Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί μια «ωφέλιμη» ένταξη στην ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία συνεχίζει το δρόμο της» για την ένταξη στην ΕΕ, «παρά τις προσπάθειες εκείνων που θέλουν να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών με αφορμή την 9η Μάη, που η λυκοσυμμαχία έχει βαφτίσει «Μέρα της Ευρώπης».

Πάντως, με φόντο τα πολύπλευρα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ», αλλά και ότι «η ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ έχει νόημα σε μια εξίσωση στην οποία κι οι δύο πλευρές κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να δεχτεί μια εξίσωση βλαβερή (για την ίδια)».

Στο μεταξύ, σταθερά επανέρχεται και το θέμα - «αγκάθι» στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, μιλώντας στη «Χουριέτ» επανέλαβε ότι «ανησυχεί για τις συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αποκτήσει τα (ρωσικά) αντιπυραυλικά συστήματα "S-400"». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ανάγκη μια συμφωνία μεταξύ των δύο (ΝΑΤΟικών) συμμάχων που εμπλέκονται άμεσα, τις ΗΠΑ και την Τουρκία», αλλά και ότι «εμείς, από πλευράς ΝΑΤΟ, είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ