Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Εκεί που το ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τα γουρούνια και τα οράματα της χούντας

Γρηγοριάδης Κώστας

(ΙΙ)

Στο προηγούμενο φύλλο, παρακολουθήσαμε την αμαρτωλή ιστορία της ΕΛΒΙΚ και την αναθέρμανση της ιστορίας από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την «CRETA FARM», όπως και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων, αρχής γενομένης από την οργάνωση Νέα Οικολογία - Φίλοι της Γης.

Από την πρώτη στιγμή, με ανακοινώσεις, καταδίκασαν την όλη μεθόδευση το ΚΚΕ, ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Σ. Χατζηγάκης, μιλώντας για μείζον οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο και άλλες πολιτικές ομάδες. Ενόψει της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι Φίλοι της Γης ξεκινούν μια σκληρότατη εκστρατεία κατά της μονάδας, στην οποία δίνουν στη δημοσιότητα αμέσως τα πρώτα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των μελετών της εταιρίας, ενώ η «Hellas Farm», με ανακοινώσεις της, προσπαθεί να θολώσει τα νερά, κάνοντας λόγο για μονάδα με υπερσύγχρονα συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων της, που σέβεται το περιβάλλον.

Προσπάθεια για θόλωμα των νερών

Από τις μελέτες της εταιρίας, όμως, προκύπτουν άλλα πράγματα: Τα επεξεργασμένα λύματα του χοιροστασίου θα διατεθούν στο περιβάλλον (εδαφικό φυτικό φίλτρο) με τριπλάσιες συγκεντρώσεις σε οργανικούς ρύπους από ανεπεξέργαστα αστικά λύματα (BOD5=600 mg/lt). Ακόμη και αυτά, όμως, τα στοιχεία των μελετών φαίνονται ότι είναι υποτιμημένα, καθώς η επεξεργασία τους δείχνει πως, αντί 171 κ.μ. λυμάτων ημερησίως ανά 4.600 χοιρομητέρες, η ποσότητα των λυμάτων αναμένεται να είναι 212,4 έως 358 κ.μ./ημέρα, ενώ το οργανικό ρυπαντικό φορτίο θα είναι και αυτό μεγαλύτερο (BOD5=795 mg/lt). Το ποσόν των αποβλήτων, που υπολογίζεται με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι έως και διπλάσιο αυτού που δίνει η «Hellas Farm», με αποτέλεσμα η εγκατάσταση επεξεργασίας φαίνεται ότι δε θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί το πραγματικό φορτίο των λυμάτων. Η ίδια η μελέτη της «Hellas Farm» δε δίνει τιμές για την περιεκτικότητα των αποβλήτων σε νιτρώδη και νιτρικά (τα πρώτα προκαλούν νιτρορύπανση και ευτροφισμό των υδάτων, ενώ τα δεύτερα δηλητηρίαση στα νήπια με τη μορφή της μεθαιμοσφαιριναιμίας και αντιδρώντας με τα συστατικά του νερού δημιουργούν νιτροσαμίνες που προκαλούν καρκίνους). Η αναδρομή σε στοιχεία της βιβλιογραφίας αποδεικνύει ότι τα λύματα της μονάδας θα έχουν ένα τρομερό φορτίο νιτρικών και νιτρωδών, υπολογιζόμενο σε NO3-N=314mg/lt.

Η ίδια λαθροχειρία γίνεται στη μελέτη και για το φώσφορο (καμία αναφορά), ο οποίος φαίνεται ότι θα φθάσει, τελικά, σε συγκεντρώσεις Ρ=228,2mg/lt, ενώ καμία αναφορά δε γίνεται για τη συνολική απαίτηση των λυμάτων σε οξυγόνο (CΟD). Ο λόγος είναι ότι το CΟD που αναμένεται να φθάσει τα 7.950 mg/lt σημαίνει ένα τεράστιο ρυπαντικό φορτίο με χημικές ενώσεις τοξικότατες, που δεν οξειδώνονται με βιολογικές μεθόδους. Εκτός, όμως, από όλα αυτά, η μελέτη δεν κάνει καμία αναφορά ούτε στους τεράστιους πληθυσμούς εντόμων, που αναμένεται να αναπτυχθούν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αλλά ούτε και στη σοβαρότατη όχληση από οσμές, που θα προκαλέσει ο τερατώδης αυτός πληθυσμός χοίρων.

Απόρριψη της ΜΠΕ

Μπροστά στο βάρος των στοιχείων για την ανεπάρκεια της μελέτης και στο μέγεθος των κινδύνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, που διαφαίνονται, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων απορρίπτει ως διάτρητη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σε μία συνεδρίαση όπου 4 νομαρχιακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζουν τη θέση τους από την παράταξή τους, που ψηφίζει υπέρ της επένδυσης. Στη συνέχεια, γίνεται μια άκομψη απόπειρα (που πέφτει στο κενό) ακύρωσης για τυπικούς λόγους της απόφασης του Νομ. Συμβουλίου, που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και επιστολή διαμαρτυρίας των «4» στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ αυτά γίνονται στα Τρίκαλα, στις 18 Ιανουαρίου 2002 «σκάει η βόμβα». Με κοινή τους απόφαση, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Γεωργίας εγκρίνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Hellas Farm» για 8.600 χοιρομητέρες, παρά την αντίθετη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μέσα στο σάλο που ξεσπά για την αλλοίωση της βούλησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πληθώρα στοιχείων αποκαλύπτουν το προμελετημένο έγκλημα.

  • Ο νομάρχης από τις 7-2-2001 έχει μειώσει κατά 25% τα όρια απόστασης της μονάδας από τον οικισμό των Μεγάλων Καλυβίων (σ.σ. ψιλολεπτομέρειες).
  • Η Περιφέρεια έχει, ήδη, χορηγήσει προέγκριση χωροθέτησης της μονάδας (σ.σ. το γοργόν και χάριν έχει).
  • Το υπουργείο Υγείας, πριν την έγκριση της ΜΠΕ, έχει, ήδη, εγκρίνει τους υγειονομικούς όρους (σ.σ. πάνω απ' όλα, η υγεία των επενδυτών).
  • Η χουντική άδεια διάθεσης των αποβλήτων στην τάφρο 2Τ2 που πέφτει στον Πηνειό έχει ήδη ανανεωθεί (σ.σ. η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα).
  • Η μονάδα έχει, ήδη, εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 2,55 δισ. από τον αναπτυξιακό νόμο για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, όταν η μονάδα όλη έχει αγοραστεί αντί του ποσού 1,13 δισ. (σ.σ. η καλή διαχείριση των χρημάτων που επικαλείται ο εκσυγχρονισμός).
Η υπόθεση έρχεται στη Βουλή

Αμέσως, βροχή Επερωτήσεων από το ΚΚΕ, το Συνασπισμό και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Σωτήρη Χατζηγάκη κατατίθενται στη Βουλή, ενώ σε λαϊκές συνελεύσεις οι κάτοικοι των Δήμων Γόμφων και Μεγάλων Καλυβίων εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μονάδα - τέρας.

Την επομένη των συνελεύσεων και παρά την εκφρασμένη βούληση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Γεωργίας, κ. Δρυς, απαντώντας στην Επερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Χατζηγάκη για το θέμα, υιοθετεί πλήρως τις απόψεις της «Hellas Farm» για μονάδα υπερσύγχρονη, που θα ωφελήσει την Εθνική Οικονομία, χωρίς να βλάψει το περιβάλλον, ενώ δηλώνει παρελκυστικά (παλιά του τέχνη κόσκινο), ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ότι η επένδυση έχει την έγκριση της τοπικής κοινωνίας (δεν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι εκπονεί ο κ. υπουργός διατριβή υπό την καθοδήγηση του κ. Βέλτσου για το νέο ορισμό της κοινωνίας).

Νέος σάλος στα Τρίκαλα. Επιτροπή επισκέπτεται την υφυπουργό του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ζήση, που δηλώνει πως «αν υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ανακαλέσει την έγκριση». Οι κάτοικοι απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, προσφυγές κατατίθενται στο ΣτΕ από το Δήμο Μεγάλων Καλυβίων, τους χοιροτρόφους και τη Νέα Οικολογία, η οποία, σημειωτέον, ενημερώνει το «Παγκόσμιο Δίκτυο των Φίλων της Γης». Η μεγαλύτερη διεθνής οικολογική οργάνωση εκφράζει τη συμπαράστασή της στην κοινωνία των Τρικάλων και για άλλη μια φορά οι οικολογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ μας κατατάσσουν στη μαύρη λίστα των χωρών, όπου η οικολογία παραμένει στα ιλουστρασιόν προγράμματα, την ίδια στιγμή που διαπράττονται περιβαλλοντικά εγκλήματα. Το πού θα φθάσει, τελικά, η κόντρα αυτή, είναι ακόμα άγνωστο. Προς το παρόν, αυτό που είναι σαφές είναι ότι, όσον αφορά το σεβασμό της λαϊκής βούλησης στη Θεσσαλία επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή της χούντας. Το μόνο, ίσως, που αλλάζει, μεταξύ του 1969 και του 2002, είναι μια άλλη γενιά Τρικαλινών, που αγωνίζεται για το ίδιο θέμα και η αντίληψη των κυβερνώντων, για το πόσα γουρούνια είναι απαραίτητα για την «ανάπτυξη» στο Νομό Τρικάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ