Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «παγόβουνο» στο ΠΝ και η πιστή - «προς τας υποδείξεις» των ΗΠΑ - κυβερνητική πολιτική

Eurokinissi

Μεγάλα κενά παρατηρήθηκαν φέτος στην εισαγωγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές. Οι παραιτήσεις ειδικά νέων αξιωματικών και υπαξιωματικών στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζονται εκκωφαντικές. Οσοι παραμένουν επιβαρύνονται με επιπλέον δυσβάσταχτο έργο. Το προσωπικό επιβαρύνεται με πολλές μέρες εν πλω τον χρόνο, καθώς τους ανατίθεται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, στους πολέμους και τα άλλα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ λόγω της στελέχωσης και της ανάγκης υποστήριξης των υπέργηρων πολεμικών πλοίων του στόλου. Επιπλέον και μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων, ιδίως τα χαμηλόβαθμα στελέχη, τελείως ενδεικτικά, παίρνουν χαμηλές αποδοχές και αποζημιώσεις εν πλω, ενώ αντιμετωπίζουν ελλείψεις ακόμα και στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ). Σε όλα τα πιο πάνω προστίθενται και όλα τα άλλα βάρη που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, η κυβέρνηση κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές επιχειρηματολογεί με την αναφορά στα «Canadair», που έχουν παραγγελθεί και θα ...έρθουν, ενώ για το σήμερα και το αύριο συνεχίζει την πολιτική του «πάμε και όπου βγει». Πολιτική χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, ενώ συνεχίζει την πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών. Κατά τον ίδιο τρόπο και προκειμένου για τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τον λαό με τις ηχηρές παραγγελίες των BELHARA και RAFALE! Συνεχίζοντας προσθέτει τα... για διάφορους λόγους «φέξε μου και γλίστρησα» προγράμματα των F-35 και φρεγατών CONSTELLATION, που ούτε στα σχέδιά τους δεν έχουν καταλήξει.

Σε ό,τι αφορά το σήμερα και το αύριο για το ΠΝ, η κατάσταση των πλοίων, όσο και αν επιχειρούν, δεν εμπνέει αισιοδοξία. Το προ μηνών περιστατικό της αυτοδιάτρησης του «Ντεγιάννη» στο Καστελόριζο, μάλλον αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων.

Με μια κουβέντα, δηλαδή, φαίνεται σαν να έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «πυρκαγιάς» που σιγοκαίει στο ΠΝ, όμοια με την πυρκαγιά σ' εκείνο το βουνό της Μακεδονίας αυτές τις μέρες. Με τη διαφορά μόνο, που στο ΠΝ δεν καίει μόνο για έναν μήνα, όπως στο βουνό, και αφορά τόσο το προσωπικό, όσο και το υλικό!

ΑμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία...

Με την κατάσταση έτσι διαμορφωμένη, αφορμή για το γράψιμο των σκέψεων αυτών έδωσε η ανάκτηση από το αρχείο ενός άρθρου της εφημερίδας «Το Ποντίκι» της 1/12/2022. Το άρθρο αναφέρεται στη διαχρονική αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία στα Ελληνοτουρκικά. Αναφέρεται στις παλαιότερες κρίσεις που τελικά, μετά από αμερικανική προτροπή, έφθασαν μέχρι και την αποδοχή τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο (ΠΑΣΟΚ). Αυτό όμως που κέντρισε την προσοχή, ήταν η ακόλουθη κοντινότερη στο σήμερα, αποστροφή: «Με την κρίση του "Ορούτς Ρέις" το καλοκαίρι του '20 η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την (αμερικανική) πρόταση για την ανάγκη μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή...».

Η αναφορά του άρθρου στις αμερικανικές υποδείξεις δεν είναι αποσπασματική - τυχαία! Επαναλαμβάνεται σε ακόμα ένα σημείο του άρθρου μαζί με την παρατήρηση ότι η σχετική προσπάθεια συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης περί «μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος» δεν μεταβάλλει την «άκρως επιθετική» τουρκική τακτική!

Με τις τότε (2022) εξελίξεις στην Ουκρανία, η εφημερίδα έβλεπε (λογικά) να υλοποιείται η μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος, ως ένα βαθμό, με τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία! Σήμερα, όμως, εμάς μας παραπέμπει αλλού...! Με την πληροφορία αυτή της εφημερίδας εξηγούνται πολλά!

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε φυσικά ότι οι υποδείξεις των ΗΠΑ γίνονται για τα συμφέροντά τους και ότι εξυπηρετούν τα σχέδιά τους στην περιοχή! Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, πιστή «προς τας υποδείξεις» των ΗΠΑ, επιδιώκει τη μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος, κι έτσι γίνεται δυνατό να εξηγηθεί γιατί:

  • Ελάττωσε τον στρατιωτικό οπλισμό των νησιών με την πρώτη ευκαιρία που βρέθηκε: Τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αποστολή του έγινε στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών «υποχρεώσεων» της κυβέρνησης για ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι.
  • Ουσιαστικά αδιαφορεί για τα πάμπολλα προβλήματα του προσωπικού, που αποτελούν αιτίες και των παραιτήσεων στο ΠΝ. Στην πράξη φαίνεται να ακολουθείται πολιτική «εθελούσιας εξόδου» στελεχών χωρίς αποζημίωση!
  • Ο εκσυγχρονισμός των υπέργηρων φρεγατών ΜΕΚΟ συνεχίζει να καθυστερεί εξωφρενικά. Το ίδιο ακολουθείται και για σχετικά νεότερες πυραυλακάτους και υποβρύχια! Σε αντιδιαστολή, παραγγέλνονται όμως σύγχρονα πλοία, όπως και αεροσκάφη για τις μελλοντικές κυβερνητικές «υποχρεώσεις» απέναντι σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για να πολεμήσουν σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει προ έτους.
  • Στραγγαλίζεται ο εφοδιασμός με απαραίτητα ανταλλακτικά, που ξεκινάει από τις επισκευές των πλοίων και περιλαμβάνει μέχρι και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
  • Βλέπουμε βέβαια ότι ενώ έχουμε αυτοδιάτρηση πυραυλακάτου που περιπολούσε στο Καστελόριζο, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια εξοπλισμού των φρεγατών που προορίζονται για την Ερυθρά. Στην εκεί επιχείρηση μάλιστα ξοδεύονται τουλάχιστον 500.000 ευρώ ημερησίως.
  • Η μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος προφανώς ταιριάζει και με την απαξίωση, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και τα σχέδια που οδηγούν στο ξεπούλημα του ΝΝΑ. Μήπως όμως είναι σε καλύτερη μοίρα το 401 Νοσοκομείο, που όπως μαθαίνουμε μεταξύ άλλων έχει έλλειψη σε παθολόγους; Είναι η ίδια τακτική που έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιπτώσεις ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.
Μορφές «αποστρατιωτικοποίησης» με υποδείξεις των ΗΠΑ

Η συντηρούμενη από την κυβέρνηση κατάσταση απαξίωσης - υποβάθμισης του στόλου (προσωπικό και πλοία) δεν μπορεί παρά να συσχετιστεί με την αφαίρεση πολεμικού εξοπλισμού από την άμυνα των νησιών του Αιγαίου χωρίς αντικατάσταση! Αντικειμενικά οι δυο αυτές πολιτικές επιλογές αποτελούν μορφές «αποστρατιωτικοποίησης» και μάλιστα με βάση υποδείξεις των ΗΠΑ! Και μόνο το τελευταίο αυτό είναι αρκετό για να μας «βάλει ψύλλους στ' αυτιά»!

Η συνδυασμένη, όμως, αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας νησιών του Αιγαίου και Στόλου σημαίνει: Αιγαίο! Σημαίνει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και δείχνει σχέδια και προθέσεις!

Μπορούμε επομένως να αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν φωνές για την «ανάγκη» μικρότερου αλλά πιο αξιόλογου τεχνολογικά Στόλου. Ως δικαιολογία πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ότι «φθάνουμε» σε επίπεδα «συνεννόησης» με τη γειτονική ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία, αν και τα επεισόδια στην Κάσο άλλα δείχνουν.

Τα όσα συμβαίνουν στα νησιά και στον Στόλο, στον δρόμο για τη μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος, σύμφωνα «προς τας υποδείξεις», δεν είναι δυνατό παρά να συσχετιστούν και με σχετικά πρόσφατες χαρακτηριστικές πολιτικές κινήσεις - φωνές! Ολοι προσέξαμε, για παράδειγμα, φωνές να φέρνουν τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μέχρι τα 6 μίλια (Γεραπετρίτης για Καστελόριζο - ενώ δήθεν «έπαιρνε ο άνεμος» το «Ορούτς Ρέις» κατά την ομώνυμη κρίση).

Η κα Μπακογιάννη (πρώην υπουργός Εξωτερικών) έχει δηλώσει ότι δεν έχει «ταμπού» για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Επίσης, στη συμφωνία με την Αίγυπτο και με την παρέμβαση, όπως λέγεται, των ΗΠΑ, έχουν παραχωρηθεί η ΑΟΖ ανατολικά Ρόδου και μειωμένη επήρεια Κρήτης, Καρπάθου, μηδενική Ρόδου, Καστελόριζου! Οσο για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μπορεί κυβέρνηση και ΜΜΕ να το χαρακτηρίζουν «παράνομο», πλην όμως, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, τίποτα το ουσιώδες έπραξε η κυβέρνηση για το εμπόδισμα ή ανατροπή του. Οπως είναι γνωστό, αντίθετα με όλα αυτά, το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι η πολιτική των κυβερνήσεων, στον τομέα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την εμπλοκή των ΗΠΑ, οδηγεί σε επώδυνους συμβιβασμούς (παραχωρήσεις)!

Η πολιτική για μονομερή παραίτηση και εκχώρηση στην πράξη κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, διευκολύνει πλήρως τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Διευκολύνει να διαμορφωθεί πλαίσιο συνεκμετάλλευσης για την καταλήστευση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου από ξένους και εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους. Διευκολύνει επίσης τη μονιμοποίηση του Αιγαίου ως ενιαίου επιχειρησιακού χώρου του ΝΑΤΟ και τη συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγάς του. Γι' αυτό και είναι σταθερές εδώ και δεκαετίες οι υποδείξεις των ΗΠΑ προς τις ελληνικές κυβερνήσεις να αποφύγουν «μονομερείς ενέργειες», για κατοχύρωση ΑΟΖ και γενικότερα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Η πολιτική κατευνασμού και αποδοχής των προκλητικών διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης δεν απομακρύνει, αλλά φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αναμέτρησης.

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανέχεται αυτήν την κατάσταση

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανέχεται αυτήν την κατάσταση για την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει με το αίμα και τον ιδρώτα του τα πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, πυροβόλα, τεθωρακισμένα κ.τ.λ., υποτίθεται για την άμυνα των συνόρων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις διαθέτουν το δυναμικό αυτό (προσωπικό και εξοπλισμούς) σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, διαθέτοντας επίσης δεκάδες στρατόπεδα και κάθε είδους υποδομή για βάσεις και στρατηγεία. Το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, αντιτίθεται και πάντα καταδίκαζε και καταδικάζει ενεργά τη συγκεκριμένη πολιτική των κυβερνήσεων.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι για την άμυνα και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας - τελεία. Καμιά συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί ακόμη, ενώ γιγαντώνεται η υποβάθμιση - απαξίωση του Στόλου (προσωπικό και πλοία), να δέχεται το ξόδεμα τεράστιων ποσών από το υστέρημά του για ανάγκες ξένες προς τον ίδιο και την πατρίδα, για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δέχονται μια τέτοια κατάσταση και ακόμη περισσότερο μια τέτοια προοπτική τα στελέχη του ΠΝ και ευρύτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά όσα προέρχονται από λαϊκές οικογένειες.

Συνάδελφε, αφουγκράσου τις θέσεις του ΚΚΕ, μελέτησέ τις! Μη σε πείθουν τα λόγια τα μεγάλα αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων της χώρας! Παρουσιάζουν σαν «εθνικό» - άρα και «πατριωτικό» - ό,τι συμφέρει τα μεγάλα συμφέροντα, ημεδαπά και ξένα, σε βάρος του λαού. Αυτό μάλιστα ισχύει και όταν υψώνουν τη σημαία της πολεμικής προετοιμασίας και όταν προβάλλουν προτάσεις διαπραγμάτευσης και «ρεαλιστικών» παραχωρήσεων μέσα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο! Δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν και τη ζωή σου ακόμα, για τα συμφέροντα αυτά...!

Τελικά, αντί της συμμόρφωσης «προς τας υποδείξεις», απαιτείται σύγκρουση και όχι αποδοχή της πολιτικής και της επιδιαιτησίας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμιά εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός μας στη σημερινή κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που αποδέχονται στην πράξη αυτήν την επιδιαιτησία και τον ρυθμιστικό ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είναι ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί σήμερα η λαϊκή αντεπίθεση που θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο: Την εξουσία του κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ!

ΥΓ: Το κείμενο αφιερώνεται στη μνήμη των συντρόφων συναδέλφων στο ΠΝ Νίκου Τζοβλά, Αντώνη Κακαρά, Αριστείδη Γιαννόπουλου, Γιώργου Ροΐδη.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «ΨΑΡΑ» έφυγαν, έμεινε ο χορός των δισ. για το ΝΑΤΟ και η «αυτοδιάτρηση» για ...τα σύνορα (6/7/2024)
«Αριστα» (29/7/2020)
Με καπέλο ΝΑΤΟ (28/7/2020)
Αρμάδα πολέμου συγκεντρώνει δυνάμεις με στόχο τους λαούς (12/3/2016)
Επιθεώρησε δομές και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (1/3/2015)
Μια καταπλέει στην Ελλάδα, μια ασκείται στην Τουρκία (26/11/2014)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ