Κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις Ισραήλ και Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας. Βάση - ορμητήριο για τα μελλοντικά τους σχέδια στήνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή
2025 The Associated Press. All |
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και Γαλλίας Ζαν Νοέλ Μπαρό έφτασαν στη Δαμασκό το πρωί της Παρασκευής 3/1, με «εντολή της ΕΕ», και επιδίωξαν συναντήσεις με την ηγεσία της νέας κυβέρνησης και τον ντε φάκτο ηγέτη της, θέτοντας τους δικούς τους όρους στο παζάρι, με πρόσχημα το «καλό» του συριακού λαού, τη «συμπερίληψη» όλων των μειονοτήτων και την αποτροπή ενός νέου «κυνηγιού μαγισσών».
Παρά τις προσπάθειες των τζιχαντιστών να αποσπάσουν σαφή υπόσχεση για γρήγορη άρση των δυτικών κυρώσεων, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως μολονότι η ΕΕ «τείνει το χέρι», έχει «σαφείς προσδοκίες» από τους νέους ηγέτες στη Συρία. Πρόσφερε τη «βοήθεια» της Γερμανίας, ζητώντας η Συρία να γίνει «ένα ασφαλές σπίτι για όλους τους πολίτες» και ένα «λειτουργικό κράτος με πλήρη έλεγχο του εδάφους του».
Τόνισε, επίσης, ότι η επίσκεψη αποτελεί «σαφές μήνυμα» προς τη Δαμασκό για τη δυνατότητα μιας νέας σχέσης μεταξύ Συρίας, Γερμανίας και Ευρώπης ευρύτερα. Από την άλλη, ο Γάλλος ομόλογός της, Ζαν Νοέλ Μπαρό, τόνισε πως τόσο η χώρα του όσο και η Γερμανία επιδιώκουν «μία ειρηνική μετάβαση» με στόχο «μία κυρίαρχη, σταθερή και ειρηνική Συρία». Ζήτησε επίσης από τις νέες αρχές να βρουν μια «πολιτική λύση» με τους Κούρδους της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς τους «συμμάχους της Γαλλίας».
2024 The Associated Press. All |
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κόντρα Ισραήλ και Τουρκίας, καθώς και οι δύο χώρες παραμένουν στον «αφρό» των γεωπολιτικών παζαριών και των κινήσεων που κάνουν σε βάρος του λαού της Συρίας, επιδιώκοντας μεγαλύτερα κομμάτια από την ιμπεριαλιστική λεία.
Το βράδυ της Πέμπτης 2/1, το Ισραήλ βομβάρδισε για ακόμη μία φορά στρατιωτικές υποδομές νότια του Χαλεπίου, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε εργοστάσια πολεμικής βιομηχανίας και κέντρα έρευνας και άμυνας.
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν και οι συγκρούσεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων SDF (συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό) με φιλότουρκους μισθοφόρους και τον τουρκικό στρατό, που κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες τις επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones και βαρύ πυροβολικό.
Την Παρασκευή αναφέρθηκαν άλλοι 23 νεκροί σε συγκρούσεις Κούρδων και φιλότουρκων μισθοφόρων νότια και ανατολικά της πόλης Μάνμπιτζ. Από τους 23 νεκρούς, οι 22 ήταν ένοπλοι φιλοτουρκικών οργανώσεων και ο ένας μέλος του κουρδικού στρατιωτικού συμβουλίου των δυνάμεων SDF.
Η συνέχιση των συγκρούσεων στη Μάνμπιτζ και άλλες περιοχές της Βόρειας Συρίας προετοιμάζει το έδαφος για μεγαλύτερες και σφοδρότερες μάχες στο πλαίσιο τουρκικών σχεδιασμών για αποστρατιωτικοποίηση ή εξουδετέρωση των δυνάμεων SDF, YPG, που θεωρούνται «βραχίονες» ή παρακλάδια του ΡΚΚ.
Στο μεταξύ, αξιοποιώντας τις συγκρούσεις αυτές, οι ΗΠΑ προχωρούν γοργά στη δημιουργία μίας νέας βάσης κοντά στο Κομπάνι της βόρειας επαρχίας Χαλέπι, παρά τις προφανείς αντιδράσεις της Αγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού «Sputnik» και του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου «Al Manar», τις τελευταίες μέρες κομβόι φορτηγών του αμερικανικού στρατού με την υποστήριξη και άλλων δυτικών χωρών του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους», μεταφέρουν μεταξύ άλλων οικοδομικά υλικά, στρατιωτικά συστήματα αεράμυνας και ραντάρ προκειμένου να φτιάξουν γρήγορα στην περιοχή μία στρατιωτική βάση.
Η εξέλιξη αυτή, που «κουμπώνει» με την πρόσφατη παραδοχή του Πενταγώνου πως στη Συρία δεν βρίσκονται 900, αλλά τουλάχιστον 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, φανερώνει τον σχεδιασμό των ΗΠΑ να διευρύνουν τη στρατιωτική δράση και παρουσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, κάνοντας τη Συρία ακόμη μεγαλύτερο «ορμητήριό» τους, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο σύμμαχός τους Ισραήλ ξετυλίγει σχέδια για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν και στην Υεμένη.
Από το νέο σκηνικό ρευστότητας και συγκρούσεων στη Συρία δεν λείπει η Γαλλία. Ο υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, παραδέχτηκε ότι την προηγούμενη Κυριακή αεροσκάφη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας «πραγματοποίησαν στοχευμένα πλήγματα εναντίον θέσεων του "Ισλαμικού Κράτους" στο συριακό έδαφος» για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Οι γαλλικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έγιναν μετά από αμερικανική επιδρομή σε θέση του «Ισλαμικού Κράτους», φανερώνοντας πως το ευρωατλαντικό μπλοκ αξιοποιεί έως σήμερα το πρόσχημα «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», την ίδια ώρα που «ξεπλένει» τους τζιχαντιστές της HTS, οι οποίοι κατέλαβαν με τη στήριξή του την εξουσία.
Τις εξελίξεις στη Συρία επιχειρεί να αξιοποιήσει και η Σαουδική Αραβία, «φλερτάροντας» με τους τζιχαντιστές της μεταβατικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη επίσκεψη των Σύρων νέων υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και Πληροφοριών έγινε στο Ριάντ.
Παράλληλα με την κινούμενη άμμο στη Συρία, ο πόλεμος του Ισραήλ - με τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ - στη Γάζα συνεχίζεται ακατάπαυστα, προκαλώντας καθημερινά λουτρά αίματος με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Την Παρασκευή ο νέος συνολικός απολογισμός θυμάτων του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε 45.581 νεκρούς και 108.438 τραυματίες.
Οι βόμβες δεν είναι οι μόνες που θερίζουν τις ζωές των Παλαιστινίων. Η πείνα και ο λιμός καθώς και το δριμύ ψύχος του χειμώνα μετατρέπουν σε Γολγοθά την καθημερινή επιβίωση για τους περίπου 2 εκατ. κατοίκους της Γάζας που παλεύουν να επιβιώσουν σε μία κόλαση επί της Γης.
Βρέφη και μικρά παιδιά δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη επιβίωσης, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν και να τα θρέψουν επαρκώς ή να τα ζεστάνουν, επειδή το κράτος - δολοφόνος, ειδικά στη Βόρεια Γάζα εμποδίζει κάθε ουσιαστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και σκηνές. Απώτερος στόχος του Ισραήλ είναι να μετατρέψει τη Γάζα σε μία τεράστια «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη ή σε μελλοντικά οικόπεδα για νέους εποίκους, ενώ διαπραγματεύεται να εξασφαλίσει τη μεταπολεμική κατοχή της.
Πλάι στην κόλαση της Γάζας και την επιδείνωση της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη, οι Χούθι της Υεμένης εντείνουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ με πυραύλους και drones, παρά τις παράλληλες επιθέσεις που δέχονται όχι μόνο από το κράτος - τρομοκράτη αλλά και από τους συμμάχους του σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς των ΗΠΑ στο Ισραήλ προκειμένου να συνεχιστεί το καθημερινό λουτρό αίματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα καταγράφει η νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη.
Στην έκθεση του SIPRI καταγράφεται πως οι ΗΠΑ ξόδεψαν πάνω από 22 δισ. δολάρια για να στηρίξουν τα φονικά σχέδια του κράτους - τρομοκράτη και μαζί τη δική τους εγκληματική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, τόσο στη διάρκεια όσο και πριν την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Ειδικότερα παρείχαν στο Ισραήλ το 69% των όπλων που χρησιμοποίησε μεταξύ 2019 - 2023, τα οποία αύξησαν στο 78% εντός του 2024. Επιπλέον παρέδωσαν πάνω από 10.000 τόνους όπλων (αξίας 2,4 δισ. δολαρίων), τα οποία πενταπλασιάστηκαν μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, φτάνοντας τους 50.000 τόνους.
Ξεχώρισαν επίσης τα 14,1 δισ. δολάρια που ενέκριναν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2024 και ένα πακέτο όπλων 2,5 δισ. δολάρια, που ενέκριναν έναν μήνα μετά, παρέχοντας στο Ισραήλ συστήματα για τη στήριξη της αντιπυραυλικής ασπίδας «Iron Dome», βόμβες ακριβείας, επιθετικά ελικόπτερα CH-53 και AH-64 Apache, βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και εκατοντάδες βόμβες βάρους ενός τόνου.