Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά των Κανάριων Νησιών

Η ισπανική κυβέρνηση έχει σταματήσει τη μεταφορά ανηλίκων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα

Το φονικό ναυάγιο πλοιαρίου με μετανάστες το περασμένο Σάββατο, ανοιχτά του νησιού ελ Ιέρο, επανέφερε το Μεταναστευτικό στα Κανάρια Νησιά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό και την κυβέρνηση, 84 ή 90 άνθρωποι επέβαιναν στο μικρό πλοίο το οποίο ανατράπηκε στη μέση της νύχτας. Από αυτούς διασώθηκαν 27 και 9 πνίγηκαν. Οι αγνοούμενοι εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 50.

Η τραγωδία αυτή είναι μία από τις πιο φονικές των τελευταίων 30 ετών στη μεταναστευτική οδό των Κανάριων Νησιών, ενώ οι αφίξεις μεταναστών στο αρχιπέλαγος, που βρίσκεται στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής, έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο από την αρχή του έτους.

Στους πρώτους 9 μήνες του 2024, 30.808 μετανάστες - εκ των οποίων το 12% ανήλικοι - έχουν φτάσει στα Κανάρια Νησιά, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Υπό πίεση η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - Sumar υπό τον πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ, αλλά και το Λαϊκό Κόμμα, επανέλαβαν τη Δευτέρα συζητήσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση των Κανάριων Νησιών σχετικά με τη μεταφορά των ανήλικων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που σταμάτησε να συμβαίνει τον Ιούλη.

Στόχος των συνομιλιών είναι να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία, ώστε να επιτραπεί η μετεγκατάσταση προς άλλες περιφέρειες της Ισπανίας μέρους των ανήλικων μεταναστών που φτάνουν στα Κανάρια.

Βίντεο και φωτογραφίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ δείχνουν μετανάστες να φτάνουν σε γεμάτα πλοιάρια στις ισπανικές ακτές, ενώ σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), «η μετανάστευση αποτελεί πλέον τη βασική ανησυχία των Ισπανών, μπροστά από την ανεργία, κάτι που έχει να συμβεί από το 2007» - ένα έδαφος ευνοϊκό για την καλλιέργεια ρατσισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Τον Αύγουστο, ο Σάντσεθ πραγματοποίησε περιοδεία στη Δυτική Αφρική, σε Μαυριτανία, Γκάμπια και Σενεγάλη - οι οποίες θεωρούνται (κυρίως η πρώτη) βασικά σημεία αναχώρησης των πλοιαρίων των μεταναστών - με στόχο να ενισχύσει τη «συνεργασία» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προς τα Κανάρια Νησιά, ακολουθώντας τις μεθόδους της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών η συνεργασία αυτή απέτρεψε περίπου το 40% «των παράνομων αναχωρήσεων» από τις αφρικανικές ακτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ