Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
CHAMPIONS LEAGUE
Πρεμιέρα με αλλαγμένο «προφίλ»

Υπό το νέο format, βάσει των σχεδιασμών της UEFA, η διοργάνωση κάνει «ποδαρικό» στη νέα σεζόν

Σήμερα πραγματοποιείται η πρεμιέρα της κύριας φάσης του Champions League 2024 - 2025, με τη διοργάνωση να εμφανίζεται πλέον πλήρως αλλαγμένη στη μορφή της, μετά τις αλλαγές στο format της που αποφάσισε η UEFA, όπως και στις άλλες δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της, το Europa League και το Conference League. Αλλαγές με σαφή στόχο από πλευράς της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας την αύξηση της εμπορικότητας του ποδοσφαιρικού «προϊόντος», για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, χάρη και στη δημοφιλία του στη μεγάλη μάζα των φιλάθλων. Από την άλλη, ειδικά στο Champions League, με το νέο format εμφανώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών της διοργάνωσης, οι αλλαγές αποτέλεσαν και την απάντηση της UEFA στις απαιτήσεις των πρώτων, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω «πονοκεφάλους» (βλ. τάσεις αποσκίρτησης), μετά και την αναστάτωση που υπήρξε με το αποτυχημένο εγχείρημα της European Super League.

Χωρίς ομίλους και με ενιαία βαθμολογία

Με βάση τον νέο τρόπο διεξαγωγής αυξήθηκε ο αριθμός των ομάδων στην κύρια φάση, από 32 σε 36, ενώ καταργήθηκαν οι όμιλοι που υπήρχαν μέχρι πέρυσι. Τώρα η κάθε ομάδα θα δίνει 8 ματς με διαφορετικούς αντιπάλους, 4 εντός έδρας και άλλα 4 εκτός έδρας. Θα υπάρχει δε ενιαία βαθμολογία για τις 36 ομάδες, με τις 8 πρώτες της κατάταξης να προκρίνονται απευθείας στη φάση «16», ενώ αυτές στις θέσεις 9 έως 24 θα οδηγούνται σε γύρο μπαράζ για τα άλλα 8 «εισιτήρια». Οι ομάδες στις θέσεις 25 έως 36 θα αποκλείονται, καθώς δεν θα συνεχίζουν στο Europa League. Από τα μπαράζ και μέχρι τον τελικό η διαδικασία διατηρεί τη μορφή των διπλών αγώνων (εντός - εκτός έδρας). Οι νέες καινοτομίες περιλαμβάνουν και τη λεγόμενη αποκλειστική βδομάδα για κάθε διοργάνωση, με αυτή στο Champions League και στο Europa League να αφορά την πρεμιέρα, και στο Conference League την τελευταία αγωνιστική.

Ξεχωρίζει το ντέρμπι στο Μιλάνο

Στο σημερινό πρώτο μέρος της τριήμερης πρεμιέρας της διοργάνωσης, ανάμεσα στα ματς που θα διεξαχθούν δεσπόζει η κόντρα στο Μιλάνο ανάμεσα στη γηπεδούχο Μίλαν και τη Λίβερπουλ, δύο από τις πλέον παραδοσιακές ομάδες του θεσμού και συνολικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 19.45: Γιανγκ Μπόις - Αστον Βίλα (Cosmote Sport 3), Γιουβέντους - Αϊντχόφεν (Cosmote Sport 2). 22.00: Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Λιλ (Cosmote Sport 8), Μπάγερν Μονάχου - Ντιναμό Ζάγκερμπ (Cosmote Sport 7), Ρεάλ Μαδρίτης - Στουγκάρδη (Cosmote Sport 3), Μίλαν - Λίβερπουλ (Cosmote Sport 2).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ