Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ακατάπαυστη σφαγή σε Γάζα και Δυτική Οχθη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Από το νέο μακελειό στην κεντρική Γάζα
Από το νέο μακελειό στην κεντρική Γάζα
Τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη συνεχίζει χωρίς διακοπή το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αξιωματούχοι των οποίων υποκριτικά εμφανίζονται ως ...ευαίσθητοι για το δράμα των Παλαιστινίων, την ώρα που τροφοδοτούν το Ισραήλ με όπλα για να τους μακελεύει.

Ο 11μηνος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστρέψει όλη την περιοχή και είχε προκαλέσει μέχρι την Παρασκευή, 343η μέρα πολέμου, τον θάνατο τουλάχιστον 41.118 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 95.125 άλλων, εκ των οποίων (σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την Πέμπτη) το 25% έχουν μείνει ανάπηρο, ή έχουν υποστεί καθολικά εγκαύματα ή σοβαρούς τραυματισμούς σε σπονδυλική στήλη και κεφάλι με αποτέλεσμα παράλυση ή σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας.

Στα θύματα της βδομάδας που πέρασε συμπεριλαμβάνονται και αυτά που προκάλεσαν δύο λουτρά αίματος: Το ένα έγινε την Τρίτη στον καταυλισμό αλ Μαουάσι με αποτέλεσμα 19 νεκρούς και 60 τραυματίες (ο καταυλισμός βομβαρδίστηκε ξανά το πρωί της Παρασκευής με αποτέλεσμα άλλους 5 νεκρούς). Το δεύτερο έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε σχολείο της UNRWA στον καταυλισμό Νουσεϊράτ με 18 νεκρούς (εκ των οποίων 6 υπάλληλοι του ΟΗΕ) και αρκετούς άμαχους τραυματίες.

Από τις νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
Από τις νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
Εν μέσω διαδοχικών λουτρών αίματος και ασταμάτητων επιθέσεων κατά του πολύπαθου λαού της Γάζας, διατηρείται η πολύπλευρη στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη της «Δύσης» με αποτέλεσμα να φουντώνει κι άλλο το θράσος του κράτους - δολοφόνου.

Ετσι, το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο την κατοχή του στρατηγικού «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας» (σύνορα Γάζας με Αίγυπτο) που συνιστά πλέον ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Επιπλέον, σχεδιάζει τώρα να φτιάξει ένα νέο τείχος στα «σύνορα» της Δυτικής Οχθης με την Ιορδανία με πρόσχημα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων αλλά απώτερο στόχο την ενίσχυση της κατοχής παλαιστινιακής γης και τη μεσοπρόθεσμη αλλαγή (μολονότι αχάρακτων μέχρι σήμερα) συνόρων.

Απειλή Νετανιάχου για νέο τείχος στα σύνορα της Ιορδανίας

Η σοβαρή αυτή απειλή διατυπώθηκε την Παρασκευή το πρωί, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα σύνορα της Δυτικής Οχθης (ή Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπως την αποκαλούν οι κατοχικές αρχές) με την Ιορδανία, κοντά στη γέφυρα Αλενμπάι. Ο Νετανιάχου για να βάλει μπροστά αυτό το σχέδιο αξιοποίησε την ένοπλη επίθεση Παλαιστίνιου φορτηγατζή στην περιοχή, την περασμένη Κυριακή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Ισραηλινών συνοριοφυλάκων.

Στο φόντο αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ισχυρή στρατιωτική παρουσία τους παρά την εντολή αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή που έδωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη στο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosvelt» που έπλεε εκεί εδώ και βδομάδες εν αναμονή πιθανών ιρανικών αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη. Στην περιοχή ωστόσο παραμένουν το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και η αρμάδα του, καθώς επίσης και το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia» καθώς και επιπρόσθετη μοίρα αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Επίσης, την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δόθηκε το πράσινο φως για την πώληση στο Ισραήλ και άλλων δεκάδων θωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης καθώς και ανταλλακτικών και την παροχή τεχνικής υποστήριξης συνολικής αξίας 164,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κλιμάκωση αιματηρών εισβολών στη Δυτική Οχθη

Δίπλα στις νέες, πολύνεκρες σφαγές αμάχων που προκάλεσε το Ισραήλ στο αλ Μαουάσι και στο σχολείο αλ Τζαουάνι της UNRWA στη Γάζα, ο κατοχικός στρατός κλιμάκωσε τις εισβολές σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της βόρειας Δυτικής Οχθης συνεχίζοντας τις δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων.

Παρά την υποτιθέμενη «αποχώρηση» του στρατού από την πόλη Τζενίν, στις 6 Σεπτέμβρη, κλιμακώθηκαν οι εισβολές σε άλλες πόλεις και στα περίχωρά τους όπως το Τουμπάς και η πόλη Τουλκαρέμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 15 μέρες, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους, τραυμάτισε εκατοντάδες, άφησε άστεγες δεκάδες οικογένειες (καθώς ανατίναξε τα σπίτια τους) και κατέστρεψε δρόμους και υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες για να κάνει αβίωτη και εκεί τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, μέσα σε αυτό το 15ήμερο σκοτώθηκαν 21 Παλαιστίνιοι στην Τζενίν, 13 στο Τουμπάς, 12 στην Τουλκαρέμ, 3 στη Χεβρώνα και 1 στη Ναμπλούς.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο ο στρατός κατοχής που προσπαθεί να κάνει αβίωτη τη ζωή των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης. Είναι και οι ορδές Εβραίων βαρβάρων εποίκων που συνεχίζουν το πλιάτσικο στις περιουσίες των Παλαιστινίων, τις άγριες επιθέσεις, τις απειλές δολοφονίας, ενώ καίνε χωράφια και ελαιώνες ή δηλητηριάζουν κοπάδια Παλαιστινίων υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού.

Αβέβαιο, συνεχές παζάρι

Παρά τις υποκριτικές αντιδράσεις «Δυτικών» αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών του ΟΗΕ και τις υποτιθέμενες «πιέσεις» τους για εκεχειρία στη Γάζα, καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν προχωρά καθώς το Ισραήλ έχει χαράξει πορεία για «στρατιωτικές λύσεις» σε οτιδήποτε αφορά τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.

Την Πέμπτη, ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι ο κύριος διαπραγματευτής της, Χαλίλ αλ-Χάγια, συνάντησε μεσοβδόμαδα τον Καταριανό πρωθυπουργό, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Κάμελ. Συζήτησαν για τις «εξελίξεις σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα και την επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας», χωρίς να διευκρινιστεί εάν οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο. Ο αλ-Χάγια επανέλαβε ότι η Χαμάς «είναι έτοιμη να εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν» στις 31 Μάη, χωρίς να αποδέχεται πρόσθετες απαιτήσεις και όρους που συμπεριελήφθησαν δύο μήνες μετά σε τροποποιημένη αμερικανική πρόταση, η οποία συντάχτηκε σύμφωνα με νέες ισραηλινές απαιτήσεις.

Η σκληρή γραμμή Νετανιάχου για συνέχιση και γενίκευση του πολέμου (με βλέψεις για επέκταση και στον Λίβανο, όπου εντείνει συνεχώς τις προετοιμασίες και τις απειλές για γενικευμένη επίθεση) φανερώνει ότι η ισραηλινή κοινωνία δείχνει σημάδια έντονης συντηρητικοποίησης.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από την εφημερίδα «Ma'ariv» φέρνει πρώτο σε προτίμηση ψηφοφόρων το δεξιό Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δείχνοντας πως εάν γίνονταν σήμερα εκλογές αυτό θα έβγαζε στη Βουλή 24 βουλευτές (σαφώς λιγότερους από τους 32 που έχει σήμερα). Στην ίδια δημοσκόπηση τα άλλα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου υπολογίζεται ότι θα είχαν (εάν γίνονταν εκλογές) 53 έδρες σε σύνολο 120, ενώ το μπλοκ κομμάτων της αντιπολίτευσης θα προηγούνταν με 58 έδρες.

Σε κάθε περίπτωση, η σταθερή επιλογή του Νετανιάχου για κλιμάκωση του πολέμου με κάθε μέσο και τρόπο οδηγεί τη Χαμάς σε συνέχιση των συγκρούσεων με όσες δυνάμεις διατηρεί.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή το πρωί, η αραβική εφημερίδα «Al Mayadeen», που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δημοσίευσε ευχαριστήρια επιστολή του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ευχαριστώντας τον για την αλληλεγγύη και τις επιχειρήσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού. Ο Γιαχία Σινουάρ διεμήνυσε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά «του σιωνιστικού σχεδίου με όλο τον άξονα της αντίστασης μέχρι να ηττηθεί η κατοχή» και ιδρυθεί ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Συνέχιση ισραηλινών επιθέσεων σε Λίβανο και Συρία

Στις 13 Σεπτέμβρη, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι 3 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Κφαρζούζ, κοντά στην πόλη Ναμπάτια, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI, στόχοι του βομβαρδισμού ήταν «δύο μοτοσικλέτες» που κινούνταν σε δρόμο που ενώνει το χωριό με την πόλη και ότι χτυπήθηκε «διερχόμενο αυτοκίνητο». Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε.

Στη γειτονική Συρία, 2 άνθρωποι, που φέρεται να ανήκαν στη Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με την αντικυβερνητική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι προχώρησαν σε δύο πλήγματα στη Συρία, υποστηρίζοντας πως στο ένα «εξοντώθηκε» μέλος της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κουνέιτρα, ο «τρομοκράτης Αχμαντ αλ Τζαμπρ, μέλος του τρομοκρατικού δικτύου στο Γκολάν», και στο άλλο μαχητής προσκείμενος στο Ιράν που οργάνωνε επιθέσεις «εναντίον του κράτους του Ισραήλ (...) με ιρανική συνεργασία και καθοδήγηση».

Οι νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και στη Συρία ακολουθούν τα πλήγματα που προκάλεσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στην κεντρική Συρία την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την επίθεση στη συριακή κεντρική επαρχία Χάμα, ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν πως της αεροπορικής επιδρομής προηγήθηκε επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος που απομάκρυναν από αποθήκη ορισμένα όπλα (δεν διευκρινίστηκαν) και σημαντικά έγγραφα.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ