Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ τιμούν τα εκατομμύρια που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και το σοσιαλισμό

Το ατέλειωτο «Αθάνατο Σύνταγμα» στους δρόμους του Λένινγκραντ

Copyright 2019 The Associated

Το ατέλειωτο «Αθάνατο Σύνταγμα» στους δρόμους του Λένινγκραντ
Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945) γιορτάστηκε με μεγάλες εκδηλώσεις στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι σημερινές αστικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν τη μεγάλη προσφορά του σοβιετικού λαού στη συντριβή του φασισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις σημερινές γενιές που τιμάνε τους προγόνους τους. Ωστόσο επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον πραγματικό χαρακτήρα αυτού του τιτάνιου αγώνα, που ήταν και αγώνας για τη νέα, σοσιαλιστική κοινωνία.

Ετσι, μιλώντας χτες στους εορτασμούς της 74ης επετείου της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία (που είναι και επίδειξη δύναμης απέναντι στους ανταγωνιστές της σύγχρονης καπιταλιστικής Ρωσίας), ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συσχέτισε ευθέως τον ηρωικό αγώνα δεκάδων εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών, που υπερασπίστηκαν τη σοσιαλιστική πατρίδα από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας, με τη συμμετοχή της καπιταλιστικής Ρωσίας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. «Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την υψηλή άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τις δυνατότητες των πιο προηγμένων όπλων, και να ενισχύσουμε το κύρος της στρατιωτικής θητείας, των στρατιωτών και αξιωματικών, των υπερασπιστών της πατρίδας», είπε.

Μόνο που οι σημερινές υπερσύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας αξιοποιούνται για να υπερασπίζονται και να προωθούν την κερδοφορία των ρωσικών μονοπωλίων σε κάθε γωνιά της γης. Τα πάνω από 20 εκατ. Σοβιετικών, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, θυσιάστηκαν όχι απλά για να υπερασπιστούν τα εδάφη της πατρίδας, αλλά κυρίως υπερασπίστηκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή το εργατικό τους κράτος, που κατάργησε την εκμετάλλευση, που είχε τεράστια επιτεύγματα σε όλους τους τομείς, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Εξάλλου, ως σοσιαλιστικό κράτος, η ΕΣΣΔ μπήκε εξαρχής στο στόχαστρο του παγκόσμιου καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου ήταν και η ναζιστική Γερμανία και τα άλλα φασιστικά καθεστώτα, που μαζί με τις καπιταλιστικές «δημοκρατίες», με τον πόλεμο επιδίωκαν πρωτίστως την εξόντωση της ΕΣΣΔ.

Τη δικαιολογημένη λοιπόν περηφάνια του ρωσικού λαού - που εκφράστηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, με το 70% των Ρώσων να βλέπει θετικά τον Ι. Β. Στάλιν - προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για τους δικούς της σκοπούς και η σημερινή αστική ρωσική κυβέρνηση.

Ο Βλ. Πούτιν άσκησε επίσης έντονη κριτική σε άλλα καπιταλιστικά κράτη που ξαναγράφουν την Ιστορία, διαστρεβλώνουν από την πλευρά τους σκόπιμα τα γεγονότα του πολέμου, στήνουν μνημεία σε συνεργάτες των ναζί και «προδίδουν τους προγόνους τους». Στοιχείο αυτής της προσπάθειας παραχάραξης και λήθης είναι και η επιδίωξη της ΕΕ να καθιερωθεί η 9 Μάη ως «μέρα της Ευρώπης».

Πάντως ο λαός της Ρωσίας βγήκε μαζικά στους δρόμους της Μόσχας και άλλων πόλεων με τα πορτρέτα των πατεράδων και των παππούδων τους που έπεσαν για τη συντριβή του φασισμού, με τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο και την εικόνα του ηγέτη της Νίκης, Στάλιν, αγνοώντας τις παραινέσεις της οργανωτικής Επιτροπής του «Αθάνατου Συντάγματος» να μην υπάρχουν στις πορείες κόκκινες σημαίες και εικόνες των ηγετών. Οι κόκκινες σημαίες βγήκαν και σε πολλές άλλες πόλεις των χωρών όλης της πρώην ΕΣΣΔ.

Εκδηλώσεις και στη χώρα μας

Την Αντιφασιστική Νίκη τίμησαν και στη χώρα μας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και σε άλλες πόλεις, οι Ρώσοι και άλλοι πολίτες με καταγωγή από την πρώην ΕΣΣΔ, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Ελλάδα, με τη στήριξη της ρωσικής πρεσβείας και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου. Στην Αθήνα έγινε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη Λεωφόρο Συγγρού και Φιλαρέτου, στην Καλλιθέα, και στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ εκατοντάδες συμμετείχαν στην πορεία του «Αθάνατου Τάγματος», με πορτρέτα των συγγενών τους. Ακολούθησε συναυλία στο Ζάππειο με Τραγούδια της Νίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για 3η συνεχόμενη χρονιά απαγορεύουν την Κόκκινη Σημαία την 9η Μάη (2024-05-08 00:00:00.0)
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων (2022-10-01 00:00:00.0)
Επιχείρηση καπηλείας για να «ξεπλυθεί» ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία (2022-05-10 00:00:00.0)
Δυναμώνει η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση για την 9η Μάη (2019-05-04 00:00:00.0)
Αντίσταση στην παραχάραξη της Ιστορίας (2007-05-10 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα τραγικά γεγονότα (2002-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ