Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Χωρίς πολλά - πολλά στον Λάτση!

Νέα πρόκληση των κυβερνώντων σε βάρος του Ομίλου και της οικονομίας της χώρας

Η προειλημμένη κυβερνητική απόφαση να παραχωρήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), την τρίτη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση (μετά τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ) στον Λάτση, χτες προχώρησε αρκετά βήματα προς την υλοποίησή της, αφού ανοίχτηκε η οικονομική προσφορά και ανακοινώθηκε το... τίμημα για την παραχώρηση του 23,17% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, ανέρχεται στα 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Ειδικότερα, εκ της αναγωγής, προκύπτει πως ο Λάτσης και ο κατά περίσταση συνεταίρος του, η ρωσική «LukOil», θα βάλουν στο χέρι τα ΕΛΠΕ, που χαρακτηρίζονται περιφερειακή πετρελαϊκή δύναμη, έναντι 154,6 δισεκατομμυρίων δραχμών ή 453,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι τα περί του ύψους του τιμήματος και οτιδήποτε άλλο λέγεται επ' αυτού, είναι ζήτημα δευτερευούσης σημασίας, αφού το κυρίαρχο πλέον είναι πως με την απόφαση της κυβέρνησης ο ελληνικός λαός χάνει - κυριολεκτικά - την πετρελαϊκή βιομηχανία που γιγάντωσε και η οποία αποτέλεσε πηγή ανάπτυξης και ελέγχου της νευραλγικής αγοράς καυσίμων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καταναλωτή, αλλά πολύ περισσότερο για την εθνική ασφάλεια. Την παραδίδει στον εκλεκτό της φίλο Λάτση, ιδιοκτήτη και της ΠΕΤΡΟΛΑ, που αν τη συγκρίνει κάποιος με τα μεγέθη και την τεχνολογία των ΕΛΠΕ είναι να σαν μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει παλάτι με φτωχόσπιτο. Εντούτοις, όμως, η προσήλωση της κυβέρνησης να παραδώσει τη δημόσια περιουσία στο ιδιωτικό κεφάλαιο, διότι έτσι υπαγορεύει το τελευταίο, την οδηγεί συνειδητά να εκκολάπτει σκάνδαλα ανυπολόγιστων διαστάσεων.

Ετσι, το δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματά τους στον έλεγχο της πετρελαιοβιομηχανίας και μαζί με την παραχώρηση των ΕΛΠΕ παραδίδει τον τομέα σε δύο ομίλους: Στον όμιλο Λάτση και τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Αυτοί στο εξής θα είναι οι «παίκτες» στην ελληνική αγορά. Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σκανδάλου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών και σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων θα ξεκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις (με το Λάτση και τη «LukOil») «σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ