Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η διέξοδος στην πάλη για την ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου

Διεκδικήσεις με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης

«Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τα κόμματα που τους υπηρετούν», αναφέρθηκε στην εισήγηση της συνέντευξης Τύπου, με τον Γ. Πέρρο να τονίζει:

«Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, στην ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, στην προοπτική ο ίδιος ο εργαζόμενος να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει».

Σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσονται οι διεκδικήσεις του πλαισίου πάλης (ολόκληρο είναι αναρτημένο στο «902.gr» και στο site του ΠΑΜΕ), που είναι:

-- Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Επαναφορά όλων των κατακτήσεων που έχουν υπονομευτεί, όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

-- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

-- Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80% του μισθού. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, στο 80% του μισθού.

-- Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.

-- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

-- Αποκλειστικά δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στην Εκπαίδευση.

-- Να είναι η Υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης - θεραπείας - αποκατάστασης.

-- Μέτρα για τη λαϊκή στέγη και τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας.

-- Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

-- Μέτρα για την προστασία από φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους.

-- Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

-- Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που οργανώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ