Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοένα και περισσότερα τα θύματα στο χώρο δουλιάς...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται παγκοσμίως στον αριθμό των εργαζόμενων που χάνουν τη ζωή τους ή ασθενούν βαριά στους τόπους δουλιάς. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, κάθε χρόνο τουλάχιστον 2.000.000 άνθρωποι αποβιώνουν από δυστυχήματα ή ασθένειες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ακόμη πιο θλιβερά είναι τα στοιχεία που αφορούν την εργασία μικρών παιδιών, καθώς ετησίως πληρώνουν φόρο αίματος 12.000 παιδάκια σε διάφορες γωνιές της υφηλίου εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένες ασθένειες που εκδηλώνονται συνδεόμενες με τους χώρους και τρόπους εργασίας.

Η πρώτη αιτία των περισσότερων θανάτων που συνδέονται με την εργασία, είναι σε ποσοστό 32% ο καρκίνος, που σκοτώνει ετησίως 640.000 εργαζόμενους. Δεύτερη αιτία θανάτου, σε ποσοστό 23%, είναι ασθένειες που αφορούν το κυκλοφορικό σύστημα, έπονται τα εργατικά δυστυχήματα σε ποσοστό 19% και τα μεταδιδόμενα νοσήματα σε ποσοστό 17%. Μόνον ο αμίαντος, αναφέρει η έκθεση της ΠΟΕ, ευθύνεται για το θάνατο 100.000 εργαζομένων!

Επιπλέον, κάπου 270.000.000 άνθρωποι τραυματίζονται κατά τη διάρκεια εργατικών ατυχημάτων, ενώ άλλοι 160.000.000 εργαζόμενοι προσβάλλονται από ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία τους.

«Ο κόσμος έχει ηθικό καθήκον να αναλάβει δράση» είπε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής της ΠΟΕ Χουάν Σομάβια, που πρόσθεσε πως το 80% των εργατικών ατυχημάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερη πρόληψη και πληροφόρηση!

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν ενόψει της έναρξης συνεδρίου για τα εργατικά ατυχήματα και την επικινδυνότητα στους χώρους δουλιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη από αύριο (Κυριακή) έως τις 31 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ