Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ξεγύμνωμα» διά του φακελώματος

Μεγάλος ντόρος, ξανά αυτές τις μέρες, στα ΜΜΕ, με την προβολή «αποκαλύψεων» σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις, ου μην και τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες, κάποιων καλλιτεχνών της νύχτας και άλλων παραγόντων της λεγόμενης σόου μπιζ. Συζητήσεις επί συζητήσεων επί του θέματος στα τηλεοπτικά κανάλια, που κάνουν «κρα» για το κουτσομπολιό και ιδίως αυτό που διεγείρει τα σεξουαλικά απωθημένα των ανέραστων και ανασηκώνει τους πεσμένους δείκτες τηλεθέασης στα μηχανάκια της AGB. Συζητητές και θεατές χωρισμένοι στα δυο.

Οι μεν «ματάκηδες» της τηλεοπτικής «κλειδαρότρυπας» επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στο «δημόσιο μπανιστήρι», διά του επιχειρήματος ότι «η ζωή των δημοσίων προσώπων πρέπει ν' αποτελεί δημόσιο θέαμα, διότι ο λαός θέλει να γνωρίζει τα πάντα γι' αυτούς που θεωρεί ινδάλματα και πρότυπα»! Οι δε της υποκριτικής ηθικής και της επιλεκτικής ευαισθησίας ανταπαντούν, υποστηρίζοντας πως «η προσωπική ζωή ενός εκάστου και δη των "επωνύμων", δεν πρέπει, επ' ουδενί, να βγαίνει στη δημοσιότητα, καθότι αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας και καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων».

Και η κουβέντα περί «του γένους των αγγέλων» συνεχίζεται, κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της προεκλογικής περιόδου, ώστε να μη μένει χρόνος για άλλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και θα έπρεπε να συζητιούνται, ενόψει και των εκλογών. Και ναι μεν είναι σωστό και δίκαιο να οργιστεί και να αντιδράσει ο κάθε ευαίσθητος άνθρωπος, όταν δημοσιοποιείται, άνευ λόγου και αιτίας, η προσωπική ζωή και προσβάλλεται η αξιοπρέπεια οποιουδήποτε και, βεβαίως, κάποιου από τους «επωνύμους» της «καλλιτεχνικής πιάτσας» - όταν, μάλιστα, η «μαρτυρία - κατηγορία» προέρχεται από ανυπόληπτα και ύποπτα άτομα - αλλά αυτή η ευαισθησία θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη από όλους, όταν η προσβολή της προσωπικότητας και η δημοσιοποίηση της προσωπικής ζωής αφορά στους απλούς εργαζόμενους και «μάρτυρες - κατήγοροι» δεν είναι κάποιοι που κατοικοεδρεύουν στις φυλακές και στα καταγώγια της Ομόνοιας, αλλά στα ανώτερα δώματα της υψηλής επιχειρηματικής ελίτ, που γειτονεύουν με τα παλάτια της πολιτικής εξουσίας.

Είναι προφανές ότι, εν προκειμένω, δεν αναφερόμαστε σε «κουτσομπολιά» της τηλεόρασης κατά των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση φακελώματός τους από τους εργοδότες, που δε σταματάει μόνο στη συλλογή πληροφοριών για τις εργασιακές ικανότητες και το χαρακτήρα τους, αλλά διεισδύει στα άδυτα της προσωπικής ζωής τους, με στόχο, τ' αφεντικά, να γνωρίζουν τα πάντα γι' αυτούς, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τους πάντες.

Οπως η επιχείρηση ΑΕΒΕ του Βόλου, που ανήκει στον επιχειρηματία Ν. Κιολεΐδη, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η οποία, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», στην «αίτηση εργασίας» που κυκλοφορεί, ζητάει από όσους θα ήθελαν να προσληφθούν, να συμπληρώσουν ένα αισχρό ερωτηματολόγιο, όπου θ' αναφέρουν, εκτός από όλα τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητάς τους και αν ανήκουν σε σωματείο, πώς και γιατί έφυγαν από την προηγούμενη δουλιά τους, αλλά και πώς περνούν τις ώρες τους εκτός εργασίας, αν πάσχουν από κάποια ασθένεια και ποια, αν έχουν δικαστεί και γιατί. Ο «εκσυγχρονιστής» εργοδότης θέλει να γνωρίζει, αν αυτοί που θα προσλάβει δέχονται να είναι υποτακτικοί του, που δε θα ζητούν αυξήσεις, συνδικαλισμό κι άλλα δικαιώματα, αλλά και αν τα ενδιαφέροντά τους εκτός εργασίας συνάδουν με τις δικές του αντιλήψεις περί προσωπικής ζωής. Και γι' αυτό απαιτεί να «ξεγυμνωθούν» δημοσίως για να «κερδίσουν» την πολυπόθητη κι ακριβοθώρητη θέση εργασίας, στην εποχή της ανεργίας.

Αυτό το φακέλωμα των εργαζομένων, η «δημοσιοποίηση» της προσωπικής ζωής και η προσβολή της αξιοπρέπειάς τους - που γίνεται στην κατεύθυνση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, όπως επιτάσσει η ΟΝΕ και με τη συνδρομή της Συνθήκης Σένγκεν - δυστυχώς δεν ευαισθητοποιεί τα ΜΜΕ και τους υποκριτικούς τηλεοπτικούς υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων των «επωνύμων». Φαίνεται ότι η ηθική τους περιορίζεται στην «Τρούμπα» του Κολωνακίου και της Εκάλης και δε φτάνει μέχρι τα εργοστάσια του Βόλου.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ