«Είναι μια οργάνωση με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του αίματος και μια λογική απανθρωποποίησης (...) Προηγείται η ρητορική που ονομάζει τους πολιτικούς αντιπάλους "σκουπίδια" ή "άπλυτους", "βρωμιάρηδες", είναι μια διαδικασία που προετοιμάζει με τρόπο, που αίρει τους ηθικούς φραγμούς», κατέθεσε στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ο Δημήτρης Κουσουρής, ιστορικός ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Απαντώντας ο μάρτυρας για την επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανέφερε: «Εχουν ως στόχο την τρομοκράτηση των ίδιων των υποκειμένων αλλά και όλων όσοι αναγνωρίζουν έναν από αυτούς - ως πρόεδρο του σωματείου - είναι πολύ ηχηρό μήνυμα τρομοκρατίας γιατί μπορώ να χτυπάω οποιονδήποτε».
Να σημειωθεί ότι ο Δ. Κουσουρής το 1998 ήταν φοιτητής και συμπαραστεκόταν στην Ευελπίδων, μαζί με φοιτητές και εκπαιδευτικούς, στους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Την ίδια μέρα δικάζονταν υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Υπέστη επίθεση έξω από την Ευελπίδων από τάγμα εφόδου (ισχυρή σωματική δομή, κοντοκουρεμένοι, οπλισμένοι) της Χρυσής Αυγής, με ρόπαλα, με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό της «Περίανδρο» (Αντ. Ανδρουτσόπουλο), που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατάφερε να επιβιώσει μετά από δύο εγχειρήσεις και έναν μήνα νοσηλείας στην εντατική. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η οργάνωση μπορεί να φτάσει μέχρι και την ανθρωποκτονία όσων θεωρεί «εχθρούς» της ιδεολογίας της. «Απέτυχαν και δεν ολοκλήρωσαν τελικά τον ανθρωποκτόνο σκοπό τους από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα της θελήσεώς τους...», σημειώνεται στην απόφαση.
Οπως είπε ο μάρτυρας, δόθηκε παράγγελμα από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου.«Είδα κάποιον να δείχνει και να λέει "αυτόν εκεί"...». Κατέθεσε ότι στη δίκη του, ομάδα χρυσαυγιτών που συμπαραστάθηκε στον «Περίανδρο» σηκώθηκε όρθια όταν μπήκε στη δικαστική αίθουσα, ενώ εκεί βρισκόταν και ο αρχηγός Μιχαλολιάκος. Οπως κατέθεσε, «υπήρχε συγκροτημένη παρουσία με στρατιωτικούς όρους και στο δικαστήριο και στους δικηγόρους. Υπήρχε διαδικασία απειλών και στην οικογένειά μου...».
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, καθώς πρωτοστατούσε τότε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη «μεταρρύθμιση» για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Καταθέτοντας για τις ομοιότητες των επιθέσεων που εξετάζονται με τη δική του, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ομάδα οπλισμένων ανθρώπων που στοχοποιούν ιδεολογικό αντίπαλο ή μετανάστη ή αριστερό, κομμουνιστή συνδικαλιστή, είτε είναι αλιεργάτες, είτε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είτε μουσικός. Εχουμε επιλογή στόχου με κοινά ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια. Και στους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ και στον Φύσσα έχουμε αντίστοιχη συγκρότηση. Για τη δική του περίπτωση ως συνδικαλιστή φοιτητή, είπε: «Το γεγονός ότι ήρθαν και αναγνώρισαν εμένα, είχε να κάνει ότι χτύπησαν κάποιον που ήταν αναγνωρίσιμος. Αλλά θα έστελνε το μήνυμα και παραπέρα, τρομοκράτησης, ώστε να σπείρουν τον πανικό και τον τρόμο ευρύτερα». Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δράση αυτού του τύπου των ταγμάτων εφόδου ως δύναμη κρούσης και με βάση το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας, όπου αναπτύχθηκαν και εξέλιξαν τη δράση τους.
Ως κοινό στοιχείο ανάμεσα στις υποθέσεις πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί να θεωρηθεί και η στάση της Αστυνομίας στη συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού, αφού δεν έγιναν τα ουσιώδη σε πρώτη φάση. Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της ΧΑ με την αστυνομία, λέγοντας μεταξύ άλλων «γνωρίζουμε ότι 50% έπαιρνε η ΧΑ στα ειδικά εκλογικά τμήματα».
Για τη στοχοποίηση του Π. Φύσσα είπε ότι «είμαι Πειραιώτης, πριν τη δολοφονία Φύσσα στην Αμφιάλη έγινε η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Χωροταξικά δεν είναι μακριά. Η δήλωση του Λαγού εδώ "θα καθαρίσουμε το ΠΑΜΕ" είναι σαφής ότι είτε αφορά τη Ζώνη και τους συνδικαλιστές είτε τους μουσικούς, ο Φύσσας ήταν γνωστός μουσικός με αντιφασιστική δράση...».