Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΧΑΝΙΩΝ
Κινητοποίηση για την ασφάλεια στους δρόμους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

«Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης: Τα δικά μας Τέμπη - φτάνει πια», φώναξαν χθες έξω από την Αντιπεριφέρεια

«Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ούτε η ατομική ευθύνη, οι αιτίες του πρόσφατου πολύνεκρου δυστυχήματος στον ΒΟΑΚ, στον κόμβο του Γαλατά Χανίων», διεμήνυσαν χθες εργατικά σωματεία των Χανίων και άλλοι φορείς, στη νέα παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Η χθεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Επισιτισμού ν. Χανίων και με τη στήριξη δεκάδων εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης.

Στην κινητοποίηση έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της ΚΟ Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων, καθώς και με τον Αλέκο Μαρινάκη, επίσης μέλος του ΓΠ Κρήτης του Κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Κρήτης.

Μίλησε η Εβίνα Κάππου, από το Σωματείο Επισιτισμού ν. Χανίων, σημειώνοντας: «Το Σωματείο Επισιτισμού κάλεσε τα εργατικά σωματεία σήμερα αλλά και όλο τον χανιώτικο λαό εδώ έξω από την Περιφέρεια, ώστε να απαιτήσουμε να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Το Σάββατο το πρωί, στις 17 του μήνα, τρεις συνάδελφοί μας, τρία νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, και μία συναδέλφισσα παλεύει για τη ζωή της στο νοσοκομείο. Κάνουμε ξεκάθαρο παντού ότι οι συνάδελφοί μας δεν έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακιάς ώρας ή της άτυχης στιγμής, όπως λένε μερικοί, αλλά γυρνούσαν σπίτι τους ύστερα από 21 ώρες δουλειάς σε γνωστό κέντρο δεξιώσεων. Για εμάς το δυστύχημα είναι ξεκάθαρα εργατικό και έχει ξεκάθαρο υπαίτιο, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση αλλά και άλλες προηγούμενες που διαχρονικά έχουν θεσμοθετήσει νόμους που ξεχειλώνουν το ωράριο εργασίας, καταστρατηγούν τα ρεπό, προωθούν την αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία, υποβαθμίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή που απ' άκρη σ' άκρη στον νομό χτίζονται κάθε χρόνο τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες με κρατικές επιδοτήσεις, οι συνθήκες στον κλάδο είναι απαράδεκτες. Δεν γίνεται να κάνουμε λόγο συνεχώς για ατομική ευθύνη όταν ένας νέος σήμερα καλείται να δουλέψει 13 και 14 ώρες συνεχόμενα για να τα βγάλει πέρα, δεν γίνεται να κάνουμε λόγο για ατομική ευθύνη του καθενός όταν λόγω του τεράστιου κύματος ακριβείας που τσακίζει τον λαό ο μισθός φτάνει μέχρι τις 15 του μηνός.

Ούτε γίνεται να ρίχνουμε συνεχώς και αποκλειστικά το φταίξιμο στη νοοτροπία των οδηγών στην Κρήτη, την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα σε έναν δρόμο που δεν πληροί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Εδώ και 50 χρόνια βρισκόμαστε σε έναν νομό όπου το "θαύμα του Τουρισμού" έχει σπάσει ρεκόρ κερδοφορίας κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή ο Βόρειος Οδικός Αξονας που ενώνει απ' άκρη σ' άκρη αυτό το νησί παραμένει σε άθλια κατάσταση. Την ίδια στιγμή που η κατάσταση των απαραίτητων υποδομών μπαίνει στο ζύγι κόστους - οφέλους, με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, οι νεκροί φτάνουν τους 40 για φέτος. Λέμε φτάνει πια, δεν θα θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους μας εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας, είναι ώρα η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τώρα το ατύχημα να θεωρηθεί άμεσα εργατικό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να διευρυνθούν κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι».

Και συνέχισε:

«Με βάση και το σχετικό υπόμνημα που έχουμε καταθέσει στην Επιθεώρηση Εργασίας, να παρθούν από την Περιφέρεια άμεσα μέτρα για την οδική ασφάλεια τόσο στον βορρά όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, όχι με μπαλώματα και κολωνάκια - όπως λένε μερικοί - στον 21ο αιώνα, αλλά με ουσιαστική αναβάθμιση του δρόμου. Αμεσα να εγκατασταθούν φωτισμός, μπάρες, διαπλάτυνση όπου χρειάζεται με προτεραιότητα την ίδια στην οδική ασφάλεια και όχι το κέρδος, να τηρείται παντού το 5ήμερο - 8ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό, και να εφαρμοστεί παντού στον Επισιτισμό η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το Σωματείο θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να δικαιωθεί η μνήμη των συναδέλφων αλλά και των οικογενειών τους, αλλά και για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους μας από εργατικά ατυχήματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των σωματείων επέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, από τον οποίο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση, καθώς μετέθεσε τις ευθύνες για τον ΒΟΑΚ στο κεντρικό κράτος και για το εργατικό «ατύχημα» στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τα σωματεία να γράφουν έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων το σύνθημα «Φτάνει πια, μέτρα προστασίας της ζωής μας» και τα ονόματα των νέων που έχασαν τη ζωή τους: Νίκος 18 ετών, Θοδωρής 20, Αλέξανδρος 15. Τα σωματεία έδωσαν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ