Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα σε Κεντρική Μακεδονία και Εύβοια

Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του ΚΚΕ, των Οργανώσεών του στις περιοχές, των βουλευτών του, είναι η ανάδειξη των εκρηκτικών προβλημάτων στα σχολεία και η διεκδίκηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, για ένα σχολείο που να μορφώνει όλα τα παιδιά.

Τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς αναδεικνύει με σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέροντας ενδεικτικά:

  • Εκατοντάδες ώρες μαθημάτων θα χαθούν τις πρώτες βδομάδες, όπως σε σχολείο της Σταυρούπολης, όπου λείπουν εκπαιδευτικοί για περισσότερες από 80 ώρες μαθημάτων.
  • Μαθητές που αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και μαθαίνουν 24 ώρες πριν να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι ότι θα σταλούν σε άλλα σχολεία με το πρόσχημα των «ολιγομελών τμημάτων», όπως έγινε σε πολλά σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης (2ο, 3ο, 17ο, 16ο, 4ο, 11ο ΓΕΛ). Συγχωνεύσεις δηλαδή από την πίσω πόρτα.
  • Σχολικά κτίρια που έχουν κριθεί επικίνδυνα ή ακατάλληλα, αλλά λειτουργούν από την πρώτη μέρα «κανονικά», θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον Λαγκαδά και αλλού.
  • Τμήματα 28 μαθητών και πάνω σε αίθουσες - κλουβιά σε πολλά σχολεία σε όλη την περιοχή.
  • Σοβαρά κενά και ελλείψεις προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, σε τμήματα ένταξης, σε σχολικούς νοσηλευτές.

«Γίνεται κατανοητό ότι η "αναβάθμιση" της Εκπαίδευσης δεν μπορεί να συμβαδίσει με την επικίνδυνη πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές να δυναμώσουν την οργάνωσή τους και τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και διευθύνσεων, για να διεκδικήσουν το σχολείο που τους αξίζει», τονίζει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τα προβλήματα «ζουν και βασιλεύουν» στα σχολεία της Εύβοιας

Με υποβάθμιση σχολείων, συγχωνεύσεις τμημάτων, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σοβαρά προβλήματα σε κτιριακές υποδομές ξεκίνησε η σχολική χρονιά στην Εύβοια, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, να αναδεικνύει σε δήλωσή του τη συγκεκριμένη κατάσταση, μεταφέροντάς την παράλληλα με Ερωτήσεις στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Μαρίνος τονίζει στη δήλωσή του ότι «μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, οι λοιποί εργαζόμενοι στα σχολεία της Εύβοιας έχουν έρθει αντιμέτωποι από την πρώτη κιόλας μέρα με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις».

Οπως σημειώνει, η κυβέρνηση, μέσω της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εύβοιας, προχώρησε σε υποβαθμίσεις σχολείων, όπως στο Προκόπι και στην Κήρινθο της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας, στην Μακρυκάπα Ψαχνών, στο Δύστο του δήμου Κύμης Αλιβερίου κ.α., καθώς και συγχωνεύσεις τμημάτων. Επισημαίνει ότι αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται 25άρια και 27άρια τμήματα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το εκπαιδευτικό έργο. Τονίζει επίσης ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, όπως στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλκίδας, όπου μαθητές μένουν εκτός των ειδικοτήτων επιλογής τους.

Αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτίρια, ο Γιώργος Μαρίνος υπογραμμίζει ότι «για άλλη μια χρονιά, οι μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, του Μουσικού Γυμνασίου του 1ου ΔΣ Κύμης κ.ά. δεν θα μπουν σε καινούργια κτίρια», ενώ παράλληλα σημειώνει την κατάσταση «με σχολεία ερείπια όπως στο Λύκειο Μαντουδίου και το Γυμνάσιο Αλιβερίου ή με τα ενοικιαζόμενα μαγαζιά και ισόγεια πολυκατοικιών που λειτουργούν πολλά νηπιαγωγεία στη Χαλκίδα».

Επίσης, τονίζει τα σημαντικά προβλήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, όπως στο ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας «που μόνο μετακόμισαν σε νέα κοντέινερ, χωρίς να έχει ξεκινήσει ανέγερση σχολείου, όπως θα έπρεπε», ενώ παράλληλα επισημαίνει τα ελάχιστα τμήματα ένταξης που εγκρίθηκαν φέτος στην Εύβοια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 3ο Νηπιαγωγείο Καρύστου, όπου δεν τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός, καθώς δεν δηλώθηκε ως κενό, αν και ήταν το μοναδικό στην πόλη!

Ευχόμενος καλή σχολική χρονιά «με αισιοδοξία και δύναμη για τους νέους αγώνες που θα έρθουν μπροστά μας», ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρει:

«Τα προβλήματα ζουν και βασιλεύουν, γι' αυτό είναι αναγκαίο κάθε λαϊκή οικογένεια να αγωνιστεί για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της. Με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο, σε κάθε σωματείο, σε συλλόγους γονέων, να διεκδικήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, πραγματική μόρφωση των παιδιών, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κοινωνία που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των μαθητών, των λαϊκών οικογενειών, των εκπαιδευτικών. Για μια κοινωνία που θα 'χει το νου της στο παιδί. Εδώ είναι η ελπίδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ