Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Σπρώχνουν» τα σχέδια «Μεγάλης Αλβανίας» υπό τη σκέπη της ΕΕ

ΤΙΡΑΝΑ.--

Αισθητές έγιναν για μία ακόμη φορά οι κόντρες Σέρβων και Αλβανών, με επίμαχο ζήτημα τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για αλλαγές «συνόρων» στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους έναντι ανταγωνιστών.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, κατά πληροφορίες αλβανικών και σερβικών ΜΜΕ, είχαν στο περιθώριο της συνάντησης της κροατο-σλοβενικής διαδικασίας διαλόγου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των βαλκανικών χωρών που είναι γνωστή ως «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι» συζήτηση με θέμα την προώθηση των σχεδίων για κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων μέσα στους επόμενους μήνες. Ο ίδιος ο Θάτσι το παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤΟΠ ΤΣΑΝΕΛ, λέγοντας ότι συζήτησε την... «αφαίρεση συνόρων» ανάμεσα σε Αλβανία και Κόσοβο με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Αναφέρθηκε στη στάση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ πως δεν πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, προκειμένου να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία «ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων. Δικαιολόγησε, επίσης, την επιβολή 100% δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του προτεκτοράτου από τον περασμένο Νοέμβρη ως «δικαιολογημένο», θεωρώντας ότι το μέτρο αποδίδει και θα οδηγήσει στην ένωση των δήμων Μεντβέγια, Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς, όπου κατοικεί σημαντική αλβανική μειονότητα και διοικητικά ανήκουν στη νότια Σερβία.

Οι δηλώσεις των Θάτσι και Ράμα προκάλεσαν οργή στους Σέρβους αξιωματούχους. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επικίνδυνους» τους σχεδιασμούς για αλλαγές συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου και ο Σέρβος υπουργός εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, δήλωσε ότι επιχειρείται να επιβληθεί η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» σαν «τετελεσμένο γεγονός».

Τη συζήτηση για κατάργηση των συνόρων Αλβανίας - Κοσόβου παραδέχτηκε και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, με σχετικές αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, λέγοντας ότι η κατάργηση των συνόρων έχει σαν πρότυπο... «μοντέλο της ΕΕ»!

Κατά τα λοιπά, η σύνοδος στα Τίρανα υποτίθεται πως επιβεβαίωσε (κατά τις δηλώσεις του οικοδεσπότη, Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα), «την πρόοδο της περιοχής» ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας και το «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ για ένταξη των Σκοπίων στον οργανισμό. «Η σύνοδος ανέδειξε την ανάγκη για διάλογο και για εφαρμογή όλων των συμφωνιών που έχουν υπογράψει έως τώρα οι χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο Μέτα. Ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα, που συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου ως επίτιμος καλεσμένος, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κρατήσει «ανοικτές τις πόρτες για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, που παρακολούθησε τη σύνοδο, συναντήθηκε με στελέχη αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων που μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής εδώ και μήνες, ζητώντας τους να το ξανασκεφθούν και να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα και να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνη στην Αλβανία. Ο ηγέτης του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλζίμ Μπασά, πάντως επιμένει στον «ανένδοτο» αγώνα με κεντρικό στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από αλλαγή του εκλογικού νόμου, διοργανώνοντας αύριο Σάββατο άλλη μία «μεγάλη κινητοποίηση» στο κέντρο των Τιράνων.

Το ίδιο 24ωρο ολοκληρώθηκε στο Σαράγεβο η περιφερειακή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) με τη συμμετοχή δυτικο-βαλκανικών χωρών. Οι αξιωματούχοι των χωρών αυτών επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν την «ευρωπαϊκή πορεία» τους. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην ανάγκη «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» με στόχο την ένταξη στην ΕΕ, κρίνοντας πως πρόκειται για «βήμα» ζωτικής σημασίας για όλη την περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος χτες στο Βερολίνο για Σερβία - Κοσσυφοπέδιο (2019-04-30 00:00:00.0)
Παζάρι για «διόρθωση» συνόρων με σφραγίδα ΝΑΤΟ (2019-03-13 00:00:00.0)
Ενδοαστικές διεργασίες με φόντο τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις (2019-02-19 00:00:00.0)
«Αναζωπύρωση» εθνικιστικών διαθέσεων (2017-04-26 00:00:00.0)
Συμφωνία ενοποίησης των εκπαιδευτικών συστημάτων (2014-06-06 00:00:00.0)
Νέες "διορθωτικές"δηλώσεις Νάνο... (1999-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ