Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποιήσεις γονέων και εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση τμημάτων, χτυπώντας τόσο τα δικαιώματα των μαθητών στην Εκπαίδευση όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Ενωση Γονέων του δήμου. Με ψήφισμα που κατέθεσε η Ενωση, κάλεσε τη δημοτική αρχή να μη δεχτεί καμία συγχώνευση σχολικού τμήματος και να διεκδικήσει μαζί με τους γονείς και εκπαιδευτικούς την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, σήμερα, πραγματοποιείται παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων εκπαιδευτικών και των Ενώσεων γονέων, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στα Χανιά, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων καλεί την Πέμπτη 29/8 σε νέα κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, στη Ζάκυνθο, η ΕΛΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 12.30 μ.μ., στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Παιδείας, έχοντας ως κεντρική πολιτική επιλογή την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων αναπληρωτών, προχωρά σε τσουνάμι περικοπών τμημάτων σε Α/θμια και Β/θμια σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας ευθυγραμμίζονται με αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τμημάτων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και η ασφάλειά τους δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε των κυβερνήσεων ούτε των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης». Παράλληλα η ΕΛΜΕ απαιτεί: «Συγκρότηση τμημάτων με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και την ασφάλειά τους: 20 μαθητές ανά τμήμα Γυμνασίου και Γενικής Παιδείας στο Λύκειο - 15 ανά κατεύθυνση ΓΕΛ - 10 ανά εργαστήριο ΕΠΑΛ. Καμία περικοπή τμήματος. Αμεση κάλυψη όλων των κενών με αναπληρωτές σε μία μόνο φάση».

Αντίστοιχα στη Μυτιλήνη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις οργάνωσαν χτες οι εκπαιδευτικοί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βόρειου Αιγαίου.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας έγινε την Παρασκευή, στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, από την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου, με τη συμμετοχή προέδρων των Σωματείων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και της Ομοσπονδίας Γονέων Ηπείρου. Εκπαιδευτικοί και γονείς κατήγγειλαν την πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά χρονικά «επιχείρηση περικοπής και συγχώνευσης τμημάτων, με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών».

Ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία των γονιών, «η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης επιβεβαίωσε ότι με βάση τις εγκυκλίους του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας 76216/Δ2/8-7-24 και 80483/Δ1/15-7-2024, καθώς και προφορικές οδηγίες (κάποιες από τις οποίες παραβαίνουν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία), κλήθηκαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων να συγκροτήσουν τμήματα των 25 μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μέχρι 28 στη Δευτεροβάθμια, ανακαλώντας κατατμήσεις τμημάτων στα οποία φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργώντας λιγότερα και πολυπληθή τμήματα σε πάρα πολλά σχολεία. Επιπλέον, εκεί που δεν τους "έβγαιναν" οι αριθμοί, προέβησαν σε καταναγκαστικές μετεγγραφές μαθητών (μικρών κυρίως τάξεων) από τα σχολεία της γειτονιάς ή του χωριού σε άλλα σχολεία με απόσταση έως 1.200 μέτρα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ