Η καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη παραμένει «κέντρο» των εξελίξεων τύπου ντόμινο που καταγράφονται και επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει καθημερινά το λουτρό αίματος σε βάρος ανυπεράσπιστων αμάχων βομβαρδίζοντας ανενόχλητος νοσοκομεία, καταυλισμούς εκτοπισμένων, δημοσιογράφους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Τα εγκλήματα πολέμου είναι στην ημερήσια διάταξη, με τον Παλαιστινιακό λαό να δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης όχι μόνο απέναντι στις βόμβες αλλά και απέναντι στην πείνα, στο κρύο του χειμώνα (που αποδεικνύεται φονικό για τα νεογέννητα) και τις κακουχίες του πολέμου, υπό τη σιγή της «διεθνούς κοινότητας», η οποία καταπίνει αμάσητα τα προσχήματα του Ισραήλ περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα».
Σε αυτό το σκηνικό τρόμου, με σχεδόν 45.400 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς και 107.940 τραυματίες, η φωτιά των συγκρούσεων επεκτείνεται και σε άλλα μέτωπα στη Μέση Ανατολή.
Στον Λίβανο η εύθραυστη εκεχειρία έκλεισε δύο μήνες «εφαρμογής» αλλά παραβιάζεται συχνά από τον ισραηλινό στρατό και την Πολεμική Αεροπορία του.
Οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις με πυραύλους και drones ενάντια στο Ισραήλ, σχεδόν καθημερινά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα σταματήσουν παρά μόνο όταν επιτευχθεί εκεχειρία και αρθεί η πολιορκία της Γάζας. Σε μια τέτοια επίθεση, που έγινε το πρωί της Παρασκευής, οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν» στο Τελ Αβίβ αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις αφίξεις αεροπλάνων για τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ από θραύσματα πυραύλου τραυματίστηκαν ελαφρά 14 άτομα.
Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία βάλλουν τακτικά εναντίον περιοχών των Χούθι, σε σταθμούς Ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, λιμάνια και αεροδρόμια. Την Πέμπτη οι Ισραηλινοί έφτασαν να βομβαρδίσουν μεταξύ άλλων και το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Σαναά, παρότι την ίδια ώρα είχε σταθμεύσει αεροπλάνο που μετέφερε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τ. Γκεμπρεγέσους.
Σε αυτό το φόντο η ισραηλινή ηγεσία δεν εξετάζει μόνο την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Χούθι αλλά και το εάν και πότε θα επιτεθεί άμεσα στο Ιράν για να κόψει «το κεφάλι του χταποδιού στην Τεχεράνη», όπως είπε χαρακτηριστικά προ ημερών ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, σε ταύτιση θέσης με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Ενότητας», Μπένι Γκαντς. Θεωρούν δηλαδή ότι στη σημερινή συγκυρία, ιδιαίτερα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν τον περασμένο Οκτώβρη και τα πλήγματα σε σημαντικό μέρος της ιρανικής αεράμυνας, οι «ευαίσθητοι στόχοι στο Ιράν» θα είναι πιο εύκολο να χτυπηθούν τώρα. Σε όλα αυτά συνηγορεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε: «Οι Χούθι θα μάθουν σύντομα αυτό που έμαθαν η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, το καθεστώς Ασαντ και άλλοι (...) Ακόμη και εάν πάρει καιρό, αυτό το μάθημα θα το μάθουν σε όλη τη Μέση Ανατολή».