Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλος νεολιθικός οικισμός στην Παλλήνη

Η σημαντικότερη, μέχρι τώρα, αρχαιολογική ανασκαφή για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής Οδού παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικισμό, που καλύπτει όλη τη Νεολιθική Περίοδο (5000 - 3000 π.Χ), ο οποίος θεωρείται από τους αρχαιολόγους πολύ σημαντικός για την Αττική, όπου δεν έχει βρεθεί κάτι ανάλογο σε έκταση.

Για την ακρίβεια, παρουσιάστηκε η συνέχεια της ανασκαφής, που διενεργήθηκε για να κατασκευαστεί ο παράδρομος της Αττικής Οδού στο ύψος της Παλλήνης, αφού, τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν λόγω κατασκευής του κύριου δρόμου διαλύθηκαν με γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Η συνέχιση όμως της ανασκαφής, με αφορμή την κατασκευή του παράδρομου στο ίδιο σημείο, αποκάλυψε τρεις νέους νεολιθικούς οικιστικούς πυρήνες, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό αν αποτελούν ενιαίο σύνολο ή πρόκειται για αυτόνομους οικιστικούς σχηματισμούς.

Εκτός από θεμέλια καλυβιών και λίγα κινητά ευρήματα (μεταξύ αυτών πολλά όστρακα, ένα πήλινο ειδώλιο και ένας πέλεκυς) αποκαλύφθηκαν και τα θεμέλια ενός κυκλικού κτιρίου, που ακόμα δεν έχει ταυτιστεί με κάποια συγκεκριμένη χρήση, ούτε είναι γνωστό αν ο κύκλος αποτελεί αίθριο ή εσωτερικό του κτιρίου. Λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι ζήτησαν και πέτυχαν να μην κατασκευαστεί ο παράδρομος σε εκείνο το σημείο. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσε ι-όπως θα έπρεπε- να επεκταθεί η ανασκαφή (ο χώρος είναι ιδιόκτητος και προς τα δυτικά υπάρχει ήδη ένα εργοστάσιο), ενώ στο χώρο της ανασκαφής οι ιδιοκτήτες θέλουν να κατασκευάσουν αποθήκη. Οι ίδιοι δηλώνουν πως η κατασκευή θα είναι «ελαφριά», δηλαδή δε θα γίνει θεμελίωση με εκσκαφή, αλλά ο μεγάλος όγκος του κτιρίου προβλημάτισε το ΚΑΣ.

Πάντως, αναφορικά με τα ευρήματα στο χώρο όπου θα κατασκευαζόταν ο παράδρομος, αυτά θα διατηρηθούν σε κατάχωση και ίσως τοποθετηθούν ενημερωτικοί πίνακες, ενώ η συζήτηση για το κομμάτι της ανασκαφής στην ιδιοκτησία αναβλήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ