Πυρκαγιά στο υπόγειο του νοσοκομείου έθεσε εκτός λειτουργίας τον γραμμικό επιταχυντή
Το υπέργηρο μηχάνημα τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε ένα από τα υπόγεια του νοσοκομείου όπου λειτουργούσε, χωρίς να έχει δοθεί ως σήμερα σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.
Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο, παρόμοιο και σοβαρότερο περιστατικό που σημειώνεται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών στο ίδιο νοσοκομείο, ανατρέποντας τον θεραπευτικό προγραμματισμό για ασθενείς, λόγω και της συνολικότερης κατάστασης που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Στην προκειμένη περίπτωση, ογκολογικοί ασθενείς από Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά - Ιθάκη εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Και τώρα, μετά τη ζημιά στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση στο ΠΓΝ Πατρών, όπου έχει απομείνει ένας παλαιός γραμμικός επιταχυντής (από 2) από την άνοιξη του 2023!
Τα παραπάνω αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη μεγάλες αναμονές για συνεδρίες ακτινοθεραπειών στο ΠΓΝ Πατρών, που αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε αρκετές περιπτώσεις κακοηθειών, σύμφωνα με τα ογκολογικά πρωτόκολλα. Πρόκειται, επίσης, για εξέλιξη που επιβαρύνει εξαιρετικά την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης ευαίσθητης ομάδας ασθενών, ειδικά από τη στιγμή που τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δύο νοσοκομείων εξυπηρετούν μεγάλο όγκο για τουλάχιστον 5 νομούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αχρήστευση του γραμμικού επιταχυντή από την πυρκαγιά την Παρασκευή, ακόμα και για το Σάββατο είχαν οριστεί δεκάδες θεραπείες στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», που βρέθηκαν στον «αέρα».
Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η θεραπεία των ασθενών, αλλά και η ασφάλεια γιατρών και εργαζομένων στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», απαίτησε η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο γραμμικός επιταχυντής του ΓΝ Πατρών, που μετράει 40 χρόνια λειτουργίας, παραμένει άγνωστο το αν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει, και με δεδομένο ότι ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο δεν λειτουργεί και το ένα από τα δύο μηχανήματα του Ρίου η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνεται ακόμα χειρότερη».
Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει ότι η πυρκαγιά αυτή έρχεται να συμπληρώσει την ήδη τραγική και απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι είναι στην αναμονή πέραν των δύο μηνών για να ξεκινήσουν ακτινοβολίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
«Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι γιατροί και ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα ασυντήρητα μηχανήματα, τους γιατρούς που πηγαίνουν από νομό σε νομό και την υποχρηματοδότηση, που βάζει τη ζωή τους σε κίνδυνο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Την άμεση αποκατάσταση της βλάβης, την απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», καθώς και την άμεση προμήθεια νέου γραμμικού επιταχυντή στο ΠΓΝ στο Ρίο, απαίτησαν εξάλλου με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Παπαναστάσης, επισημαίνοντας: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη η πολιτική κόστους - οφέλους στην Υγεία που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, παρέχοντας, από τη μια, υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας με λιγοστό προσωπικό και ασυντήρητα μηχανήματα και, από την άλλη, ενισχύει την εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων για τους ασθενείς - πελάτες».
Αμεσα μέτρα για την κατάσταση απαιτεί και η Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας, αντιπροσωπεία της οποίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χρήστο Δάβουλο, βρέθηκε την Παρασκευή στο ΓΝ «Αγ. Ανδρέας», όπου επίσης έδωσε το «παρών» και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου.
Σε μια ακόμα περίπτωση που αποκαλύπτει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και μάλιστα στα εγκαταλειμμένα νησιά, με έναν αγροτικό ιατρό και έναν σε εκπαιδευτικό μήνα θα λειτουργούν τα Επείγοντα του Νοσοκομείου της Λέρου ανήμερα τα Χριστούγεννα. Την καταγγελία κάνουν οι αγροτικοί γιατροί της Λέρου, τονίζοντας ότι η αυθαιρεσία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου - Κρατικού Θεραπευτηρίου - Κέντρου Υγείας Λέρου έχει φτάσει στο απροχώρητο.
«Παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες μας, το πρόβλημα παραμένει», σημειώνουν οι αγροτικοί γιατροί, αναδεικνύοντας ότι αναγκάζονται να μετακινούνται σε άδεια ιατρεία, χωρίς δεδομένη την απαραίτητη νοσηλευτική υποστήριξη, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση στον εξοπλισμό, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σεβασμό και συχνά χωρίς να λαμβάνουν την αμοιβή που τους αναλογεί για τις εφημερίες τους.
Συγκεκριμένα, η αγροτική γιατρός που είχε προγραμματιστεί να εφημερεύει στο ΤΕΠ Λέρου τα Χριστούγεννα μετακινήθηκε αιφνίδια στους Λειψούς. «Η απόφαση αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, αφήνει το Νοσοκομείο της Λέρου υποστελεχωμένο, με μόνο έναν αγροτικό ιατρό και έναν σε μήνα εκπαίδευσης να καλύπτουν ΤΕΠ για 8.000 μόνιμους κατοίκους και τουλάχιστον 2.000 μετανάστες, ενώ δύο ανειδίκευτοι ιατροί παραμένουν στους Λειψούς», τονίζουν.
Για όλη την εορταστική περίοδο, δε, σημειώνουν, «το "Νοσοκομείο" της Λέρου παραμένει υποστελεχωμένο, καθώς προγραμματισμένες εφημερίες υπάρχουν μόνο για γυναικολόγο και παθολόγο. Καμία άλλη ειδικότητα δεν θα είναι διαθέσιμη - δεν θα υπάρχουν καρδιολόγος, πνευμονολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός, αναισθησιολόγος ή οποιοσδήποτε άλλος ειδικός ιατρός, κάτι που καθιστά την παροχή επείγουσας φροντίδας επικίνδυνα ανεπαρκή!».
Με βάση τα παραπάνω οι γιατροί ενημερώνουν τους κατοίκους της Λέρου και τους αρμόδιους φορείς ότι αυτή η κατάσταση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ότι «το νοσοκομείο αυτό ΔΕΝ λειτουργεί πλέον ως πραγματικό νοσοκομείο».
Την απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου που αντί να ανανεώσει το προσωπικό έως 31.12.2025, με βάση σχετικό νόμο, πήρε την απόφαση να πετσοκόψει την παράταση στους 6 μήνες, τάχα λόγω της μη πρόβλεψης του ανάλογου «μισθολογικού κόστους» στον προϋπολογισμό του φορέα, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού).
Σημειώνει ότι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία, στρατιωτικά ή μη, έχουν ήδη προχωρήσει κανονικά οι ανανεώσεις των συμβάσεων με βάση τη σχετική διάταξη, ενώ σχεδόν το μισό προσωπικό του νοσοκομείου είναι πλέον επικουρικό - που πλέον τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν, κυρίως, με επικουρικό προσωπικό, το οποίο καλύπτει όμως καθημερινά, αγόγγυστα τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που είναι εντελώς κρίσιμες για τη λειτουργία του νοσοκομείου, στερούμενο τα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα.
Ακόμη καταγγέλλει ότι τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι εκρηκτικά καθώς υπάρχουν «τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, συγχωνεύσεις κλινικών για μήνες και συνεχής απαξίωση, άθλια ΤΕΠ, αναμονές, χαράτσια και πληρωμές από τους ασθενείς».