Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προωθώντας την ατζέντα του κεφαλαίου... με «ακροδεξιό» μπαμπούλα

Σκληρά κατασταλτικά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ολ. Σολτς

Τα σκληρά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών συνδέονται με την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και την προσπάθεια χειραγώγησης της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας

Copyright 2022 The Associated

Τα σκληρά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών συνδέονται με την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και την προσπάθεια χειραγώγησης της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας
Μαθήματα για το πώς τάχα... «πολεμάς την ακροδεξιά», εφαρμόζοντας «ακροδεξιές» θέσεις, παραδίδει η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, προωθώντας αυτήν την περίοδο σε διαβούλευση με τις άλλες αστικές δυνάμεις πρωτοφανή κατασταλτικά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών που θεωρούνται «παράτυποι», δηλαδή περιττοί σε αυτήν τη φάση για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το αφήγημα που αναπαράγουν διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολ. Σολτς, «πιέζεται» από την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας. Και για να ...αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) - μόρφωμα με ναζιστικές καταβολές - εφαρμόζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) τις αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές θέσεις της!

Στην πραγματικότητα, ο «ακροδεξιός» μπαμπούλας επιστρατεύεται για ακόμη μια φορά μεταξύ άλλων για να προωθηθεί η ατζέντα του κεφαλαίου, στην προκειμένη περίπτωση η προσαρμογή της «στρόφιγγας» εισαγωγής εργατικού δυναμικού στις τρέχουσες ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.

Καθόλου τυχαία, είναι ίδια με την ατζέντα της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, με το Βερολίνο τώρα να «μπαίνει μπροστά», επιταχύνοντας την εφαρμογή της.

Απάνθρωπη νομοθεσία ενάντια στους πιο κατατρεγμένους

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πιο κατατρεγμένοι, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της φτώχειας - πεδία δηλαδή στα οποία «πρωτοστατεί» το γερμανικό κεφάλαιο μέσα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - κι ας λέει η κυβέρνηση ότι στόχος της είναι δήθεν οι «εξτρεμιστές ισλαμιστές», οι «τρομοκράτες» και οι εγκληματίες, με αφορμή και την επίθεση στο Ζόλινγκεν.

Η νομοθεσία μεταξύ άλλων προβλέπει: Συνοριακούς ελέγχους, με γρήγορες διαδικασίες, στα σύνορα από την αστυνομία, η οποία αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες. Εκεί θα εξετάζεται ποια χώρα είναι αρμόδια, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, να χειριστεί την κάθε υπόθεση ασύλου, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία Κέντρων Κράτησης στα γερμανικά σύνορα. Περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες. Αυξάνεται η πίεση σε πρόσφυγες - μετανάστες, είτε να εργαστούν με τους χειρότερους όρους είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς μειώνονται οι παροχές στους αιτούντες άσυλο. Μέτρο που ευνοεί την αύξηση της εγκληματικότητας, την οποία υποτίθεται ότι καταπολεμά η κυβέρνηση με αυτήν την απάνθρωπη νομοθεσία...

Επεκτείνεται ο κατάλογος των «ασφαλών χωρών προέλευσης», με απελάσεις ακόμη και σε Αφγανιστάν και Συρία. Η άρση της γενικής απαγόρευσης για απελάσεις σε Αφγανιστάν και Συρία δεν θα αφορά μόνο εγκληματίες, όπως λέει η κυβέρνηση - αν και είναι «θολό» σε τι είδους εγκλήματα αναφέρεται - αλλά εύκολα θα επεκταθεί. Τον «δρόμο» έχουν δείξει σκανδιναβικά κράτη, όπως η Σουηδία, που χαρακτήρισε «ασφαλείς» ορισμένες περιοχές της Συρίας και απευλαύνει προσφυγόπουλα μόλις ενηλικιώνονται! Περαιτέρω, στη Γερμανία άνοιξε η συζήτηση για Κέντρα Κράτησης αιτούντων άσυλο της ΕΕ στη Ρουάντα, ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Φέζερ (SPD), δήλωσε ότι θα ήθελε να εξουσιοδοτήσει την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA), εάν χρειαστεί, να εισβάλει κρυφά στα σπίτια «υπόπτων για τρομοκρατία» για να εγκαταστήσει λογισμικό κατασκοπείας στα κινητά τηλέφωνα και στους υπολογιστές τους!

Η δε επιβολή ελέγχων στο σύνολο των γερμανικών συνόρων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά αναστολή των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν, αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά σε αλυσιδωτές αντιδράσεις και κλείσιμο συνόρων και από τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Με φόντο ένα ακόμα ξεσκέπασμα της κοροϊδίας περί Ευρώπης της «αλληλεγγύης» και της «ελεύθερης μετακίνησης» ανθρώπων, το σχόλιο του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, (ακόμη ένας μπαμπούλας) τα λέει όλα: «Γερμανία, καλώς ήρθες στο κλαμπ!».

«Εμείς τα κάναμε όλα αυτά» πανηγυρίζουν οι σοσιαλδημοκράτες...

«Εμείς τα κάναμε όλα αυτά. Εσείς δεν καταφέρνετε τίποτα», υπερθεμάτισε ο Ολ. Σολτς στη Βουλή απευθυνόμενος στη «συντηρητική» Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), με την οποία το SPD συγκυβέρνησε στον «μεγάλο συνασπισμό» για τρεις τετραετίες. Με τον Σολτς, μάλιστα, αντικαγκελάριο της Μέρκελ.

«Εμείς θα τηρήσουμε αυτά που υπόσχεται η CDU!», ανέγραφε η προεκλογική αφίσα της AfD στη Σαξονία, με τους Χριστιανοδημοκράτες να δεσμεύονται για «Νόμο και Τάξη» στη δική τους αφίσα από κάτω. Σε αυτό το στιγμιότυπο αποτυπώνεται η συνολικότερη ...αντιπαράθεση γύρω από το Μεταναστευτικό στη Γερμανία, θυμίζοντας έναν «περιοδεύοντα θίασο», που ανεβάζει το χιλιοπαιγμένο έργο «Ο μπαμπούλας της ακροδεξιάς»: Το «κέντρο» και η «πρόοδος» απέναντι στη «δεξιά» και τη «συντήρηση»...

Πίσω από τις φωνές και τη φασαρία, υπάρχει αγαστή συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων, κάθε απόχρωσης, στην καταστολή της μετανάστευσης που δεν είναι χρήσιμη στην καπιταλιστική οικονομία.

Ο πρόεδρος της CDU, Φρ. Μερτς, ζητά η αστυνομία συνόρων να μπορεί να απορρίπτει επιτόπου στα σύνορα ακόμη και άτομα που ζητούν άσυλο. Το SPD εξήγησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και ζήτησε από τους Χριστιανοδημοκράτες να συνεργαστούν για θέματα μετανάστευσης. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD, Αλίς Βάιντελ, προέτρεψε την κυβέρνηση: «Τι περιμένετε; Επιτέλους απελάστε αυτούς τους εγκληματίες!». Η επικεφαλής του BSW (διάσπαση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Αριστερά»), Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ζητά να κοπούν τα επιδόματα σε όσους απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου και έχουν ασκήσει έφεση, επομένως έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία...

Ο Σολτς - και τα άλλα κόμματα - υπερασπίστηκε τον «κοσμοπολιτισμό» του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητος», αλλά «πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ποιος έρχεται στη Γερμανία», ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής οικονομίας. «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο με συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό η οποία να γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη», επισήμανε. Ο Μερτς συμφώνησε πως η Γερμανία πρέπει «να παραμείνει ανοιχτή και φιλική χώρα προς τους ξένους». Χωρίς ανθρώπους με «μεταναστευτικό υπόβαθρο», πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην περίθαλψη, στην Εκπαίδευση ή στην εστίαση, η οικονομία «δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε μια μέρα», συνέχισε και αναγνώρισε ότι «μπορεί ακόμη και να χρειαστούμε περισσότερους» τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα και η ακροδεξιά AfD υπερασπίζεται το «δικαίωμα» των γερμανικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων να εισάγουν εργατικό δυναμικό, ειδικευμένο, στην ποσότητα και το είδος που χρειάζονται.

Μια τέτοια συμφωνία πρόσληψης εξειδικευμένων εργαζομένων από την Κένυα σε γερμανικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα διευκόλυνσης απέλασης όσων δεν θεωρούνται «κατάλληλοι», υπέγραψε την Παρασκευή η γερμανική κυβέρνηση με τον Κενυάτη Πρόεδρο.

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί με την Ινδία, τη Γεωργία, το Μαρόκο, τη Μολδαβία, το Κιργιστάν, την Κολομβία, την Γκάνα και τις Φιλιππίνες.

Προσπάθεια χειραγώγησης της μεγάλης δυσαρέσκειας για την αντιλαϊκή πολιτική

Παράλληλα με την προώθηση της ατζέντας του κεφαλαίου για τους όρους εισαγωγής εργατικού δυναμικού, τόσο ο «μπαμπούλας» της «ακροδεξιάς» όσο και ο «κίνδυνος» της «παράτυπης μετανάστευσης» αξιοποιούνται από κυβερνήσεις, ΜΜΕ και άλλους μηχανισμούς, στην προσπάθεια χειραγώγησης του γερμανικού λαού.

Ιδιαίτερα οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι - το έχουν αποδείξει διαχρονικά και παγκόσμια - μπορούν να παίξουν επιτυχημένα και τους δύο ρόλους. Με το ένα χέρι κρατούσαν υποκριτικά το πανό κατά του ρατσισμού σε αντιφασιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη Γερμανία, ενάντια στην AfD και τις ναζιστικές οργανώσεις, και με το άλλο υπέγραφαν νόμους για καταστολή στα σύνορα και απελάσεις ακόμη και στο Αφγανιστάν ή στη Συρία!

Τώρα, σε συνθήκες μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, οι Σοσιαλδημοκράτες λένε: Η άνοδος της ακροδεξιάς δείχνει πως ο γερμανικός λαός θέλει ένταση της αντιπροσφυγικής πολιτικής και τιμωρεί τα υπόλοιπα κόμματα επειδή κωλυσιεργούν... Ρίχνουν το φταίξιμο για τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση των φτωχών εργαζομένων και συνταξιούχων, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στους «παράτυπους» μετανάστες, καλλιεργώντας τον ρατσισμό.

Από τα εκρηκτικά προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική προέρχεται η δυσαρέσκεια του γερμανικού λαού που τιμώρησε στις ευρωεκλογές και σε πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές το SPD και τους Πράσινους, ενώ σταθερά στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται μπροστά η CDU και η AfD.

Τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την οικονομία της άλλοτε «ατμομηχανής της Ευρώπης» πυκνώνουν, γίνονται πιο φανερές οι συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και στην οικονομία, μεταξύ άλλων με την απώλεια του πλεονεκτήματος που έδινε στα γερμανικά μονοπώλια το «φτηνό» ρωσικό φυσικό αέριο, καταγράφονται χαρακτηριστικές εξελίξεις, όπως η ανακοίνωση του κολοσσού της «Volkswagen» για κλείσιμο εργοστασίων για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ομως, τα ΜΜΕ και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων διατυμπανίζουν το «εκρηκτικό» πρόβλημα της μετανάστευσης και ότι η πλειοψηφία του λαού ζητά αλλαγή στη γερμανική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ