Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Στην ατμόσφαιρα «συμφωνία» μετά από μονόπλευρες υποχωρήσεις

Χαμόγελα και «αγάπες»...

Associated Press

Χαμόγελα και «αγάπες»...
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ολοκληρώθηκαν στο Κρεμλίνο την Παρασκευή, 24 Μάη, οι επίσημες συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πούτιν δήλωσε ότι σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε «για τη δημιουργία μιας απολύτως νέας ποιότητας σχέσεων» ανάμεσα στις δυο χώρες. Αυτές αφορούν ζητήματα ασφάλειας, περιορισμού των επιθετικών δυναμικών, τη συμμετοχή των δυο κρατών στην οικοδόμηση ενός νέου ασφαλούς κόσμου. Και οι δυο πρόεδροι δεν τσιγκουνεύτηκαν σε υψηλές εκτιμήσεις για τη σημασία της συνάντησης και μίλησαν για «τέλος της εποχής αντιπαράθεσης» και για την «είσοδο των δυο χωρών σε εντελώς νέες σχέσεις».

Οι δυο πρόεδροι υπέγραψαν ένα πακέτο κοινών ντοκουμέντων, με κυριότερα το «Σύμφωνο για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών δυναμικών» και την «Κοινή Διακήρυξη του προέδρου Β. Πούτιν και του προέδρου Τζορτζ Μπους για τις νέες στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Και στο Σύμφωνο και στη Διακήρυξη αναφέρεται η επιδίωξη για τη δημιουργία μιας ποιοτικά νέας βάσης στρατηγικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και τη δημιουργία «πραγματικής εταιρικής σχέσης, βασιζόμενης στις αρχές της αμοιβαίας ασφάλειας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και προβλεπτικότητας». Το Σύμφωνο προβλέπει τη μείωση έως το 2012 των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών σε 1.700 έως 2.200 κεφαλές, από 6.000 που είναι σήμερα. Οι ΗΠΑ όμως θα αποθηκεύσουν τις αποσυρμένες κεφαλές, ενώ η Ρωσία θα τις καταστρέψει.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σημείωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα και αλληλοκατανόηση. Στο ερώτημα, αν η Ρωσία παραμένει στη λίστα των πυρηνικών στόχων των ΗΠΑ, ο Μπους απάντησε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μπει οριστικό τέρμα στον ψυχρό πόλεμο. «Οι στρατιωτικοί μας δεν έχουν στόχους στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι για μας φίλος, όχι εχθρός», τόνισε. Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ο Πούτιν δήλωσε ότι αποτελεί «ένα βήμα προς τα μπρος» για τη διεθνή ασφάλεια και δικαιολόγησε το γεγονός ότι επιτρέπει την αποθήκευση των απενεργοποιημένων πυρηνικών όπλων, κάτι στο οποίο ήταν εξαρχής αντίθετοι οι Ρώσοι: «Η θέση μας ήταν ότι είναι σημαντικότερο να εξαλειφθεί ένα τμήμα των πυρηνικών δυναμικών». Επίσης, ο Πούτιν απέκρουσε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι η συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας θα μπορούσε να διευκολύνει την Τεχεράνη να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής: «Η συνεργασία μας (με το Ιράν) στον ενεργειακό τομέα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε οικονομικά θέματα».

Από τη μεριά του, ο Μπους επέμενε ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να επιλύσουν τις διαφορές σε σχέση με τη βοήθεια που παρέχει η Μόσχα στην Τεχεράνη για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρενέργειας. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτού του πολέμου είναι η προοπτική, τα όπλα μαζικής καταστροφής να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών. Οι χώρες μας δεν πρέπει να φειστούν προσπαθειών για να προλάβουν κάθε μορφή διάδοσης (των όπλων αυτών) και στο πλαίσιο αυτό περιλάβαμε σήμερα στη συζήτησή μας το Ιράν», είπε ο Μπους.

Στο μεταξύ, επίσημοι Ρώσοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι το «Σύμφωνο» δεν είναι παρά προϊόν συμβιβασμού. Ετσι, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν απολυτοποιεί τη σημασία» αυτού του Συμφώνου και ότι «αυτό το ντοκουμέντο είναι η αφετηρία για τη μακρόχρονη προοπτική κοινής δουλιάς». Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ σημείωσε ότι η υπογραφή των ντοκουμέντων δε θίγει τα συμφέροντα της στρατηγικής μας ασφάλειας». Από την άλλη μεριά, διάφοροι αναλυτές εκτιμούν κατά διαφορετικό τρόπο τη σημασία των αποτελεσμάτων της συνάντησης. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι το ίδιο το γεγονός της υπογραφής του Συμφώνου είναι επιτυχία για τη Ρωσία, διότι εξαρχής οι ΗΠΑ ήταν κατά των γραπτών συμφωνιών. Αλλοι σημειώνουν ότι το Σύμφωνο συμφέρει πριν απ' όλα τη Ρωσία, διότι σε οποιαδήποτε περίπτωση για οικονομικούς λόγους δε θα μπορούσε να διατηρήσει ένα μεγάλο δυναμικό πυρηνικών κεφαλών. Ωστόσο, όλοι τονίζουν ότι η διαδικασία ελέγχου δεν αναφέρεται καθόλου στο ντοκουμέντο.

Οι αριστερές δυνάμεις, πρωτ' απ' όλα οι κομμουνιστές, δηλώνουν ότι η ρωσική ηγεσία έκανε νέες υποχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, αντί να αλλάξει την οικονομική πολιτική, να αποκτήσει τα μέσα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του αμυντικού δυναμικού της χώρας και να αναγκάσει τους Αμερικανούς σε πραγματικά ισότιμη συνεργασία, να αναγκάσει τις ΗΠΑ να υπολογίζουν τις άλλες χώρες και λαούς και να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Τέλος, μια μικρή λεπτομέρεια για τη συμπεριφορά του Μπους που έδειξε η τηλεοπτική εικόνα: αφού κάθισε στο τραπέζι των συνομιλιών και είπε μερικές φράσεις, έβγαλε από το στόμα την τσίχλα που μασούσε! Καλά που δεν έβαλε τα πόδια πάνω στο τραπέζι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ