Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ FRONTEX
Βαρύς φόρος αίματος και στην κεντρική Μεσόγειο

Θαλασσοδαρμένοι μετανάστες στοιβαγμένοι στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα
Θαλασσοδαρμένοι μετανάστες στοιβαγμένοι στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα
Το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν όσοι μετανάστες, πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ, διασχίζοντας την κεντρική Μεσόγειο, επιβεβαιώνει έκθεση του ευρωενωσιακού οργανισμού συνοριοφύλαξης FRONTEX σχετικά με το πώς εξελίσσεται η θαλάσσια επιχείρηση «Ερμής».

Η «Ερμής» αποτελεί κομμάτι ευρύτερου, απάνθρωπου δικτύου που έστησε η ΕΕ στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, συμπληρώνεται σε Αιγαίο και Λιβυκό πέλαγος από την αντίστοιχη επιχείρηση «Ποσειδών», στο δε Ιόνιο από την «Αινείας». Στόχος τους, με εκπαιδευμένο προσωπικό πλωτά και εναέρια μέσα, να κρατήσουν εκτός Ευρώπης όσους μετανάστες δεν χρειάζεται σήμερα το μεγάλο ευρωενωσιακό κεφάλαιο ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση αναφέρει πως από τις αρχές του 2012 ως σήμερα περίπου 130 μετανάστες εντοπίστηκαν στη ζώνη επιχειρήσεων της «Ερμής», νότια από το ιταλικό νησιωτικό σύμπλεγμα της Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες, Τυνήσιοι και Σομαλοί, χρησιμοποιούσαν μικρά πλαστικά σκάφη, για να φτάσουν στην Ιταλία. Το ίδιο διάστημα πέρυσι τουλάχιστον 5.000 Τυνήσιοι έφτασαν στην Λαμπεντούζα ως τα μέσα Φλεβάρη 2011. «Αυτό το ογκούμενο κύμα μετανάστευσης το 2011 οδήγησε στην εφαρμογή της επιχείρησης "Ερμής" που θα συνεχιστεί ως τα τέλη του 2012».

«Πέρυσι» συνεχίζει ο FRONTEX, «το δρομολόγιο της κεντρικής Μεσογείου που ξεκινούσε από Τυνησία και Λιβύη και οδηγούσε στα ιταλικά νησιά ήταν ένα από τα κύρια δρομολόγια εισόδου στην Ευρώπη για λαθρομετανάστες. Από τις αρχές του 2011 ως τα τέλη του έτους πάνω από 56.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία», όλα αυτά λόγω των εξελίξεων στην βόρεια Αφρική και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη. Ο FRONTEX δίνει μια σχετική εικόνα: «Με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη ο αριθμός αφίξεων από την Τυνησία έπεσε αλλά υπήρξε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, αυτή τη φορά από τη Λιβύη. Μεταξύ Απρίλη και Αυγούστου αφίχθησαν πάνω από 25.000 μετανάστες (...) Αντίθετα με τους μετανάστες από την Τυνησία που ήταν κυρίως νέοι, ανύπανδροι άντρες, τα σκάφη από την Λιβύη κουβαλούσαν οικογένειες με μικρά παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένους».

Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η ΕΕ διεξάγει τεράστιες επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης και καταστολής όπως η «Ερμής», ωθεί τους μετανάστες σε επικίνδυνα εγχειρήματα με αποτέλεσμα ναυάγια και δεκάδες θανάτους, ότι οι μετανάστες είναι κυνηγημένοι και πάμπτωχοι υποχρεωμένοι να επιβιβαστούν στο πρώτο διαθέσιμο σαπάκι, ο FRONTEX αποφαίνεται υποκριτικά: «Σκάφη αναξιόπλοα και υπερφορτωμένα, όπως και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα, καθιστούν το ταξίδι των μεταναστών στη Μεσόγειο πολύ δύσκολο (...) πολλοί μετανάστες δεν τα κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους. Το 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1.500 μετανάστες έχασαν την ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, αριθμός που αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους φόρους αίματος εδώ και πολλά χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ