Την ανάγκη οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να προσαρμοστούν στα δεδομένα που η επανεκλογή Τραμπ διαμορφώνει για τους όρους συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, που χτες μιλώντας στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) είπε ότι για τους Ευρωπαίους «το ζήτημα που μας τίθεται είναι: Θέλουμε να διαβάζουμε την Ιστορία που γράφεται από άλλους, για τους πολέμους που εξαπολύονται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις αμερικανικές εκλογές, τις τεχνολογικές και εμπορικές επιλογές που κάνουν οι Κινέζοι; `Η θέλουμε να γράφουμε την Ιστορία; Κι εγώ πιστεύω ότι έχουμε τη δύναμη να την γράψουμε».
Αναφερόμενος στον Τραμπ, ο Μακρόν είπε ότι «εξελέγη από τον αμερικανικό λαό και θα υπερασπιστεί το συμφέρον των Αμερικανών και αυτό είναι νόμιμο και καλό πράγμα. Το θέμα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον των Ευρωπαίων».
«Θεωρώ ότι αυτό είναι προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε. «Δεν πρέπει να επιδοθούμε ούτε σε έναν αφελή "διατλαντισμό", ούτε στην αμφισβήτηση των συμμαχιών μας, ούτε επίσης σε έναν στενόμυαλο εθνικισμό που δεν θα μας επέτρεπε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ».
Αποτυπώνοντας τη ζούγκλα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Μακρόν είπε ότι «για μένα είναι απλό, ο κόσμος αποτελείται από φυτοφάγους και σαρκοφάγους. Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε φυτοφάγοι, οι σαρκοφάγοι θα νικήσουν και θα είμαστε αγορά γι' αυτούς (...) Δεν θέλω να είμαστε επιθετικοί, θέλω μόνο να ξέρουμε να υπερασπιστούμε καθένα από τα θέματα αυτά. Αλλά δεν θέλω να αφήσω την Ευρώπη ως ένα καταπληκτικό πεδίο κατοικούμενο από φυτοφάγους που οι σαρκοφάγοι θα έρθουν να καταβροχθίσουν, σύμφωνα με την ατζέντα τους».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, που είπε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστός μερικές φορές για έναν βαθμό έλλειψης προβλεψιμότητας, έναν βαθμό αστάθειας, επομένως χρειαζόμαστε διάλογο (...) Θα επιδιώξουμε διάλογο, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας».
Ο δε Φινλανδός ομόλογός του, Π. Ορπο, είπε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί» ένας νέος γύρος εμπορικού πολέμου, ζητώντας προσπάθειες ώστε «τώρα να επηρεάσουμε τη μελλοντική πολιτική των ΗΠΑ και του Τραμπ, ώστε να κατανοήσει τους κινδύνους που ενέχονται».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν (που είχε πει ότι «θα άνοιγε σαμπάνιες αν νικούσε ο Τραμπ»), σε ανάρτησή του για την πρώτη του επαφή με τον Τραμπ μετά την εκλογή του, ανέφερε: «Κλήση στο Μαρ-α-Λάγκο. Μόλις είχα την πρώτη μου τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πρόεδρο Τραμπ μετά τις εκλογές. Εχουμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον!».
Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ εξέφρασε στον Τραμπ ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Το δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι ο Σι τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να «κατανοήσουν» η μια την άλλη και να «ενισχύσουν τον διάλογο» ανάμεσά τους. Πρόσθεσε δε πως «η ιστορία έδειξε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ ωφελούνται από τη συνεργασία και χάνουν από τη σύγκρουση», αλλά και ότι μια σινο-αμερικανική σχέση «σταθερή, υγιής και διαρκής ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δυο κρατών και στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας».