2024 The Associated Press. All |
Πέντε πηγές στον Λευκό Οίκο που επικαλέστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης το δίκτυο CNN ανέφεραν ότι υπάρχει «στενός συντονισμός» ανάμεσα στην παλιά και νέα κυβέρνηση και ότι στο παζάρι για συμφωνία στη Γάζα συμμετέχουν (από τη μεριά της κυβέρνησης Μπάιντεν) ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκέρκ, και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και από τη μεριά της νέας κυβέρνησης Τραμπ ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος επισκέφθηκε Ισραήλ και Κατάρ στο τέλος Νοέμβρη γι' αυτόν τον λόγο.
Νεότερες πληροφορίες, που μετέφερε χτες η εφημερίδα «Wall Street Journal», αναφέρουν ότι υπάρχουν το τελευταίο διάστημα «πρόοδος» και περισσότερη «ευελιξία» από τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για τους κρατούμενους στη Γάζα καθώς αυτήν τη φορά η οργάνωση δεν απορρίπτει πιθανή «προσωρινή» ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στη Γάζα στη διάρκεια εκεχειρίας, ενώ έστειλε λίστα κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι σε περίπτωση συμφωνίας.
Στο φόντο των συνεννοήσεων μεταξύ της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν και της νέας κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ για απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών κρατουμένων και «παύση πυρός» στη Γάζα, μετέβη χτες στο Ισραήλ ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, και τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Τζακ Λιου. Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, όπως οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών Ισραέλ Κατς και Γκιντόν Σάαρ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο πρέσβης στις ΗΠΑ, Μάικ Χέρτζογκ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάκχι Χανέγκμπι, ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Ρονέν Μπαρ.
Κατά τη συνάντησή του με τον Τζέικ Σάλιβαν ο Νετανιάχου τόνισε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να περιφρουρήσει την ασφάλειά της από κάθε απειλή που προκύπτει από τη Συρία. Ετσι απροκάλυπτα δικαιολογεί τις επιδρομές και βομβαρδισμούς που συνεχίζει ο ισραηλινός στρατός σε συριακά εδάφη. Επιπλέον υποκριτικά επικαλέστηκε την «προστασία των μειονοτήτων στη Συρία, των Δρούζων και των Κούρδων».
Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενέστερα το παζάρι για παύση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν και αμερικανική υπηκοότητα).
Σε δηλώσεις που έκανε ο Τζέικ Σάλιβαν χτες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ διέκρινε ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι «κοντά» και ότι είναι θέμα χρόνου να «γεφυρωθεί η τελευταία απόσταση», ιδιαίτερα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και την εκεχειρία στον Λίβανο. Πρόσθεσε ότι Μπάιντεν και Τραμπ θέλουν να δουν «αυτήν την εκεχειρία και τη συμφωνία για ομήρους τώρα» και ότι αυτό «είναι μέρος της αμερικανικής συμβολής σε μια προσπάθεια για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα εδώ». Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως 3 από τους 7 Αμερικανούς ομήρους είναι ζωντανοί στη Γάζα και ότι το Ισραήλ «έχει κάθε δικαίωμα και καθήκον να κυνηγήσει τους εχθρούς με ό,τι μέσο έχει διαθέσιμο». Για τα μάτια του κόσμου «πέταξε» και μια φράση για την αποτροπή λιμού στη Γάζα λέγοντας ότι «θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως το Ισραήλ δεν θα γίνει υπεύθυνο για τον τρίτο λιμό του 21ου αιώνα».
Με αφορμή τις επαφές Σάλιβαν στην Ιερουσαλήμ, συγγενείς ομήρων δήλωσαν χτες ότι ο Νετανιάχου είπε το βράδυ της Κυριακής σε δύο διαφορετικές ομάδες συγγενών ομήρων διαφορετικά πράγματα για τις προοπτικές μιας πιθανής συμφωνίας.
Η μία ομάδα απαρτιζόταν από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων (που είναι και η πιο πολυμελής) και η άλλη ομάδα είναι το «Φόρουμ Τικβά» η οποία εκπροσωπεί μια μειοψηφία που υποστηρίζει την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Καναλιού 12, στην πρώτη ομάδα ο Νετανιάχου είπε ότι «ψήνεται συμφωνία» και στη δεύτερη ομάδα ότι «δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο συμφωνία».
Οι δύο συναντήσεις έγιναν με διαφορά μίας ώρας...
Μετά από περίπου τρία χρόνια ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, βρέθηκε στο Βατικανό, χτες, όπου συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο.
Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση μισής ώρας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες Παλαιστινίων με διπλωματικούς αξιωματούχους του Βατικανού με επίκεντρο «την πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», με την «ελπίδα εκεχειρίας».
Σε ανακοίνωσή του ο Αμπάς ευχαρίστησε τον Πάπα για τις θέσεις υποστήριξης προς την κατεύθυνση επίτευξης «δίκαιης ειρήνης στην Παλαιστίνη στη βάση δύο κρατών». Με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρώμη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή, με τον Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, και την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
Προχτές βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα και στα άλλα παλαιστινιακά εδάφη και τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο σχέδια αποφάσεων.
Το πρώτο, που έλαβε 158 ψήφους υπέρ, 9 κατά και υπήρξαν 13 αποχές, αφορούσε το αίτημα για άμεση εκεχειρία «τώρα» και το δεύτερο ψηφίστηκε με 159 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 11 αποχές και αφορούσε την υποστήριξη της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, εναντίον της οποίας στρέφεται το Ισραήλ επιχειρώντας να τη θέσει εκτός νόμου το επόμενο δίμηνο.
Στο φόντο των ακατάπαυστων επιθέσεων του Ισραήλ, που έχουν σκοτώσει σχεδόν 45.000 ανθρώπους στη Γάζα και έχουν τραυματίσει πολλαπλάσιους άλλους, ένας Παλαιστίνιος από την πόλη Μπαΐτ Αουα, που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη Χεβρώνα, πυροβόλησε αργά προχτές βράδυ λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ που μετέφερε κυρίως εποίκους από τα κατεχόμενα εδάφη. Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας 12χρονος Εβραίος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 4 άτομα. Το 12χρονο αγοράκι ήταν από τον εποικισμό Beitar Illit. Ο δράστης αργότερα προσπάθησε να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή. Εκεί του πήραν το όπλο αλλά απέρριψαν το αίτημά του. Στη συνέχεια παραδόθηκε στις ισραηλινές κατοχικές αρχές και συνελήφθη.
Μια νέα μελέτη δημοσιοποιήθηκε και αφορά τα παιδιά που ζουν τον πόλεμο στη Γάζα. Εκεί καταγράφεται το ανατριχιαστικό γεγονός ότι το 96% των παιδιών αισθάνονται ότι ο θάνατός τους είναι άμεσος. Σχεδόν τα μισά θέλουν να πεθάνουν ως αποτέλεσμα του τραύματος που έχουν βιώσει.
Η αξιολόγηση των αναγκών, που πραγματοποιήθηκε από τη ΜΚΟ «War Child Alliance», η οποία έχει έδρα τη Γάζα, διαπίστωσε επίσης ότι το 92% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα «δεν αποδέχονται την πραγματικότητα», το 79% υποφέρει από εφιάλτες και το 73% παρουσιάζει συμπτώματα επιθετικότητας. «Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Γάζα είναι ένα από τα πιο φρικτά μέρη στον κόσμο για να είσαι παιδί», δήλωσε από τη μεριά της η Χέλεν Πάτινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής ΜΚΟ «War Child UK».
Ενας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο χτεσινός απολογισμός ισραηλινού πλήγματος στην πόλη Χιαμ του νότιου Λιβάνου, λίγες ώρες μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή. Σε ανακοίνωση του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Χιαμ προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός άλλου», δίχως να γίνουν γνωστές άλλες πληροφορίες.