Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τα ψέματα τέλειωσαν!

Με σύνθημα: «Σαν μια γροθιά!» οι εργαζόμενοι της Ζώνης άρχισαν χτες και συνεχίζουν έναν αγώνα τον οποίο, πλέον, καμιά μεσοβέζικη «λύση» δεν μπορεί να αναστείλει

«Σαν μια γροθιά»! Με αυτό ως κεντρικό τους σύνθημα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χτες το μεσημέρι «εγκαινίασαν» νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, κάνοντας σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν το δίκιο τους, να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική, που τους αφαιρεί το δικαίωμά τους στη δουλιά, πλήττει τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα και στραγγαλίζει τη «Ζώνη» το μοναδικό οικονομικό πνεύμονα της περιφέρειας του Πειραιά. Στη 1.30 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λουδοβίκου έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό. Λίγο πριν τις 2 ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πειραιά, συγκροτώντας μια θεαματική πορεία. Οι περισσότεροι ήταν με μηχανάκια και αυτοκίνητα, ενώ με τις κόρνες των οχημάτων τους που σφύριζαν ακατάπαυστα και τα απανωτά συνθήματά τους, ξεσήκωσαν στο πόδι από άκρη σ' άκρη το εμπορικό κέντρο του λιμανιού.

Στις 2.15 το μεσημέρι κατέφτασαν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ τα συνθήματα: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι ναυτιλίας είναι του εγκλήματος και της ανεργίας», «φτάνει πια η κοροϊδία θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία» και «στα 55 σύνταξη» δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Μαζί τους παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ο Κ. Τζατζάνης επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση». Εκπρόσωποι των σωματείων των εργατοτεχνιτών συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Λ. Λαμπρόπουλο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γραμματέα ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήταν σε διυπουργική σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΙΚΑ, με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα ανάπτυξης της Ζώνης. Ακόμα τους είπε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 28 του μήνα, θα τους έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον γραμματέα του ΥΕΝ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορ. Πουντίδης ανακοίνωσε προς τους συγκεντρωμένους εργατοτεχνίτες τη συνέχεια του αγωνιστικού προγράμματος που έχουν αποφασίσει από κοινού όλα τα σωματεία της Ζώνης, το οποίο περιλαμβάνει, την Τρίτη 28 Μάη στις 5.30 το απόγευμα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία στο ΥΕΝ οπότε και θα γίνει η ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων.

Αν αυτά δεν είναι στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι τότε ξεκινάει τριήμερος αποκλεισμός του ΥΕΝ. Συγκεκριμένα, τα σωματεία της Ζώνης, τα οποία έχουν εξαγγείλει τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 29 που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, έχουν προγραμματίσει ήδη ότι μετά την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ θα πορευτούν προς το υπουργείο. Ενώ την Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 του μήνα οι εργατοτεχνίτες από τις 5.30 το απόγευμα θα συγκεντρώνονται έξω από το ΥΕΝ, αποκλείοντας είσοδο και λεωφόρο Λαμπράκη και θα παραμένουν εκεί όσο πάει. «Τα ψέματα τελειώσανε» συνέχισε ο Ι. Πουντίδης και υπογράμμισε: «Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να έχουμε άλλους νεκρούς και να μην έχουμε ούτε να τους θάψουμε. Σαν μια γροθιά θα τους αντιμετωπίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ