Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια - Μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τον αγώνα του λαού

Ακόμη ένα καλοκαίρι που ο λαός της Αθήνας και ειδικότερα της Βορειοανατολικής Αττικής γίνεται μάρτυρας της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, που χαρακτηρίζεται από την αντίληψη: Ολα για το κεφάλαιο και διαρκής κόφτης στις ανάγκες του λαού. Αλλωστε, αυτή η πολιτική είναι η ίδια διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Η δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε την 11η Αυγούστου από την περιοχή του Βαρνάβα έκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα για δυο μέρες και έφτασε να σβήσει στο Πάτημα Χαλανδρίου, αφού διέσχισε και έκανε στάχτη 40 χιλιόμετρα δασικής έκτασης και σπίτια μέσα στον αστικό ιστό.

Από την πρώτη στιγμή στη μάχη

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ συνέβαλαν από την πρώτη στιγμή στην κατάσβεση των πυρκαγιών και στην οργάνωση της αλληλεγγύης. Βρεθήκαμε στα μέτωπα της φωτιάς στον Βαρνάβα, στον Διόνυσο, στην Πεντέλη, στα Βριλήσσια, στο Πάτημα Χαλανδρίου, τόσο επικουρικά προς τις πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οργανώνοντας την αλληλεγγύη, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης, νερά κ.ά., τα οποία κατατέθηκαν σε δήμους της περιοχής, σε πυροσβέστες αλλά και απευθείας σε ανθρώπους που υπέφεραν. Στηρίξαμε με όλους τους τρόπους τους συνανθρώπους μας.

Ειδικά στον Βαρνάβα, δεν υπερβάλλουμε αν πούμε ότι η μάχη δόθηκε σπίτι - σπίτι. Είναι φανερό πως ό,τι σώθηκε, σώθηκε με την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και την αυτοθυσία του λαού των περιοχών μας. Η Επιτροπή Πυρόπληκτων που δημιουργήθηκε στον Βαρνάβα είναι η φυσική αγωνιστική εξέλιξη και συνέχεια της προσπάθειας που καταβλήθηκε εκεί, που έχει ως αναγνωρισμένους ηγέτες τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Κοινοτικό και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στην πράξη ότι το διαχρονικό πολιτικό έγκλημα είναι τα διαρκή χαρίσματα στο κεφάλαιο, της εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, της κατοικίας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Διατηρείται στο ακέραιο επίκαιρο το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Καμία ανοχή στο συνεχές έγκλημα σε βάρος του λαού

Στην επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη που ακολούθησε τις επόμενες μέρες, συνοδευόμενου από τους εκπροσώπους διαφόρων επιχειρηματικών κορακιών - μυρίστηκαν μπίζνα και έσπευσαν - αλλά και εκατοντάδες αστυνομικών δυνάμεων, τέθηκαν ζητήματα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του περιβάλλοντος. Για μια ακόμα φορά τα μέτρα που προτάθηκαν δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα προβλήματα του λαού και των δασών, νέες πάσες στο κεφάλαιο είναι.

Η ατζέντα περιλάμβανε φυσικά την πιο γρήγορη εμπορευματοποίηση των δασών, εντείνοντας την αγανάκτηση του λαού της περιοχής, που συγκεντρώθηκε στο σημείο διεκδικώντας όσα από την πρώτη στιγμή διεκδίκησαν οι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Οσοι και όσες εκατοντάδες συγκεντρωθήκαμε εκεί φωνάξαμε «Λεφτά για του λαού την προστασία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Πάρτε τώρα μέτρα αντιπυρικά, αλλιώς θα φτάσει Ομόνοια η φωτιά», εκφράζοντας έτσι τα αισθήματα και τις διεκδικήσεις του λαού.

Ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας, αφού με την πολιτική του έχει διαλύσει τα νοσοκομεία της περιοχής, τώρα είπε πως δεν μας ξέρει... Δεν πειράζει, εμείς τον ξέρουμε καλά, και αυτόν και όλους τους ανάλογους εκπρόσωπους του κεφαλαίου, και γι' αυτό η «υποδοχή» θα είναι κάθε φορά ανάλογη. Πιθανόν και στη Γροιλανδία, αν πάει, να τον «υποδεχτούν» αγωνιστικά και εκεί...

Σε αυτήν τη φάση αναδεικνύεται κρίσιμο για τον λαό μας να μη δείξει καμία ανοχή, να μη συμβιβαστεί με αυτό το συνεχές έγκλημα σε βάρος της ζωής του. Να δυναμώσει τον αγώνα για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του κράτους, που έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή εγκλήματα σε βάρος του φυσικού πλούτου και της ίδιας του της ζωής.

Τώρα χρειάζεται να εντείνουν οι δυνάμεις μας τις προσπάθειες να δημιουργηθούν πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στον χώρο δράσης μας.

Βγαίνουμε πιο έμπειροι και πιο δυνατοί

Η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, καθώς και οι συνολικές εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, έχουν επίδραση στην κατάσταση της εργατικής τάξης, στην ενότητα και στη συνείδησή της. Ενα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων πιθανώς θεωρεί ότι ειδικά στη βόρεια περιοχή δεν κατοικούν εργάτες, εργαζόμενοι, παρά μόνο αστοί, ή «πλούσιοι» όπως συνηθίζουμε να ακούμε. Είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε από τέτοια απόλυτα στερεότυπα. Οι 146 κατοικίες που έγιναν στάχτη στην Πεντέλη και άλλες δεκάδες στα Βριλήσσια αποδεικνύουν περίτρανα ότι λαϊκά στρώματα υπάρχουν στην περιοχή, εργατικό στοιχείο και μικροί έμποροι που έχασαν ό,τι είχαν.

Αλήθεια, η 65χρονη Νάντια, που έχασε τη ζωή της, προνομιούχα ήταν; Οι χιλιάδες που δουλεύουν στο Εμπόριο και στον Επισιτισμό, και τους έλεγαν «μη φύγετε» ενώ έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν, είναι πλούσιοι; Οι μικροί ΕΒΕ που τους φορολογούν λες και είναι βιομήχανοι; Τα νέα παιδιά που συμμετέχουν σε φυσιολατρικούς και άλλους συλλόγους, για να βρουν μια διέξοδο από τις σάπιες αξίες του συστήματος, τι είναι, golden boys;

Στην περιοχή μας ζουν, φυσικά, τμήματα της αστικής τάξης, όπως και πολυπληθή μεσαία και ανώτερα στρώματα, τα οποία συχνά «πνίγουν» τους αγώνες και τις αγωνίες των πιο λαϊκών στρωμάτων. Στο χέρι μας είναι να το αντιπαλέψουμε αυτό. Οι Κομματικές Οργανώσεις του Βόρειου Τομέα έχουν σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης σε φορείς και συλλόγους της περιοχής, και σε έναν βαθμό μετράμε και ενθαρρυντικά βήματα στο κέρδισμα δυνάμεων με γραμμή ενάντια στους καπιταλιστές, στο κράτος και τους μηχανισμούς τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Η άσχημη κατάσταση θα είχε γενικευτεί εάν η δράση των ΚΟ δεν διαμόρφωνε ένα ισχυρό ανάχωμα σε κάθε γειτονιά, αξιοποιώντας κάθε αφορμή, διαμορφώνοντας ολοκληρωμένα αιτήματα και αιχμές πάλης, αξιοποιώντας χαραμάδες και δημιουργώντας ρωγμές.

Η - για ακόμα μια φορά - πρωτοπόρα δράση των κομματικών μελών έδειξε ότι υπάρχει και η δυνατότητα και η ικανότητα να διαμορφωθεί μια κρίσιμη υποδομή για να δώσουμε τη μάχη να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση.

Γι' αυτό και τώρα δεν θα αφήσουμε καμία δυνατότητα ανεκμετάλλευτη. Η δουλειά μας θα απλωθεί ακόμα πιο μαχητικά σε σωματεία της περιοχής, σε συλλόγους γονέων, σε περιβαλλοντολογικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους. Από τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βγαίνουμε πιο έμπειροι και πιο δυνατοί.


Ηρώ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΕΑ
Μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ