Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι τσιφλίκι κανενός»

Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι το τσιφλίκι κανενός. Ο αγώνας για την προστασία των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού και των φορέων του, κόντρα στις κερδοσκοπικές ορέξεις των ιδιωτών, είναι υπόθεση όλων μας.

Τα παραπάνω διατράνωσαν την Παρασκευή αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην παραχώρηση χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για γαμήλια δεξίωση της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Με την παρουσία τους εξέφρασαν και τον απόλυτο αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η Αννα - Μαρία σε επίσημο έγγραφο αναφέρεται ως «Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα - Μαρία (Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie)», αν και είναι έκπτωτη με απόφαση του ελληνικού λαού, μετά το δημοψήφισμα του 1974.

Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσε και η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, και σε σύντομο χαιρετισμό της τόνισε: «Δίκαια βρίσκεστε σήμερα εδώ και εμείς με όλο τον νου και την καρδιά μας στεκόμαστε δίπλα σας, στη θέση που αναλογεί στον καθέναν μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας γιατί η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων μας, είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, είναι η υποχρέωσή μας στους νέους και στις επόμενες γενιές.

Βεβαίως, η σημερινή ξεδιαντροπιά της διορισμένης διοίκησης και του πολιτικού της προϊσταμένου, του υπουργείου Πολιτισμού, δεν μας εκπλήσσει. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκρυψε τις προθέσεις της, η κα υπουργός δεν μάσησε τα λόγια της.

Αλλωστε όλο αυτό το διάστημα έχουν ψηφιστεί σειρά νόμων στην ίδια λογική. Από πού να ξεκινήσουμε, από τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), την ανταλλαγή των εκθεμάτων ανάμεσα σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, την κύρωση της συμφωνίας για τη συλλογή Στερν, τους όρους κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, εις βάρος των αρχαιοτήτων, τη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων Μουσείων της χώρας μας σε ΝΠΔΔ».

Υπενθυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο γεγονός το ΚΚΕ κατέθεσε και Ερώτηση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ