Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ
Οσκαρ εμπαιγμού σε βάρος του λαού που χρυσοπληρώνει τους ιδιωτικούς αυτοκινητοδρόμους

Μια από τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των αυτοκινητοδρόμων, που την έζησαν ως εφιάλτη χιλιάδες άνθρωποι το 2022

Lazaros_Koukorikos

Μια από τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των αυτοκινητοδρόμων, που την έζησαν ως εφιάλτη χιλιάδες άνθρωποι το 2022
Η κοροϊδία της κυβέρνησης και σε σχέση με το θέμα της μείωσης της τιμής των διοδίων είναι παροιμιώδης.

Πέρα από το γεγονός ότι ο όμιλος που εκμεταλλεύεται την Αττική Οδό έχει αυξήσει τα κέρδη του κατά 51% το α' τρίμηνο του 2024, άρα φαντάζει ειρωνικό να μιλάμε για μείωση κατά 30 λεπτά του ευρώ στα διόδια, η κυβέρνηση έχει φροντίσει με τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδικών αξόνων να «μπουκώσει» και αυτόν αλλά και άλλους ομίλους με τεράστια κέρδη, που τα πληρώνει ο λαός.

Είναι άκρως υποκριτικό να μιλά ο πρωθυπουργός για μείωση της τιμής των διοδίων, ως ένα μέτρο που ανακουφίζει το λαϊκό εισόδημα, όταν:

1. Από 1/1/2024 κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες της χώρας αύξησαν τα διόδια έως και 8% πάνω στις ήδη υψηλές τιμές. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο όμιλος της Αττικής Οδού. Συγκεκριμένα:

Για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη το κόστος διαμορφώθηκε στα 33,55 ευρώ, από 31,35 το 2023.

Για τη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα το κόστος διαμορφώθηκε στα 41 ευρώ, από 38,25 το 2023.

Για τη διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα το κόστος διαμορφώθηκε στα 15 ευρώ, από 13,95 το 2023.

Για τη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα το κόστος διαμορφώθηκε στα 12,6 ευρώ, από 11,8 το 2023.

Για τη διαδρομή Αθήνα - Τρίκαλα το κόστος διαμορφώθηκε στα 19,35 ευρώ, από 17,95 το 2023.

2. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν συμφωνήσει η προσαύξηση του 2023, ύψους 12%, που δεν εισπράχθηκε (πρόκειται για τις αυξήσεις των διοδίων που επρόκειτο να γίνουν με βάση την αύξηση του πληθωρισμού, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις των ιδιωτικοποιημένων αυτοκινητοδρόμων), να μοιραστεί σε τρεις δόσεις μέχρι το 2026. Κατά συνέπεια, οι αυξήσεις στα διόδια σε όλους τους εθνικούς οδικούς άξονες θα συνεχιστούν και το 2025 και το 2026. Αντίστοιχες ετήσιες αυξήσεις σημειώνονταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το χαράτσι στους πολίτες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται παράλληλα να δώσει κι άλλον «μποναμά» στους παραχωρησιούχους, μετά την απαίτησή τους για ...διαφυγόντα κέρδη το 2023 (καθώς δεν επιβλήθηκε αύξηση όλη τη χρονιά).

3. Στις εταιρείες έχει ήδη δοθεί κρατική επιδότηση ύψους 73 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μειωμένων κερδών την περίοδο του lockdown!

Κι όλα αυτά ενώ σε αυτούς τους οδικούς άξονες, τους οποίους εκμεταλλεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι, εγκλωβίζονται άνθρωποι σε συνθήκες χιονιά ή όταν πιάνει κάπου φωτιά δεν υπάρχει καμία διέξοδος διαφυγής... Για παράδειγμα, ο εγκλωβισμός ανθρώπων για πάνω από ένα 24ωρο στην Αττική Οδό τον Γενάρη του 2022 αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των υποδομών, της πολιτικής των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης για έργα που ο λαός τα χρυσοπληρώνει διπλά και τριπλά, προκειμένου να ωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο, λοιπόν, το οποίο ψήφισαν και διατήρησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος των αυτοκινητοδρόμων της χώρας έχει δοθεί με συμβάσεις παραχώρησης σε εταιρείες, οι οποίες έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησής τους. Ολες οι κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες για τη διατήρηση του καθεστώτος παραχωρήσεων που ενισχύει τους ομίλους, αφήνοντας έκθετους στους κινδύνους τούς οδηγούς σε περίπτωση εγκλωβισμού σε μια φυσική καταστροφή, την ώρα που πληρώνουν πανάκριβα διόδια.

Μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώνει κιόλας τους ομίλους όταν σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας και χιονόπτωσης θα κλείνουν οι δρόμοι! Στην ουσία η κυβέρνηση όχι μόνο αφήνει τις εταιρείες ανεξέλεγκτες αλλά τις πληρώνει κι από πάνω, την ώρα που δεν έχουν ξεχαστεί ούτε τα διόδια που έκοβαν μέσα σε συνθήκες χιονιά, όπου και άφησαν εγκλωβισμένους τους οδηγούς για 24ωρα, ούτε πάλι πρόσφατα όταν στο ατύχημα με το βυτιοφόρο έκοβαν κανονικά διόδια στους οδηγούς τους οποίους εγκλώβισαν με τις ώρες σε συνθήκες επικίνδυνες, ούτε όταν στις πλημμύρες της Θεσσαλίας οι «ελεύθερες» διελεύσεις οχημάτων καταγράφονταν από τις εταιρείες, για να εισπράξουν από τους φορολογούμενους τη χασούρα.

Δώρα και δωράκια και επί ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η πολιτική βέβαια δεν είναι καινούργια, αφού και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έρρεαν τα εκατομμύρια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους... Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταβάλει πάνω από 870 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από τα τέλη του 2016 για την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που θα λάβουν για το έργο Πάτρα - Πύργος, ενώ είχε φροντίσει να βάλει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και τον τελευταίο μεγάλο αυτοκινητόδρομο που παρέμενε υπό κυριότητα του Δημοσίου, την Εγνατία Οδό, ιδρύοντας μάλιστα και δεκάδες νέους σταθμούς διοδίων κατά μήκος του δρόμου και στους κάθετους άξονές του.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, πάγια τακτική ήταν και η αύξηση στις τιμές των διοδίων αλλά και το «ζεστό» χρήμα στους παραχωρησιούχους. Για το 2019 - και πριν τις εκλογές - είχαν συμφωνηθεί αυξήσεις σε δύο φάσεις, μία τον Ιούλη και μία τον Γενάρη του 2020, ενώ και στις αρχές του ίδιου έτους υπήρξαν αυξήσεις σε πολλούς σταθμούς διοδίων.

Επιπλέον, την περίοδο 2015 - 2019 οι όμιλοι για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είχαν εισπράξει:

-- Για την Ιόνια Οδό (που την εκμεταλλεύεται η «Νέα Οδός», κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των - ισπανικών συμφερόντων - «Ferrovial» και ACS) απευθείας συμμετοχή του Δημοσίου, ύψους 330 εκατ. ευρώ.

-- Για το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί, που περιλαμβάνει τις σήραγγες Τεμπών, κρατική ενίσχυση 296 εκατ. ευρώ και δανεισμός με εγγύηση του Δημοσίου 583 εκατ. ευρώ.

-- Για τον οδικό άξονα Κόρινθος - Πάτρα, που έχει αναληφθεί από την «Ολυμπία Οδό» (VINCI, «Hochtief», J&P ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), συνολικού κόστους 1,834 δισ. ευρώ, το 39% καλύφθηκε από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, το 29% από δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και το 23% από έσοδα των διοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ