Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο με ... ένα σοβάτισμα»

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ με αφορμή και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών εγκαταστάσεων

Στα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης επανέρχεται το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «παρεμβάσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ στα σχολεία».

Οπως σημειώνει, οι παραπάνω «παρεμβάσεις» θα αφορούν κυρίως σε αντικατάσταση παλιών τουαλετών, βελτίωση αύλειων χώρων και σοβατίσματα.

«Η κατάσταση στα σχολικά κτίρια της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό ούτε "μερεμέτια". Πλέον πάνω από το 50% των σχολικών κτιρίων είναι κατασκευασμένα σχεδόν πριν από μισό αιώνα, με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 ή όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, είναι παλιά, κακοσυντηρημένα και καταπονημένα. Η κατάσταση αυτή έγινε σχεδόν ανεξέλεγκτη εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία που οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποφάσισαν και θεσμοθέτησαν τη διάχυση της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων για τη σχολική στέγη σε δήμους, Περιφέρειες και άλλους φορείς», αναφέρει το Σωματείο. Θυμίζει παράλληλα ως «χαρακτηριστική της ανεξέλεγκτης κατάστασης» την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, σε ερώτηση σχετικά με τις ανεξήγητα μεγάλες ζημιές σε σχολεία που παρατηρήθηκαν σε ελέγχους κλιμακίων των Κτιριακών Υποδομών μετά τον σεισμό του 2019 στη Δυτική Αττική: «...Από το αρχείο της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός κτιρίων, από αυτά που χαρακτηρίστηκαν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο "μη κατοικήσιμα", είχαν ήδη χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση "κίτρινα" από τον σεισμό του 1999 και δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες επισκευής για την αποκατάστασή τους και συνεπώς εξακολουθούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση». Το σωματείο κάνει λόγο για κατάσταση «επικίνδυνη» σε πολλά σχολικά κτίρια και αναφέρεται στους οπτικούς ελέγχους με ευθύνη του ΤΕΕ που αποφάσισε η κυβέρνηση προ διετίας και μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν καν ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές, του μόνου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους που έχει αναγνωρισμένα την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας την ευθύνη που πρέπει να έχει κεντρικά το κράτος για τη σχολική στέγη, το σωματείο σημειώνει πως έχει μείνει με λιγότερο από 200 εργαζόμενους, εκ των οποίων 70 μηχανικοί, ενώ έχει επιφορτιστεί με όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, πυροσβεστικοί σταθμοί, κ.λπ.).

«Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές το λέμε για πολλοστή φορά και... "το κρίμα στον λαιμό τους"», σημειώνει το σωματείο. Προσθέτει ότι η μόνη ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα σχολικά κτίρια απαιτεί το κράτος να αναλάβει κεντρικά την ευθύνη και τις αρμοδιότητες για τη σχολική στέγη, να διαμορφωθεί ένα γενναίο πενταετές πρόγραμμα οικοδόμησης νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων, αλλά και οι παρεμβάσεις όπου απαιτούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανέδειξε τις πραγματικές ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη (2024-09-10 00:00:00.0)
Επιτακτικά τα θέματα της σχολικής στέγης (2024-08-09 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση των σχολικών κτιρίων (2023-03-30 00:00:00.0)
Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για σχολεία (2017-06-15 00:00:00.0)
Αλυτο το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Βόλο (2016-07-01 00:00:00.0)
Απαιτούνται τουλάχιστον τρία νέα δημοτικά σχολεία (2010-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ