Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο χτύπησε ρωσικό ραντάρ με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS

Το ουκρανικό «σχέδιο νίκης» προβλέπει τη συμμετοχή και άλλων χωρών στον πόλεμο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο Κίεβο ταξίδεψε χτες ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, δύο μόλις μέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, όπου συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον για την υποστήριξη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου σε μια δύσκολη για την Ουκρανία φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, συζήτησαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, ενώ επανέφερε το αίτημα για κοινή αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει τους «συμμάχους» να καταρρίπτουν ιρανικούς πυραύλους και drones που επιτίθενται στην Ουκρανία, όπως ακριβώς έκαναν στη διάρκεια των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

Για ακόμη μια φορά κάλεσε τους συμμάχους να επιτρέψουν πλήγματα με «δυτικούς» πυραύλους βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» της και αφήνει υπονοούμενα ακόμη και για χρήση πυρηνικών.

Σε δηλώσεις του ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίζει να εργάζεται σκληρά προκειμένου να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό. «Οι ανάγκες της Ουκρανίας είναι επείγουσες τώρα και εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε περισσότερα, πιο γρήγορα», είπε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα «συμμαχικά» κράτη της Ουκρανίας θα επικεντρωθούν στην άρση των περιορισμών όσον αφορά τη χρήση «δυτικών» όπλων για επιθέσεις κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωνε ότι χρησιμοποίησε αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει ρωσικό σταθμό ραντάρ προκειμένου να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας «να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους».

Ο ουκρανικός στρατός δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε το πλήγμα ούτε διευκρίνισε πού βρίσκεται αυτός ο σταθμός ραντάρ Nebo-M, στην ανακοίνωσή του στο Telegram.

«Η καταστροφή του ραντάρ Nebo-M θα δημιουργήσει έναν ευνοϊκό "αεροδιάδρομο" για την αποτελεσματική χρήση των πυραύλων Κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG», επισήμανε, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τη χρήση αυτών των γαλλο-βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία διαθέτει ακόμη 10 τέτοιου είδους συστήματα, το καθένα από τα οποία εκτιμάται ότι κοστίζει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ έστειλαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία την άνοιξη ενώ ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, έχει επισημάνει ότι το Κίεβο είχε δεσμευθεί τότε να τους χρησιμοποιήσει μόνο στο ουκρανικό έδαφος ή στα σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει αναφέρει ότι έχει αλλάξει στάση σχετικά με τη χρήση από το Κίεβο των όπλων που του προσφέρει.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε την προηγούμενη νύχτα 113 ουκρανικά drones στις περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Κουρσκ, Βορονέζ και Μπριάνσκ, που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Στο Μπέλγκοροντ φέρεται να σκοτώθηκαν 4 άμαχοι.

Το «σχέδιο νίκης» περιλαμβάνει και άλλα εμπόλεμα μέρη

Το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα, περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τρίτων χωρών στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ.

«Το σχέδιο νίκης που παρουσίασε η Ουκρανία δεν αφορά μόνο το τι θα έκανε η Ουκρανία. Εχει να κάνει με το τι θα έκαναν άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις του, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του σχεδίου, καθώς, όπως είπε, η Ουκρανία δεν τις έχει δημοσιοποιήσει ακόμα.

«Εξετάσαμε αυτό το σχέδιο και είδαμε κάποια παραγωγικά βήματα σε αυτό», πρόσθεσε.

ΗΠΑ - Βρετανία πίεσαν το Κίεβο να απορρίψει την «ειρηνευτική» συμφωνία της Κωνσταντινούπολης

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πίεσαν το Κίεβο να απορρίψει μια «ειρηνευτική συμφωνία» στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλη του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, παραδέχτηκε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μ. Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια «ειρηνευτική συμφωνία», θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία - κάτι που φυσικά θα ήταν αντίθετο με τα σχέδια του ευρωατλαντικού μπλοκ για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Νούλαντ, που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «φιλοδυτικό» πραξικόπημα που ανέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση το 2013 - 2014, επιβεβαίωσε ότι μια «ειρηνευτική» συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλη του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Εγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιελάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;».

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Ρωσία και Κίνα χρειάζονται η μια την άλλη

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να είναι η Κίνα μια ευημερούσα και σταθερή χώρα, ενώ η Κίνα χρειάζεται μια ισχυρή και επιτυχημένη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Rossiiskaya Gazeta».

«Σήμερα, η ρωσο-κινεζική συνεργασία έχει αποκτήσει τη φύση μιας συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης που εισέρχεται σε μια νέα εποχή», είπε με αφορμή την 75η επέτειο έναρξης διμερών σχέσεων.

«Σύμφωνα με τους ηγέτες των χωρών μας, οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο», συνέχισε. «Ταυτόχρονα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο περιεχόμενο».

Η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για τη σταθερότητα στον τομέα των πυρηνικών όπλων έως ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ.

Οι στρατηγικές συνομιλίες για τη Ρωσία είναι αδιαίρετες από την τρέχουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση, δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και «Δύσης» δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία και εξελίσσεται σε αχαρτογράφητα στρατιωτικά και πολιτικά εδάφη, επισήμανε, όταν ρωτήθηκε αν είναι συγκρίσιμη με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ