Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΕ - ΧΩΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Βάρβαρη καταστολή, εκτοπισμοί στην έρημο, βιασμοί, με τη βούλα της ΕΕ

Ενώ η κυβέρνηση Σάντσεθ περηφανεύεται πως μειώθηκαν οι αφίξεις από την Αφρική και ο Βρετανός πρωθυπουργός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δηλώνει ...εντυπωσιασμένος από τις μεθόδους της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι, ενώ ο διεθνής Τύπος «βοά» από ρεπορτάζ για τη «σφαγή» που συντελείται στις χώρες διέλευσης μεταναστών, με τις οποίες η ΕΕ, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συνάψει συμφωνίες καταστολής της μετανάστευσης... Ακόμα μια έρευνα, της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δίνονται από την ΕΕ και κράτη - μέλη για να συγκρατηθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία και αλλού.

Δίνονται σε οργανωμένες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες για να αγοράσουν οχήματα, όπλα, να στήσουν φυλάκια και φυλακές, να πληρωθούν οι μισθοί τους κ.λπ., ομάδες που χρησιμοποιούν τις πιο άγριες μεθόδους καταστολής, εμπλέκονται σε κακοποίηση - μέχρι θανάτου πολλές φορές - των ξεριζωμένων.

Στην τυνησιακή πόλη Σφαξ, όπου έχει στηθεί κέντρο ελέγχου της εθνικής φρουράς της Τυνησίας - με χρήματα της ΕΕ και της ιταλικής κυβέρνησης - «έχουν βιαστεί εκατοντάδες μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας τους τελευταίους 18 μήνες», δήλωσε στον «Guardian» η Γιασμίν, η οποία ίδρυσε εκεί έναν οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης.

Η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας πέρυσι τον Ιούλη προβλέπει 105 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, να πηγαίνουν στην εθνοφρουρά, αναφέρει ο «Guardian».

Το σύμφωνο υποτίθεται θα καταπολεμούσε τους «λαθρέμπορους», η έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι αξιωματικοί της εθνοφρουράς συνεργάζονται με λαθρέμπορους και γεμίζουν βάρκες με μετανάστες.

Η εθνοφρουρά, αποκαλύπτει η έρευνα που έχει πάρει συνεντεύξεις από εκατοντάδες μάρτυρες, «χτυπά και εγκαταλείπει γυναίκες και παιδιά στην έρημο, χωρίς τροφή ή νερό. Ανώτερες πηγές των Βρυξελλών παραδέχονται ότι η ΕΕ έχει "συνείδηση" για τις καταγγελίες σχετικά με τις δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας, αλλά κλείνει τα μάτια, με επικεφαλής την Ιταλία, αναθέτοντας στην Αφρική να φυλάει τα νότια σύνορα της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, από το 2017, η Ιταλία και η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη έχουν συνάψει «αμφιλεγόμενη» διμερή μεταναστευτική συμφωνία, που εγκρίθηκε από την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η Λιβύη δεν χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα» από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«16.220 μετανάστες που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και επαναπροωθήθηκαν σώοι στη Λιβύη από τον Γενάρη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μ. Πιαντεντόσι...

Το ενδιαφέρον του Στάρμερ για Αλβανία και Τυνησία

Από όλα αυτά ...εντυπωσιάστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε προ εβδομάδων στη Ρώμη με την Ιταλίδα ομόλογό του.

Εξάλλου, ο Στάρμερ μόλις εκλέχτηκε τον Ιούλη, το πρώτο που έκανε ήταν να επισκεφτεί την Αλβανία για να ενημερωθεί για τα Κέντρα Κράτησης αιτούτων άσυλο που θα λειτουργήσει η ιταλική κυβέρνηση και χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το εγχείρημα. Νωρίτερα, είχε απορρίψει τα αντίστοιχα Κέντρα στη Ρουάντα της κυβέρνησης του «συντηρητικού» προκατόχου του, Ρ. Σούνακ.

Στην Ιταλία, εξέφρασε ενδιαφέρον συγκεκριμένα για «το μοντέλο χρηματοδότησης της Τυνησίας που εμποδίζει μετανάστες και πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη» και έχει «μειώσει δραστικά» τις αφίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρηματοδοτεί αδρά τις βάναυσες απωθήσεις μεταναστών στις αφρικανικές ερήμους (2024-05-23 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε το διμερές σύμφωνο για τις φυλακές μεταναστών (2024-02-23 00:00:00.0)
Βαρβαρότητα (2023-08-11 00:00:00.0)
Γαλλο-ιταλικές αντεγκλήσεις με φόντο την κόντρα για την Αφρική (2019-01-23 00:00:00.0)
Βαρύς φόρος αίματος και στην κεντρική Μεσόγειο (2012-02-25 00:00:00.0)
«Σχέση "Αλ - Κάιντα" μεταναστών»... (2003-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ