Τσιώλη στην ιστοριογραφία της Ειδικής Αγωγής, ενώ σοβαρά μας προβλημάτισε το άρθρο του Κωνσταντίνου Γουλιάμου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, για τη συστημική στρατιωτικοποίηση πολιτικής και πανεπιστημίων. Ακόμα, δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος της μελέτης του Μιχάλη Κουβελά για την Ψυχανάλυση και τον Φροϋδισμό.

Ως ειδικό θέμα του τεύχους επιλέχθηκε η σπουδαία μαρξιστική πραγματεία του Γιάννη Ιμβριώτη για τη φιλοσοφία του Καντ. Η εργασία επαναδημοσιεύεται στην επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννηση του αστού φιλοσόφου, τον οποίο τόσοι αντέγραψαν στη συνέχεια, ανάμεσά τους και οι οπαδοί του σύγχρονού μας κονστρουκτιβισμού στην Εκπαίδευση.

Σκοτεινά και άγνωστα μονοπάτια της επιστήμης επιχειρεί να φωτίσει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» δημοσιεύοντας στην ενότητα «Επιστήμη για όλους» το άρθρο του Μάνου Σαριδάκη «Αλήθειες για το σύμπαν». Ο αρθρογράφος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Το σύμπαν» (εκδ. «Παπαδόπουλος»), που παρουσιάζεται στην ενότητα «Βιβλιοκρισία - Βιβλιοπαρουσίαση», όπως και το βιβλίο του Τζαμάλ Οδυσσέα Μαάιτα «Στη γειτονιά του ουρανού» (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Στο παιδικό βιβλίο παρουσιάζεται «Ο Φεγγαροσκεπαστής» του Γάλλου Ε. Πουιμπαρέ (εκδ. «Αίσωπος»), μαζί με τις «Χιλιάδες Αγκαλιές» της δικής μας Ιωάννας Καρατζαφέρη (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Στα βιβλία που παρουσιάζονται είναι ακόμη «Το θέατρο για παιδιά και ενήλικες» του Θανάση Καραγιάννη (εκδ. «Σταμούλης») και η Ημερίδα του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «Δημήτρης Γληνός - Το ΚΚΕ τιμά τον κομμουνιστή διανοούμενο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλίο από τη «Σύγχρονη Εποχή». Στα «Νέα Βιβλία» παρουσιάζονται κι άλλες επιλεγμένες μελέτες Ιστορίας - Πολιτικής, καθώς και ενδιαφέροντα λογοτεχνικά βιβλία, ποιήματα και πεζά (τα θεατρικά θα παρουσιαστούν στο επόμενο τεύχος). Ξεχωρίζει η παρουσίαση των απομνημονευμάτων του Πάμπλο Νερούντα, «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Gutenberg» σε μετάφραση και σημειώσεις του καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου Γιώργου Κεντρωτή, ο οποίος, σαν εξαιρετικός μεταφραστής που είναι, θεωρήθηκε ο πλέον αρμόδιος για να παρουσιάσει επίσης με την πένα του στο περιοδικό το θέμα «Ο Θεοτόκης μεταφράζει Βιργίλιο», που συνεχίζει την αναφορά των «Θεμάτων Παιδείας» στον μεγάλο σοσιαλιστή πεζογράφο Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

«50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"», και στην ενότητα «Πολιτιστική Κίνηση» παρουσιάζονται τεκμηριωμένα τα βασικά γνωρίσματα του μοναδικού αυτού θεσμού.

Το περιοδικό κλείνει με τις αναμνήσεις της Αννα Ιλιτς Ουλιάνοβα, της μεγάλης αδερφής του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, που όλοι γνωρίζουν με το ψευδώνυμο της παρανομίας: Λένιν. Mε «Τα παιδικά χρόνια του Λένιν» το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» ξεκινά το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοπόρου επαναστάτη, το οποίο θα κρατήσει όλο το 2024.

Τα «Θέματα Παιδείας» μπορεί να τα βρει κανείς στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και στους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής». Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2108213430.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ