Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νηπιαγωγείο χωρίς ρεύμα στον Κορυδαλλό!

Κατέβηκαν διακόπτες και σε σχολεία του Πειραιά

Στη δυσάρεστη θέση να εξηγήσουν σε παιδιά και γονείς για ποιο λόγο το σχολείο τους δεν έχει ...ρεύμα βρέθηκαν την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί στο παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού. Κι αυτό γιατί γύρω στις 11.30 π.μ. και ενώ το σχολείο λειτουργούσε, ξαφνικά κόπηκε η ηλεκτροδότηση, η οποία μάλιστα μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχε αποκατασταθεί!

Οπως ενημερώθηκαν μάλιστα οι εκπαιδευτικοί από τον ΔΕΔΔΗΕ, το ρεύμα «κόπηκε» λόγω ...απλήρωτων λογαριασμών, με τη δημοτική αρχή από την πλευρά της να παραπέμπει σε «διαδικαστικά ζητήματα», υπονοώντας το «κενό» που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργηση της σχολικής επιτροπής.

Πρόκειται για περιστατικό που προστίθεται σε δεκάδες ακόμα που καταγγέλλονται σε όλη τη χώρα, αποτυπώνοντας την τραγική κατάσταση και τις συνθήκες με τις οποίες άνοιξαν και φέτος οι σχολικές μονάδες με ευθύνη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση νόμο του 2023 καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές για δήμους με λιγότερες από 100 σχολικές μονάδες, ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης των σχολείων.

Και, την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται ότι δεν προβλέφθηκε η διαμόρφωση ενός σαφούς πλαισίου για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ετσι διαμορφώνεται μια ασφυκτική κατάσταση, για την οποία δεν χωρούν φθηνές δικαιολογίες περί «αστοχιών», όπως τρέχουν να επιστρατεύσουν δημοτικές αρχές που υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική αντί να πιέζουν την κυβέρνηση για άμεσα μέτρα, στηρίζοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και γονέων.

Πρόκειται άλλωστε για ζητήματα που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», τονίζοντας ότι «απαιτούνται σαφές πλαίσιο και διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν πως θα καλύπτεται το σύνολο των αναγκών με βάση τα αιτήματα των σχολικών μονάδων, με ευθύνη του κράτους, δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία, δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες».

Σοβαρά είναι και τα ζητήματα προκύπτουν και για την «ευκολία» με την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ παίρνει το ...τσεκούρι και κόβει ρεύμα για «χρέη» όπως λέει, πότε με θύματα ανήμπορους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, πότε σχολικές μονάδες και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γνώριζε η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ότι το ρεύμα που πρόκειται να κόψει τροφοδοτεί σχολείο; Και αν ναι, ποιος παίρνει την ευθύνη για τις επιπτώσεις της διακοπής του ρεύματος, την ώρα μάλιστα που τα παιδιά βρίσκονται στις αίθουσές τους, για πιθανούς κινδύνους, πχ. για την πυρασφάλεια του κτιρίου, για τον μη επαρκή φωτισμό κ.λπ.;

Στον Πειραιά

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε δήμους χωρίς σχολικές επιτροπές. Αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος βρέθηκαν επίσης το 20ο και 53ο νηπιαγωγείο που συστεγάζονται, το 28ο και το 54ο Δημοτικό σχολείο, όλο στον Δήμο Πειραιά.

Η σχολική Επιτροπή ισχυρίζεται ότι πλήρωσε τους λογαριασμούς και ότι το πρόβλημα είναι στη ΔΕΗ, με τους «έξυπνους» μετρητές που έχει εγκαταστήσει και οι οποίοι κόβουν αυτόματα το ρεύμα αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί στο 2μηνο συν μια μέρα! Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα βρουν μπροστά τους οι γονείς τους επόμενους μήνες, με δεδομένος ότι η επόμενη δόσης της (πενιχρής ούτως ή άλλως) επιχορήγηση για τα σχολεία θα καταβληθεί κοντά στα Χριστούγεννα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ