Με αφορμή τις ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
«Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική», δήλωσε την Παρασκευή ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Μ. Ρούτε, με αφορμή τις ζημιές που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες σε υποθαλάσσια καλώδια Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών που συνδέουν τη Φινλανδία και την Εσθονία μέσω του Φινλανδικού Κόλπου.
ΝΑΤΟ και ΕΕ, σαν έτοιμοι από καιρό, έσπευσαν άμεσα να «δείξουν» ως υπεύθυνη τη Ρωσία και να την απειλήσουν με νέες κυρώσεις.
Η σημαντικότερη βλάβη καταγράφηκε τα Χριστούγεννα στην υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «Estlink 2», με τη φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου, «Fingrid», να αναφέρει ότι για την αποκατάσταση της ζημιάς θα χρειαστούν πολλοί μήνες. Ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε 3 καλώδια τηλεπικοινωνιών.
Ως ύποπτο για την πρόκληση της βλάβης θεωρείται το δεξαμενόπλοιο «Eagle S», σημαίας Νήσων Κουκ, το οποίο κρατείται από τις φινλανδικές αρχές και κατηγορείται ότι αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» με τον οποίο η Ρωσία παρακάμπτει τις ευρωατλαντικές κυρώσεις και το πλαφόν στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Ο γενικός διευθυντής των τελωνείων της Φινλανδίας, Σ. Ράκσιτ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι το «Eagle S» μετέφερε αμόλυβδη βενζίνη, την οποία είχε φορτώσει από κάποιο ρωσικό λιμάνι.
Ο Ρούτε, μετά από συνομιλία με τον Φινλανδό Πρόεδρο Αλ. Στουμπ για «το πιθανό σαμποτάζ υποθαλάσσιων καλωδίων», ανέφερε ότι «εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη και την υποστήριξή μου. Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική».
Ο Φινλανδός Πρόεδρος από τη μεριά του ζήτησε να «εξαλειφθούν» οι «απειλές» που θέτει ο «στόλος - φάντασμα» της Ρωσίας.
Η δε Εσθονία, που είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έστειλε πολεμικό πλοίο στην περιοχή, για την «προστασία» του υποθαλάσσιου καλωδίου «Estlink 1», που τη συνδέει επίσης με τη Φινλανδία.
Ενώ ο επικεφαλής της εσθονικής εταιρείας Ενέργειας «Elering» διαβεβαίωσε ότι η ζημιά στα υποθαλάσσια καλώδια δεν θα εμποδίσει την αποσύνδεση της Εσθονίας από το ρωσικό ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Φλεβάρη του 2025.
Σε κοινή δήλωσή τους η Κομισιόν και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανέφεραν ότι το περιστατικό με τα υποθαλάσσια καλώδιο «είναι το τελευταίο από μια σειρά ύποπτων επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας». Υποστήριξαν ότι το «ύποπτο σκάφος» για το σαμποτάζ «αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας» και πρόσθεσαν ότι «θα προτείνουμε περαιτέρω μέτρα, μεταξύ τους και κυρώσεις, για να στοχεύσουμε αυτόν τον στόλο».
«Εχουμε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις έρευνές τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη «στενότερης διεθνούς συνεργασία για τη διαφύλαξη ζωτικής σημασίας υποθαλάσσιων υποδομών».