Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλακέτα για τους εκτελεσμένους Γερμανούς αντιφασίστες

Μνημειακή πλάκα θα αποκαλυφθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Καζαντζάκη, στην Αμαλιάδα, προς τιμήν των εκτελεσμένων Γερμανών αντιφασιστών του Τάγματος 999 της Βέρμαχτ.

Ως αναπόσπαστο μέρος του ντοκιμαντέρ «Πειθαρχική Μεραρχία "999" Γερμανοί αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941-1945», σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου και παραγωγή Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Kfilm, θα στηθεί μνημειακή πλάκα για τους Γερμανούς αντιφασίστες στρατιώτες, μέλη της οργάνωσης «Ενωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο», που εκτελέστηκαν από τη φασιστική γερμανική κατοχή στην Αμαλιάδα το 1944.

Η οργάνωση «Ενωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» αποτελούνταν από Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στα πειθαρχικά τάγματα 999. Τα τάγματα αυτά συγκροτήθηκαν στα μέσα του 1942 και επανδρώθηκαν με στρατιώτες που είχαν κριθεί παλαιότερα «ανάξιοι να υπηρετήσουν». Από την άνοιξη του 1943 άρχισαν να σταθμεύουν στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των ακτών και τοποθετούνταν ανάμεσα σε κανονικές μονάδες του στρατού και των SS. Στην Αμαλιάδα μετά από προηγούμενες δραστηριότητες εντός της Βέρμαχτ δημιουργήθηκε μια αντιφασιστική αντιστασιακή οργάνωση, μετά από πρόταση του Βερολινέζου Werner Illmer, που ήταν ο σύνδεσμος των Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο με την 3η Μεραρχία του ΕΛΑΣ.

Η τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ηλιδας. Την πλακέτα φιλοτέχνησε η εικαστικός Εύα Μελά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ