Επισκέψεις Αμερικανών στην Τουρκία, η οποία αναβάθμισε τον ρόλο της
2024 The Associated Press. All |
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες το μεσημέρι ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν «τη διαδικασία μετάβασης (...) που οδηγεί σε αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη σεχταριστική κυβέρνηση, η οποία εξασφαλίζει τον σεβασμό για έννομη τάξη, παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, και προστασία όλων των Σύρων». «Ξεπλένοντας» τους τζιχαντιστές, δημιούργημά τους που χρησιμοποιήθηκε και ως πρόσχημα για την επέμβαση στη Συρία, διαβεβαιώνουν ότι θα δουλέψουν και θα δώσουν πλήρη υποστήριξη στη μελλοντική συριακή κυβέρνηση που «συμμορφώνεται με τα παραπάνω κριτήρια και θα διαμορφωθεί από αυτήν τη διαδικασία». Ζητούν, επίσης, απογειώνοντας την υποκρισία τους, από όλες τις πλευρές στη Συρία, «να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ενότητα και να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας».
2024 The Associated Press. All |
Ο ρόλος της Τουρκίας στις ραγδαίες εξελίξεις που διαδραματίζονται τελευταία στη Συρία αναγνωρίζεται από ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, που χτες ήταν στην Ακαμπα της Ιορδανίας, μετέβη το βράδυ Αγκυρα για να συζητήσει πρωτίστως τις εξελίξεις στη Δαμασκό, στο φόντο και του παράλληλου «στενού συντονισμού» των κινήσεων ΗΠΑ - Ισραήλ. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε φθάνοντας χτες βράδυ στην Αγκυρα ο Μπλίνκεν ήταν ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ακαμπα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι φιλοαμερικανικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, ραχοκοκαλιά των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας) διαδραμάτισαν «κρίσιμο» ρόλο στην αναχαίτιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). «Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην επανεμφανιστεί το ΙΚ. Και οι SDF είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.
Παράλληλα στην Αγκυρα βρέθηκε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζον Μπας, και συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο Μπας συζήτησε (σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ) για «την κατάσταση στη Συρία και το πώς (υποτίθεται!) θα προστατευτούν οι πολίτες, θα διατηρηθεί η ακεραιότητα των κρατικών θεσμών και θα υποστηριχτεί μία συμπεριληπτική υπό συριακή ηγεσία πολιτική διαδικασία». Ο ίδιος τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα παραμείνουν σε στενή επαφή» με τους Τούρκους αξιωματούχους «τις επόμενες μέρες και βδομάδες».
Στον απόηχο της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, για τις εξελίξεις στη Συρία, χτες, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδειξε να αναγνωρίζει την αναβαθμισμένη γεωπολιτική επιρροή και υπεροχή της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και ανακοινώθηκε πως την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες - κλειδί στην περιοχή», δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάολα Πίνιο, ερωτηθείσα για το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν στην Αγκυρα. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν αποφασίστηκε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης, ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η κατάσταση στη Συρία και τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή για την ευρύτερη περιοχή.
Χτες, πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη στη Δαμασκό ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν. Μία από τις πρώτες κινήσεις που επέλεξε να κάνει ήταν να μεταβεί (υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας) στο ιστορικό τέμενος των Ουμαγιάδων για να προσευχηθεί. Συνοδευόμενος από τον αρχηγό των υπηρεσιών κρατικής ασφαλείας του Κατάρ, Χαλφάν αλ Κάαμπι, συναντήθηκε με τον αρχηγό των τζιχαντιστών της οργάνωσης HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι, και τον μεταβατικό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ αλ Μπασίρ.
Χτες έγινε γνωστό πως οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία θα απασχολήσουν τη Δευτέρα 16/12, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αναμένεται να αναζητήσουν μια κοινή στάση έναντι των εξελίξεων στη χώρα, καθώς η ΕΕ έχει συμφέρον από μια σταθερή και ενωμένη Συρία.
Οσα διαδραματίζονται στη Δαμασκό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων χτες και στις επαφές που είχε επιτελείο Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και άλλους αξιωματούχους (σ.σ. βλ. σχετικό θέμα).
Το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ κάνει έναν πρώτο νικηφόρο απολογισμό (σε λιγότερο από μία βδομάδα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ) σε σχέση με τα αποτελέσματα των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.
Σύμφωνα με αυτόν (κατά την εφημερίδα «The Times of Israel»), η Πολεμική Αεροπορία (IAF) εκτιμά πως κατέστρεψε το 86% των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας σε όλη τη χώρα (ειδικότερα, 107 ξεχωριστά εξαρτήματα αεράμυνας και άλλα 47 ραντάρ). Οι αριθμοί περιλαμβάνουν το 80% του μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς SA-22, γνωστού και ως Pantsir-S1 και το 90% του ρωσικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SA-17, γνωστού και ως Buk.
Και τα δύο ρωσικά συστήματα είχαν θέσει προκλήσεις στην IAF κατά τη λεγόμενη «εκστρατεία μεταξύ εκστρατειών» με στόχο το σταμάτημα της παράδοσης ιρανικών όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των προσπαθειώνς φιλο-ιρανικών ομάδων να δημιουργήσουν μια «βάση» στη χώρα μετά το 2013 (χρονιά λανσαρίσματος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»).
Χαρακτηριστική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει: «Η συστοιχία αεράμυνας της Συρίας είναι μία από τις ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή και το πλήγμα που της προκλήθηκε είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή». Οπως σχολιάζουν Ισραηλινοί στρατιωτικοί, η νέα ελευθερία δράσης φέρνει στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας τους «νέες ευκαιρίες» αφού εάν στο παρελθόν η IAF δεν πετούσε απευθείας πάνω από τη Δαμασκό όταν εκτελούσε πλήγματα σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στην πρωτεύουσα, τώρα μπορεί... Επιπλέον, η IAF μπορεί να στείλει drones παρακολούθησης πάνω από τη Δαμασκό χωρίς να φοβάται ότι θα καταρριφθούν από τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής.
Χτες, το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, αποφάσισε πέρα από το «πάγωμα» της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από Σύρους, και σχέδιο - που άρχισε να εκπονείται - επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων για τα εθνικά σχέδια κάθε χώρας όσον αφορά την εφαρμογή του αντιδραστικού Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο καθώς και η επικείμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τις λεγόμενες επιστροφές.
Σε δημοσίευμα του «Al Jazeera» αναφέρεται ότι από τα 21 εκατομμύρια που ήταν ο πληθυσμός της Συρίας το 2011 με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 7,4 εκατομμύρια πολίτες είναι εκτοπισμένοι σε άλλες περιοχές της χώρας, περίπου 4,9 εκατομμύρια έχουν πάει σε γειτονικές χώρες με πρώτη την Τουρκία και περίπου 1,3 εκατομμύρια άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεικτικά στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 3.112.683 Σύροι πρόσφυγες, στον Λίβανο 774.697, στη Γερμανία 716.728, στην Ελλάδα περίπου 60.000.
Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της λεγόμενης «Συριακής Διαπραγματευτικής Επιτροπής», Μπαντίρ Τζάμους, και με εκπροσώπους συριακών ΜΚΟ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως ο Μπαρό εξήρε «τη δέσμευση των συνομιλητών του με στόχο μια ελεύθερη, δημοκρατική και πλουραλιστική Συρία». Κατά την ίδια ανακοίνωση, Σύροι αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης «επέμειναν στην ανάγκη να συνεχιστεί, μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας στο πλαίσιο του νόμου και της δικαιοσύνης» και υπέρ μιας ειρηνικής πολιτικής μετάβασης ευθυγραμμισμένης με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει τις επαφές με χώρες της περιοχής έχοντας ως επίκεντρο τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δαμασκό.
Μετά την προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, που συζήτησαν για την ανάγκη «στενού συντονισμού» για τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφθασε χτες στην Ακαμπα της Ιορδανίας όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β'. Συζήτησε μαζί του για όλες τις σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή, δηλαδή για την αλλαγή κατάστασης στη Συρία μετά την κατάρρευση Ασαντ, την «εκεχειρία» στον Λίβανο και τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθερώσεις ομήρων.
Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat» ο Μπλίνκεν θα συζητούσε και τις «προτεραιότητες των ΗΠΑ στην εξασφάλιση της καταστροφής των αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας, της διευκόλυνσης ανθρωπιστικής βοήθειας» και ότι η χώρα «δεν θα γίνει βάση τρομοκρατίας». Μετά τη συνάντηση με τον Αμπντάλα Β', ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, όπου συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις σε Γάζα και Λίβανο. Αργότερα χτες το βράδυ, ο Μπλίνκεν αναχώρησε για την Τουρκία, όπου θα έχει σήμερα, Παρασκευή, σημαντικές συναντήσεις.
Στην Τεχεράνη ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προσπάθησε να δείξει πως είναι «ρεαλιστής» δηλώνοντας χτες ότι το Ιράν θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τη νέα πραγματικότητα» στη Συρία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπασάρ Ασαντ. Το Ιράν «προσπαθούσε νυχθημερόν να προσφέρει τη βοήθειά του με όλα τα δυνατά μέσα» στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, είπε ο στρατηγός Σαλαμί, προσθέτοντας ότι πλέον, μετά την αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό, «οφείλουμε να ζήσουμε με τη (νέα) πραγματικότητα στη Συρία» και το Ιράν οφείλει «να προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική του», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Τέλος, χτες, στο Πεκίνο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, συζητώντας μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις στη Συρία.
Στην αναστολή ισχύος του συριακού Συντάγματος και λειτουργίας του Κοινοβουλίου για τουλάχιστον τρεις μήνες προχώρησε χτες η νέα κυβέρνηση τζιχαντιστών στη Δαμασκό, επικαλούμενη τις ανάγκες αναδιοργάνωσης στη διάρκεια «μεταβατικής» περιόδου. Η εξέλιξη σημειώνεται με φόντο τις νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Δαμασκό και άλλες περιοχές της χώρας αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την «ευκαιρία» που διέκρινε αμέσως μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπασάρ Ασαντ.
Ο Ομπάιντα Αρνάουτ, σύμβουλος της κυβέρνησης του τζιχαντιστή πρωθυπουργού, Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του τριμήνου θα συσταθεί μια «δικαστική» επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα εξετάσει το Σύνταγμα και θα εισηγηθεί τροποποιήσεις. Ισχυρίστηκε πως βασική προτεραιότητα θα είναι «η διατήρηση και προστασία των θεσμών» και της «έννομης τάξης», ωστόσο ανέφερε ότι «όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του συριακού λαού στο παρελθόν θα κριθούν ανάλογα, σύμφωνα με τον νόμο». Επανέλαβε τον ισχυρισμό πως θα διατηρηθούν «θρησκευτικές και προσωπικές ελευθερίες» και θα γίνουν «σεβαστά» δικαιώματα.
Σε αυτό το σκηνικό αλλαγών και προσπάθειας των τζιχαντιστών να εδραιωθούν στην εξουσία, «αστυνομικοί» από τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως είναι ικανοί να επαναφέρουν «κατάσταση κανονικότητας» αφότου η HTS ζήτησε από διάφορες ένοπλες οργανώσεις να φύγουν από την πρωτεύουσα.
Αν και η HTS είναι η βασικότερη οργάνωση των Σύρων τζιχαντιστών, υπάρχουν και άλλες ενεργές στη χώρα, κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία και την Ιορδανία. Στη διάρκεια του πολέμου οι ένοπλες αυτές ομάδες πολεμούσαν η μία εναντίον της άλλης, με τις μεταξύ τους αντιπαλότητες και την εχθρότητα να παραμένουν.
Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως πιθανώς στις 18 Δεκέμβρη θα επαναλειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού που έκλεισε το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, το επί δεκαετίες κυβερνών αραβικό κόμμα Μπάαθ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία του (έπειτα και από τις λεηλασίες των κεντρικών του γραφείων στη Δαμασκό).