Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Είμαι ένα «σκατόπαιδο»

Πράγματι, είμαι ένα «σκατόπαιδο» και τ' ομολογώ. Κι ήταν αναμενόμενο να ξαναχτυπήσει πάλι εκείνος ο κοινωνικός αναλυτής του ...πάγκου, που ούτε αναπληρωματικός δεν παίζει πια, καθότι αναμάρτητος ο «μεγάλος τραγουδιστής» έριξε το λίθο πρώτος!

Ηταν κάτι φυσικό γι' αυτόν, ενώ το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αυτός άρχισε από την ουρά. Και η ουρά είμαι εγώ...

Ο γέρος μου είναι ένας βολεμένος «σκατόγερος», που φίλησε κατουρημένες ποδιές να βολευτεί, σκύβοντας διαρκώς τη μέση. Απεργούσαν οι άλλοι στη δουλιά κι όταν άρχιζε η πορεία με τις ντουντούκες, αυτός, πίσω από την πλάτη τους, το 'στριβε και ξαναγύριζε στη δουλιά, καταδίνοντας τους άλλους.

Ξεκίνησε από ΕΡΕ, Ενωση Κέντρου, ΝΔ. Πέρασε ένα φεγγάρι από Κύρκο και τώρα είναι ένας αυριανισμένος «εκσυγχρονιστής», που κριτικάρει άλλα «σκατόπαιδα» κι όχι εμένα. Κι όχι μόνο επειδή είμαι ο γιος του, αλλά επειδή μια φορά τον έπιασα στα πράσα με μια μικρή και για να μη βγάλω άχνα στη γριά, με χαρτζιλίκωνε πλουσιοπάροχα, υποχωρώντας στην απαίτησή του να πηγαίνω κάθε Κυριακή στην εκκλησιά, όπως επιδεικτικά έκανε εκείνος.

Η γριά μου, μια «σκατόγρια» κι αυτή, συμβιβάστηκε με την κατάσταση. Αφησε τη μοδιστρική, από τότε που έδωσε αντιπαροχή το πατρικό της στην Καλλιθέα και μένουμε στο ρετιρέ, ψήλωσε η μύτη της και εκμεταλλευόμενη την ενοχή του γέρου το 'ριξε ξημεροβραδιάζοντας στην μπιρίμπα.

Ετσι, απόμεινα ολομόναχος να περνώ τον καιρό μου, κοπροσκυλιάζοντας το πρωί στον καφενέ, πίνοντας παγωμένο νες καφέ φραπέ, απλώνοντας προκλητικά την αρίδα μου και το βράδυ στο μπαρ για κανένα σφηνάκι, κάνοντας, με την παρέα μου, υψηλή κριτική στα μεγάλα μου πρότυπα - αυτά με έμαθαν, αυτά είχα - του «Μπικ Μπράδερ» και του «Μπαρ». Καλλιεργούσα μέσα μου το μεγάλο όνειρο να τους μοιάσω, να γίνω μια μέρα σαν κι αυτούς, να με βλέπουν στο γυαλί και να τρελαίνονται.

Θέλω κατά βάθος - και το λέω με κακία - να πάρω εκδίκηση από τον πατέρα μου. Που, ποτέ, μα ποτέ, δε μου μίλησε για αγώνες, οράματα και ιδανικά. Ποτέ δε μου μίλησε για την Εθνική Αντίσταση και αξίες πανανθρώπινες, που ομορφαίνουν τη Ζωή και δίνουν Προοπτική. Ποτέ δε μου μίλησε για Τέχνη, Λογοτεχνία ή Θέατρο. «Λαπάδες», «κουραμπιέδες» και «κουραδόμαγκες», αποκαλούσε ειρωνικά τους καλλιτέχνες.

Πάντα με συμβούλευε... Να μην ανακατώνεσαι στα πολιτικά... Να μην αγωνίζεσαι, να μην εκδηλώνεσαι, να μη μιλάς και σου παίρνουν λόγια. Να μη βγάζεις εσύ το φίδι από την τρύπα, άσε τους άλλους να το κάνουν. Εσύ να είσαι «έξυπνος», να κοιτάς να επωφεληθείς. Δε θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο. Να λες ναι σε όλα και την πίστη σου να την κρύβεις βαθιά μες στην καρδιά σου... Με άλλα λόγια, μείνε ασήμαντος, μείνε ένα τιποτένιο και κακόμοιρο ανθρωπάκι. Ενα παράσιτο. Να παίζουν οι άλλοι στις πλάτες σου ραβδιές, να σε ποδοπατούν και να σε φτύνουν κι από πίσω να βγαίνουν οι φταίχτες, αυτοί που σε έφτιαξαν έτσι, και να σε λένε και σκατόπαιδο.

Ουρά κι εικόνα σου είμαι κοινωνία (καπιταλιστικό σύστημα) κι έμοιασα σε σένα...


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μνήμη του Α. (2006-05-12 00:00:00.0)
Ο κ. Ιμιτασιόν (2006-01-29 00:00:00.0)
Ερωτας τα χρόνια της πέτρας (2005-12-31 00:00:00.0)
Αντί για ξόδι (2005-05-27 00:00:00.0)
Sir Gregory ή καπετάν Γρηγόρης; (2002-10-20 00:00:00.0)
Επιστολές ενός οικοδόμου (2002-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ