Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσημα ανεξάρτητο το... μισό Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Απ' τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το Ανατολικό Τιμόρ εισήλθε και επίσημα στην αγκαλιά της διεθνούς κοινότητας, ανακτώντας, μετά από αιώνες πορτογαλικής και ινδονησιακής κατοχής, την ανεξαρτησία του. Παρά τις τελετές και τις ομιλίες ντόπιων και αλλοδαπών επισήμων, που έτυχαν διεθνούς και πολύωρης κάλυψης από πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα, η μικρή αυτή νήσος (που το 1975 έζησε την εισβολή των ινδονησιακών στρατευμάτων, όπως και η Κύπρος, τηρουμένων των αναλογιών) δεν είναι, ούτε σήμερα, «εξ ολοκλήρου» ανεξάρτητη.

Το δυτικό της τμήμα (κάπου 14.335 τ.χλμ.), στο οποίο λειτουργούν εδώ και χρόνια πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γεώτρησης πετρελαίου, εξακολουθεί να είναι υπό την κατοχή της Ινδονησίας και την ασφυκτική αγκαλιά πολυεθνικών του μαύρου χρυσού...

Οσο για την από δω και πέρα πορεία του Ανατολικού Τιμόρ (που καταλαμβάνει μία έκταση 19.450 τ.χλμ.); Αυτή αναμένεται δύσκολη και κακοτράχαλη. Η απεργία πλήττει το 70% του εργατικού δυναμικού, ο αναλφαβητισμός σαρώνει το 40% του συνόλου των 800.000 κατοίκων του νησιού, ενώ οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης περιορίζονται στη χορήγηση μίας διεθνούς οικονομικής βοήθειας έως το...2005 και σε αόριστες υποσχέσεις για ξένες επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ