Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρόταση μομφής στον Πρόεδρο προανήγγειλε η «Ανυπότακτη Γαλλία»

Εντείνεται η «κυβερνητική αστάθεια» στη Γαλλία, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συνεχίζει τις επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά να αρνείται να διορίσει πρωθυπουργό από τον συνασπισμό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων), που βγήκε πρώτος στις εκλογές, στο όνομα της κοινής αποδοχής και της «σταθερότητας».

Η στάση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν - Λικ Μελανσόν να ετοιμάζει πρόταση μομφής και να καλεί σε διαδηλώσεις, με το επιχείρημα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «δεν σέβεται» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη.

Χθες ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μακρόν «τις επόμενες μέρες».

Η διαδικασία ορίζεται από το άρθρο 68 του Συντάγματος και μπορεί να κινηθεί μόνο «σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος προδήλως ασυμβίβαστης με την άσκηση της εντολής του».

Ο Σοσιαλιστής πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «θεσμικό παράπτωμα» του Μακρόν. Χωρίς να απορρίψει μια κυβέρνηση αποτελούμενη από υπουργούς της «Ανυπότακτης Γαλλίας», ο Ολάντ είπε ότι «για να κυβερνήσουμε με όλες τις συνιστώσες της αριστεράς πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις πέραν της γαλλικής ψήφου: Η ηγεσία της κυβέρνησης πρέπει να είναι σοσιαλιστική, και η ένωση αυτή πρέπει να ακολουθεί μια γραμμή ικανή για συμβιβασμό και ευνοϊκή απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ