Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» ξεκινά στο «Ολύμπια»

Η κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι, ο «Κουρέας της Σεβίλλης», έρχεται από σήμερα στο θέατρο «Ολύμπια». Η όπερα θα παρουσιαστεί ακόμα στις 20 και 22 Οκτώβρη, ενώ θα επαναληφθεί και στις 5, 7 και 9 Φλεβάρη.

Η όμορφη Ροζίνα ζει υπό τη στενή παρακολούθηση του κηδεμόνα της, Ντον Μπάρτολο, ο οποίος σκοπεύει να την παντρευτεί με την ενηλικίωσή της. Ωστόσο, την νεαρή κοπέλα θα ερωτευτεί ο κόμης Αλμαβίβα και μεταμφιεσμένος στον φτωχό φοιτητή Λιντόρο θα τη διεκδικήσει με τη βοήθεια του κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ευρηματικότητας στην προσπάθειά του να βάλει τον κόμη στο σπίτι του Μπάρτολο για να δει την αγαπημένη του...

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, σε συνεργασία με την Νικολέτα Φιλόσογλου. Αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα στο σκηνοθετικό τους σημείωμα:

«Ο Ροσσίνι γράφει σε μια εποχή η οποία είναι συναρπαστική. Είναι η πρώτη εικοσαετία του 19ου αιώνα, εικοσιπέντε χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η οποία πυροδότησε εθνικές εξεγέρσεις όπως η ελληνική Επανάσταση, ενώ προετοίμασε επίσης το έδαφος για άλλες μορφές δημιουργίας εθνικού κράτους, όπως είναι η ενοποίηση της Ιταλίας, που θα εμφανισθούν αργότερα στο ιστορικό προσκήνιο. Είναι δηλαδή η στιγμή όπου μετά τον "ύπνο" του Παλαιού Καθεστώτος, όπου κυριαρχούσαν η κληρονομική αριστοκρατία και οι αξίες της, οι μη ευγενείς, η τρίτη τάξη όπως αποκαλείται κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ανακαλύπτει τον εαυτό της σε κίνηση. Αυτή η συνθήκη εκδηλώνεται και στο πεδίο σύγκρουσης των διαφορετικών καλλιτεχνικών ιδιωμάτων.

Η συνύπαρξη των τεχνών στο πλαίσιο του θεάματος τροποποιείται, με αποτέλεσμα να προβάλλονται νέες αισθητικές αξίες. Το μελωδικό στοιχείο υπερτονίζεται και η ρομαντική μελωδία, που εύκολα τραγουδιέται, σαγηνεύει ένα πλατύτερο ακροατήριο από αυτό που υπήρχε παλαιότερα, πέραν δηλαδή της αισθητικής κυριαρχίας του κλασικού δράματος, όπου οι ήρωες που εξυμνούνται είναι αποκλειστικά ευγενείς και της κωμωδίας που διακωμωδεί αποκλειστικά τους μη ευγενείς. Εμφανίζονται επίσης νεότευκτες, υβριδικές μορφές τραγι-κωμωδιών».

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Διευθύνει ο Γιώργος Ζιάβρας.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketplus.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ