Στην ουσία πρόκειται για συσκέψεις αντιμετώπισης του πολιτικού κόστους, αφού αντί για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό η κυβέρνηση ...αξιοποιεί - κατά τα λεγόμενα του υπουργού - «όλες τις παραμέτρους και τις δυνατότητες που μας δίνει η κρατική μηχανή, έτσι ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να ειδοποιήσουμε με το 112, να απομακρύνουμε κόσμο από τους δρόμους, να υπάρχουν ενδεχομένως απαγορεύσεις κυκλοφορίας, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας στα σημεία εκείνα της Αττικής που είναι ευάλωτα, δηλαδή σε περιοχές και ρέματα τα οποία είναι επικίνδυνα ή μπαζωμένα ή σε περιοχές στις οποίες ο μέσος όρος ύψους είναι τέτοιος που ενδεχομένως θα κινδυνέψουν. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να λειάνουμε, να μικρύνουμε, να "μαζέψουμε" τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου». Δηλαδή όπως και στις δασικές πυρκαγιές, όπου τα έργα πρόληψης είναι μηδαμινά - με αποτέλεσμα το καλοκαίρι η φωτιά από τον Βαρνάβα να φτάσει στον αστικό ιστό της Αθήνας - μόνο μέλημα είναι το «όπου φύγει φύγει» ή οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας!
Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι για τα ρέματα της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, είναι άγνωστο αν έχουν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η διευθέτησή τους, στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής δεν περιλαμβάνεται ο αγωγός της λεωφόρου Αθηνών και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας παραμένει ανύπαρκτη, καθώς όλα τα ρέματα καταλήγουν στον Κηφισό, για την οποία έχει εγκριθεί μελέτη από το 2018 για έργο κόστους 4,5 εκατ. ευρώ και ακόμα και σήμερα το έργο αγνοείται. Την 1 Αυγούστου, δε, υπογράφηκε η σύμβαση για τον καθαρισμό του Κηφισού, που προέβλεπε καθαρισμό εντός 3 μηνών από τότε. Ηδη, έχει δοθεί παράταση διάρκειας 1,5 μήνα. Αγνωστο είναι σε ποια φάση βρίσκεται ο καθαρισμός του Κηφισού, ο οποίος είχε να καθαριστεί 21 χρόνια. Μάλιστα, η ιδιωτική εταιρεία για τις συγκεκριμένες εργασίες πήρε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Την κυβέρνηση συνδράμουν και διάφοροι ...επιστήμονες απολογητές του συστήματος, που με αφορμή και την τραγωδία στη Βαλένθια, θέλουν να κάνουν τον λαό να πιστέψει ότι δήθεν «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τα όλο και πιο συχνά ακραία φαινόμενα». Η αλήθεια όμως είναι ότι αν ο λαός συγκρουστεί με τη λογική του κόστους - οφέλους, που σήμερα εξυπηρετεί το κεφάλαιο, μπορεί να επιβάλει και άλλους όρους για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας προς όφελός του τα τεράστια επιστημονικο-τεχνικά επιτεύγματα.