Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη και άνοδος της AfD σε Θουριγγία και Σαξονία

Οι εθνικιστές αξιοποιούν την αντιλαϊκή και φιλοπόλεμη πολιτική των άλλων αστικών δυνάμεων για τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων

Μεγάλη νίκη με πολιτικές προεκτάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας κατέγραψε το εθνικιστικό - φασιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στα δυο ανατολικά κρατίδια Θουριγγία και Σαξονία στις εκλογές της Κυριακής για τοπική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής αποτυπώνουν και πανεθνικές τάσεις. Στις ευρωεκλογές του Ιούνη η AfD αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, αφήνοντας πίσω τους σοσιαλδημοκράτες του SPD. Αποτυπώνονται η δυσφορία που προκαλεί η αντιλαϊκή κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Φιλελεύθερων - Πρασίνων, που εκφράζεται με αύξηση του πληθωρισμού, ακρίβεια, εντεινόμενη ενεργειακή φτώχεια, δυσαρέσκεια ή οι διαφωνίες για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτή με αύξηση των πολεμικών δαπανών.

Η αυξητική τάση της AfD πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί και στις εκλογές του Βρανδεμβούργου στις 22 Σεπτέμβρη.

Στο κρατίδιο της Θουριγγίας θα πρέπει να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς η AfD βγήκε μεν πρώτο κόμμα, αλλά δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία.

Ειδικότερα, στη Θουριγγία, όπου κυβερνούσε επί χρόνια η σοσιαλδημοκρατία με την Αριστερά (Linke), με πρωθυπουργό τον Μπόντο Ράμελο και τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων, η AfD απέσπασε το 32,8% των ψήφων, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) το 23,6%, η Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) το 15,8% (προέρχεται από τη Linke με θέσεις υπέρ της Ρωσίας και έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική), η Αριστερά (Linke) το 13,1%, το SPD 6,1%, ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 5%.

Στη Σαξονία η CDU, που κυβερνά το κρατίδιο από το 1990, διατηρεί την πρωτιά με 31,9%, ενώ σε απόσταση αναπνοής με 30,6% ακολουθεί η AfD. Η BSW αποσπά το 11,8%, το SPD το 7,3%, οι Πράσινοι το 5,1% και η Αριστερά το 4,5% μένοντας εκτός. Εδώ ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μίχαελ Κρέτσμερ θα είναι σε θέση να παραμείνει στην εξουσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κρέτσμερ διατυπώνει αποκλίνουσα θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σχέση με την επίσημη γραμμή των Χριστιανοδημοκρατών, κάτι που πιθανόν έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με μετεκλογικές έρευνες, κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας, με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν να αξιοποιείται από όλους για να καλλιεργηθεί ρατσιστικό κλίμα. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που βρήκε ευκαιρία να εξαγγείλει σκληρότερα κατασταλτικά μέτρα, όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες, που ζητούν ακόμη αυστηρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, προέτρεψε τα «δημοκρατικά κόμματα της χώρας» να «στήσουν τείχος ενάντια στους δεξιούς εξτρεμιστές». «Η AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διαιρεί την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη Χριστιανοκοινωνιστών - Χριστιανοδημοκρατών σε Βαυαρία και Εσση (2023-10-10 00:00:00.0)
Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο (2023-02-14 00:00:00.0)
Ανοδο της AfD και των Πρασίνων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (2019-08-28 00:00:00.0)
Κάλπες αύριο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (2017-05-13 00:00:00.0)
Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στο Ζάαρλαντ (2017-03-28 00:00:00.0)
Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής (2012-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ