Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο οι αντιθέσεις με επίκεντρο το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε εστία κλιμάκωσης των συγκρούσεων αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά η Συρία και η βορειοανατολική επαρχία Ιντλίμπ. Αφορμή δίνει η απόφαση των στρατευμάτων Συρίας και Ρωσίας να κλιμακώσουν από το τέλος Απρίλη τις εκεί επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα», του «Ισλαμικού Κράτους» και του φιλοτουρκικού «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση», προκειμένου να σταματήσουν οι φονικές επιθέσεις σε παρακείμενες θέσεις του συριακού στρατού και στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεων «μέχρι την εξάλειψη της τρομοκρατίας», κατηγορώντας τους τζιχαντιστές ότι συνεχίζουν να παραβιάζουν τις λεγόμενες αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες που έχει δημιουργήσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη η Τουρκία. Ο Ρώσος διπλωμάτης ανακοίνωσε επίσης έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιντλίμπ εντός τρέχοντος 24ώρου.

Αργότερα χτες το απόγευμα πάντως, δυνάμεις του συριακού στρατού κατέλαβαν τη μεσαιωνική καστρόπολη Καλαάτ αλ Μάντικ, μετά από την υποχώρηση τζιχαντιστών.

Στην κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία αναφέρθηκε χτες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία στην Αγκυρα, απείλησε με νέα (τρίτη κατά σειρά από το 2016) τουρκική χερσαία επέμβαση στον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ και σε άλλες περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Αντιρρήσεις για τις ρωσοσυριακές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ εξέφρασε νωρίτερα και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Πρόσθεσε πως είναι «ανεπίτρεπτες» οι αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία με τη χρήση «βαρελιών γεμάτα εκρηκτικά» που πέφτουν σαν βόμβες από μεγάλο ύψος. Απηύθυνε έτσι έκκληση της ΕΕ για «δικαιοσύνη», λέγοντας συγκεκριμένα ότι «ποτέ δεν θα πάψουμε να ζητάμε απονομή δικαιοσύνης».

Η Γερμανία επίσης επέκρινε τις επιδρομές στο Ιντλίμπ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να καταδικάζει «το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του» για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» με το βομβαρδισμό νοσοκομείων και σχολείων.

Παράλληλα, χτες το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από διαδηλώσεις σε περιοχές Αράβων της ανατολικής Συρίας που ελέγχονται από δυνάμεις των κουρδικών φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Οι συριακές αρχές κατηγορούν τους μαχητές των SDF και τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν αλλοίωση του δημογραφικού χάρτη της περιοχής - που μέχρι πρότινος ανήκε σε Αραβες - υπέρ των κουρδικών πληθυσμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ