Εύλογες αντιδράσεις για το θέμα των διαγραφών φοιτητών που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους, οι οποίες φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι των Τμημάτων Μαθηματικών των πανεπιστημίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο οριζόντιος τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη διάταξη αντιμετωπίζει όλα τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, διαφορετικά ΑΕΙ, διαφορετικά Τμήματα και, κυρίως, διαφορετικές κατηγορίες φοιτητριών/ών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αδικιών και ανισοτήτων. Η διάταξη δεν αναφέρει το κριτήριο με το οποίο επελέγησαν τα ν+2 έτη αντί κάποιου άλλου ορίου, καθώς και το όφελος από τις επιδιωκόμενες διαγραφές φοιτητριών/ών».
Οι πρόεδροι επισημαίνουν ότι για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα Μαθηματικών της χώρας, ο μέσος όρος αποφοίτησης ξεπερνάει τα 6,5 έτη και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Ιδρυμάτων, αν ίσχυε ήδη η διάταξη για τις διαγραφές, περισσότεροι του 50% των φοιτητριών/ών που πήραν το πτυχίο τους μεταξύ Σεπτέμβρη 2023 και Σεπτέμβρη 2024 δεν θα το είχαν επιτύχει γιατί θα είχαν προηγουμένως διαγραφεί. Ετσι, εκτιμούν ότι «η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει εκτός ακαδημαϊκής εκπαίδευσης πολλές/ούς φοιτήτριες/ές υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».
Οι πρόεδροι των Μαθηματικών Τμημάτων θεωρούν ότι η διάταξη υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, που η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχει αναγνωρίζεται γενικώς, ενώ οι απόφοιτοί του συνεχίζουν με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, πολλοί δε και με ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής.