Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέος γύρος παζαριών ενάντια στη «θεσμική αστάθεια»

Ζητούμενο ένα κυβερνητικό σχήμα ικανό να συγκεντρώσει ηγέτες «από διάφορες πλευρές»

Με ζητούμενο τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος που θα μπορέσει να παρουσιάσει σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά (όπως πρέπει να γίνει ως 1 Οκτώβρη), με φόντο τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει (και) το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο, συνεχίστηκαν και χτες επαφές του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, προς αναζήτηση προθύμων για πολύπλευρες συνεργασίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χτες αναμενόταν να συναντήσει μεταξύ άλλων τους πρώην ομολόγους του, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, όπως και τον - προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) - Μπερνάρ Καζνέβ, που φέρεται πιθανό να προταθεί ως νέος πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο BFMTV, ο επικεφαλής του PS, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι «δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον Μπερνάρ Καζνέβ και οι ικανότητές του είναι εξαιρετικές», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε, με ποια υποστήριξη, υπό ποιες συνθήκες, με ποιες εγγυήσεις».

Από τη μεριά της, η - προερχόμενη από το PS - δήμαρχος Παρισιού, Αν Ινταλγκό, υποστήριξε ότι μια πρωθυπουργοποίηση Καζνέβ θα ήταν «αξιόπιστη και σοβαρή» εξέλιξη, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να «συγκεντρώνει μάλλον πολιτικούς ηγέτες από άλλες πλευρές εκτός από τη δική του, κυρίως από τη Ρεπουμπλικανική δεξιά, από το κέντρο ή από την οικολογία, γύρω από θέματα προτεραιότητας που είναι χρήσιμα για τους Γάλλους», όπως τα «ζητήματα αγοραστικής δύναμης», οι «αυξήσεις μισθών», «συντάξεις», «φορολογία», «στέγαση».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Modem (που συνεργάστηκε όλα τα τελευταία χρόνια με το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση»), Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε ότι «η κατάσταση απαιτεί μια αρκετά γρήγορη επίλυση», ενώ η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής (προερχόμενη από την «Αναγέννηση») Γιαέλ Μπράουν - Πιβέτ, τάχθηκε υπέρ του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης καθώς «δεν πρέπει να συμβάλουμε στη θεσμική αστάθεια».

Συνεργάτες του Καζνέβ δήλωσαν στο «Politico» ότι «αν του ζητηθεί» να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, «θα το κάνει, από καθήκον, αλλά δεν θα το κάνει με οποιοδήποτε τίμημα».

Στο μεταξύ, η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) παρουσίασε το Σάββατο νομοθετική πρόταση για την απομάκρυνση Μακρόν, επειδή αρνείται να διορίσει στην πρωθυπουργία την 37χρονη Λουσί Καστέ (επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών στον δήμο του Παρισιού που έχει διακριθεί πολύπλευρα στην αξιοποίηση της Τοπικής Διοίκησης ως μοχλού προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων), όπως πρότεινε τον Ιούλη το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), το κοινό εκλογικό σχήμα με το οποίο «κατέβηκαν» LFI, PS, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, Οικολόγοι κ.λπ. και ήρθαν πρώτοι σε έδρες (σε ποσοστό και ψήφους ήρθε ο «Συναγερμός» της Λεπέν). Η LFI επικαλείται το άρθρο 68 του Συντάγματος, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο περίπτωσης «παράβασης καθήκοντος προδήλως ασυμβίβαστης με την άσκηση της εντολής του» Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο θεωρείται δύσκολο να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους.

Ο Μακρόν αρνήθηκε να διορίσει μια κυβέρνηση υπό την Καστέ, μετά από προειδοποιήσεις κομμάτων όπως οι «Ρεπουμπλικάνοι» για άμεση κατάθεση πρότασης μομφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ