Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ιεραρχεί κίνητρα για προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών

Μεγαλοστελέχη αμερικανικών ομίλων συναντήθηκαν με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Η Κίνα θα προτάξει την αναβάθμιση των «ζωνών ελεύθερων συναλλαγών» (περιοχών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους δράσης για τα μονοπώλια) αλλά και θα διερευνήσει το πλαίσιο διαμόρφωσης νέων επενδυτικών συμφωνιών με άλλες χώρες, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, τονίζοντας ότι «το άνοιγμα» αποτελεί «αναγκαιότητα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης μονομερούς δράσης παγκοσμίως».

Στο περιθώριο της τελετής έναρξης της ετήσιας έκθεσης «China International Import Expo» ο Λι συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη μονοπωλίων (όπως οι αμερικανικοί «Synopsys», «General Electric Company», MSD), τονίζοντας πως το Πεκίνο θα ιεραρχήσει την πρόσβαση ξένων επενδύσεων σε τομείς όπως οι Τηλεπικοινωνίες και η Υγεία.

Στο πλαίσιο επαφών για διεύρυνση νέων επενδυτικών συνεργασιών, στην Κίνα βρίσκεται και ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μ. Σιμσέκ, καθώς οι δύο χώρες αποδίδουν αυξημένη σημασία στην «εναρμόνιση» σχεδιασμών για τα μονοπώλιά τους, π.χ. της κινεζικής «Πρωτοβουλίας Belt and Road» (BRI) και του τουρκικού «Μέσου Διαδρόμου».

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ekonomim», ο Κινέζος πρέσβης στην Αγκυρα, Λιου Σαομπίν, αναφέρθηκε σε νέα μέτρα που θα επιταχύνει το Πεκίνο «με σημασία στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που περιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας» και πρωτοβουλίες ειδικά για την «ανανέωση εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας», την «επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων» με «συνολική δέσμη κινήτρων που θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία».

Ο Λιου τόνισε ότι «θα καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να προσελκύσουμε και να προστατεύσουμε επενδύσεις, να διορθώσουμε και να επεκτείνουμε τον κατάλογο των τομέων που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις(...) Η πόρτα της Κίνας προς τον έξω κόσμο θα ανοίξει ακόμα περισσότερο».

Και πρόσθεσε ότι καθώς «διανύει μια κρίσιμη περίοδο αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού, η οικονομία της Κίνας θα αντιμετωπίσει φυσικά ορισμένες δυσκολίες και προκλήσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία» αλλά «οι ευνοϊκές συνθήκες της κινεζικής οικονομίας, όπως οι γερές βάσεις, η μεγάλη αγορά, η ισχυρή οικονομική ανθεκτικότητα και οι μεγάλες δυνατότητες, δεν έχουν αλλάξει».

Πάντως ο Κινέζος διπλωμάτης εξέφρασε δυσαρέσκεια για δασμούς που η Τουρκία επέβαλε σε εισαγόμενα από την Κίνα αυτοκίνητα, μέτρα που «όχι μόνο έβλαψαν τους Τούρκους καταναλωτές, αλλά επηρέασαν και την εμπιστοσύνη των κινεζικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Τουρκία και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη διμερή συνεργασία». Κατέληξε δε πως «ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά, με την κατανόηση της εταιρικής σχέσης, θα καταργήσει τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις το συντομότερο δυνατόν και θα δημιουργήσει ένα ισότιμο και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις ώστε να δραστηριοποιούνται στην Τουρκία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε πλεονεκτήματα που η συνεργασία με την Τουρκία διασφαλίζει στο Πεκίνο: «Η Τουρκία, μια σημαντική βάση εφοδιαστικής αλυσίδας, με μοναδική και πλεονεκτική γεωγραφική θέση, έχει εύκολη πρόσβαση σε μια ευρεία αγορά και μια σταθερή βιομηχανική βάση (...) Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως οι "Fitch", S&P και "Moody's", αύξησαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας και έχουν θετική προοπτική για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας (...) Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 1.000 κινεζικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, και το σύνολο των άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην Τουρκία έχει ξεπεράσει τα 3,1 δισ. δολάρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ