Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
«ΗΠΑ, άξονας πολέμου»

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Για τρεις ολόκληρες μέρες η ισπανική πρωτεύουσα αποτέλεσε το επίκεντρο ποικίλων κινητοποιήσεων, με κορύφωση τη μεγάλη πορεία της Κυριακής. Στόχος των διαδηλωτών όχι απλά η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά η πολιτική που επιχειρείται να εφαρμοστεί διά της βίας. Το στίγμα αυτής της πολιτικής, αλλά και της Συνόδου, το έδωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, λέγοντας: «Εμείς οι ηγέτες πάμε από Σύνοδο σε Σύνοδο, αλλά οι λαοί μας πάνε από άβυσσο σε άβυσσο»...

«Οχι στην εκμετάλλευση της Λατινικής Αμερικής», «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και «ΗΠΑ άξονας πολέμου», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, που περιλαμβάνει 50 με 60 κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 200.000. Η Αστυνομία μίλησε για πολύ λιγότερους, γύρω στους επτά χιλιάδες, το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες για δεκάδες χιλιάδες.

Μετά το τέλος της πορείας έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, όπου το λόγο ανάμεσα στους άλλους, πήραν και αντιπρόσωποι από τα κινήματα του Παγκόσμιου Νότου, όπως χωρικοί από τη Νότια Αμερική --κυρίως τη Βολιβία και την Κολομβία-- μετανάστες από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου από την Αργεντινή, ακτιβιστές από το Μεξικό κλπ. κάτι που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη διεθνιστική διάσταση στη συγκέντρωση. Οπως είχαν δώσει και με τις παρουσίες τους οι συγκεντρωμένοι, άλλοι με κουβανέζικες, οι σημαίες της Βενεζουέλας και άλλοι με παλαιστινιακές σημαίες που φώναζαν συνθήματα όπως «Παγκοσμιοποίηση = Νέα ύφεση» και «ΗΠΑ, άξονας του πολέμου και των πραξικοπημάτων, φτάνει πια!». Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών, ήταν η διαγραφή του εξωτερικού χρέους των υπό ανάπτυξη κρατών και «ο τερματισμός της κρατικής τρομοκρατίας» στην Κολομβία και στη Γουατεμάλα. Η διαδήλωση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κάτι που «είθισται», χωρίς κανένα επεισόδιο όμως.

Οσον αφορά στην ίδια τη Σύνοδο, ΕΕ και κράτη της Λατινικής Αμερικής συμφώνησαν στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων και στη δημιουργία νέου πλαισίου για τη διμερή συνεργασία, που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ συναινεί στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο, ξεκαθάρισε πάντως ότι προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των σχέσεων είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αποκλεισμούς και το βλέμμα στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας (2022-06-08 00:00:00.0)
Στην ατζέντα η καπιταλιστική κρίση (2012-11-20 00:00:00.0)
Επιχείρηση «νέες αγορές για το κεφάλαιο» (2010-05-18 00:00:00.0)
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στις βάσεις (2009-11-14 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ (2009-09-03 00:00:00.0)
Παγκόσμια καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου (2004-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ