Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε ευρωατλαντική αποστολή στη Βηρυτό

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό μεταβαίνει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια ευρωατλαντική αποστολή ενώ η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή θυμίζει κινούμενη άμμο.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στις συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει «την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου, ανάμεσά τους και των Ενόπλων Δυνάμεων, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας», απέναντι και στη δράση της Χεζμπολάχ.

Δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους της, η κυβέρνηση έφτασε προ ημερών στο σημείο να καταδικάζει απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για διεθνές ένταλμα σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και του πρώην υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είπε ότι πρόκειται για «λανθασμένη απόφαση».

Θυμίζουμε επίσης ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πλέει ακριβώς στα ανοιχτά του Λιβάνου, υπηρετώντας τον συνολικότερο ευρωατλαντικό σχεδιασμό που βάζει φωτιά στην περιοχή.

«Καθήκον» η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή

Ενδεικτικά της απόφασης της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ήταν και όσα είπε ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας προχθές, σε φόρουμ στην Ουάσιγκτον.

«Αν δείτε για παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι κύριο λιμάνι του ΝΑΤΟ στη Βορειοανατολική Ελλάδα, η απόστασή της από την Οδησσό είναι μόνο 500 χιλιόμετρα», τόνισε, ενώ και «η απόστασή μας από τη Γάζα είναι λίγο μεγαλύτερη, όπως και από τον Λίβανο». Ωστόσο «το τελευταίο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε οποιονδήποτε κατευνασμό» απέναντι στη Ρωσία και στους μαχητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, επέμεινε, προϊδεάζοντας για παραπέρα εμπλοκή σε δύο συγκρούσεις που συγκλονίζουν τον πλανήτη.

Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι «σε αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, και είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε το καθήκον μας, εμείς ως χώρες της πρώτης γραμμής, είναι να υποστηρίξουμε τους κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη», οι οποίοι όμως κόβονται και ράβονται ανάλογα με το τι συμφέρει τα σχέδια του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας την ένταση των ανταγωνισμών είπε ότι «ζούμε σε μια εποχή που η ειρήνη δεν είναι δεδομένη. Και αν δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε (...) δεν θα επιβιώσουμε (...) Εισήλθαμε στον 21ο αιώνα πιστεύοντας ότι εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα ζήσουν σε περίοδο ειρήνης και ευμάρειας. Είναι προφανές ότι αυτό δεν συμβαίνει».

Σε αυτό το φόντο υπεραμύνθηκε της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, τασσόμενος - όπως και ο Κυρ. Μητσοτάκης - υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για αγορές όπλων, την ώρα που τους τηρούν στο ακέραιο και απορρίπτουν την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία κ.α.

Τέλος, χθες ανακοινώθηκε ότι το διάστημα 8 με 10 Δεκέμβρη η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό της Sharren Haskel και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Eden Bar-Tal. Θα μεταβεί επίσης στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Μουσταφά.

Στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που συνέρχεται στη Μάλτα, μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Κύριες θεματικές της Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο ρόλος του ΟΑΣΕ στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας». Ωστόσο οι εργασίες της Συνόδου αγγίζουν και τα Ελληνοτουρκικά, καθώς, σε συνέχεια των παζαριών και των προσπαθειών για συνεννοήσεις πάνω σε σχέδια του ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου για τα μερτικά της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συγκρότησαν και προώθησαν ένα είδος κοινής διπλής υποψηφιότητας:

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γγ του ΟΑΣΕ, η δε Τουρκία την υποψηφιότητα της νομικού Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού (επισήμως ασχολείται με την ακεραιότητα στη διεξαγωγή εκλογών, την εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων και την άρση των ανισοτήτων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ