Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ' ΚΠΣ
Σε εξέλιξη η επιχείρηση εξαγοράς ψηφοφόρων

Το χαρτί των χρυσοφόρων κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ ενεργοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ενός γενικότερου συντεταγμένου σχεδίου, εξαπάτησης των ψηφοφόρων στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη. Στα πλαίσια αυτά χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε και πάλι τις διακηρύξεις περί ενεργοποίησης εντός του 2002 επενδυτικών προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ ύψους 2 τρισ. δραχμών (το δόλωμα για να τσιμπήσουν τα ψάρια), τα οποία, όπως είπε, στρέφονται κυρίως προς την ιδιωτική οικονομία. Αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές ψηφοθηρικές προθέσεις στο χώρο των πολυπληθών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υποστεί ανηλεή διωγμό από όλες τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του '90, ο υπουργός ανακοίνωσε την προκήρυξη (χτες) του προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιφέρειες της χώρας.

Τα... δώρα όμως που κομίζει ο Χριστοδουλάκης προς τους μικρομεσαίους, είναι αρκετά λειψά. Εκτός από το γενικότερο πρόβλημα ότι κονδύλια που προορίζονται για τους μικρομεσαίους τα νέμονται μεγάλες επιχειρήσεις (η μικρομεσαία επιχείρηση με τα κοινοτικά κριτήρια -απασχόληση μέχρι 500 άτομα προσωπικό- είναι η μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα), το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ήδη βεβαρημένο πριν καν αρχίσει να υλοποιείται. Και αυτό γιατί το ποσοστό επιχορήγησης περικόπηκε δραστικά στο 18% της επένδυσης, τη στιγμή που η πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν η επιχορήγηση να ανέλθει στο 50%.

Σοβαρά όμως προβλήματα υπάρχουν για τις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες, σύμφωνα με τους κοινοτικούς, δε δικαιούνται χρηματοδότηση, επειδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των δύο αυτών περιφερειών έχει ξεπεράσεις το όριο του 75%. Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος περικοπής του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 40% περίπου, είναι υπαρκτός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ